Kom igen nu! :D

Jag har tänkt på en grej.
Är det så att ni, mina kära läsare har en fråga? tips på maträtt? fråga om hur man tillagar något? vill ha förslag på vad man kan göra mer med tex falukorv än att steka? tips om vad som helst? något ni tycker är krånligt? kanske ni har tips på något som kan underlätta för andra i köket och med matlagningen?

Låt oss hjälpa varandra!
Fram med tips, knep och frågor!!!!

Let's KOMMENTERA LOSS!!!





· Kommentera ·
Allmänt 8 kommentarer




Dagens irritation

Dagen har inte nått sitt slut än, men jag har redan nominerat dagens irritation!
Vinnaren är........FELIX!!



Han har väl hållit på såhär i ca 30 minuter? Och det är inte slut än.. Ah..



Ja detta var alltså första "Dagens" inlägget. Kommer att utse något till "Dagens" varje dag. Rätt lättfattat va?

Ha en trevlig dag så hörs vi senare.
Poss!



· Kommentera ·
Dagens 0 kommentarer




Im hooome!

Hejsan hoppsan allihopa!

Nu är jag hemkommen, eller ja kom hem inatt vid 23 typ.
Allt är bra, veckan i österrike var najs. Förutom att jag låg hemma och spydde i tre dagar heeehee.
Kommer att uppdatera er med bilder och mer text senare.

Från och med idag kommer en ny kategori att komma upp på bloggen, "dagens" heter den. Ni kommer att förstå vad det innebär senare!

Men vi hörs ikväll. Ha en fin dag!

Ps, hoppas ni gillat mina tidsinställda-inlägg ;) ds.


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Skojade bara, hade ett till på lager ! (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

Till 3-4 personer (brors på hur stora man gör dom, det räcker gott o väl till 5 personer, är så mäktigt):

1 burk lättkesella
4 dl hallon
en skvätt socker om man vill
5 digestive kex

Om hallon är frysta, tina dom först.
Blanda kesella, hallon och socker om man nu villl ha det.
Smula sönder kexen, för hand eller i maskin.
Ös lite kesellahallonblandning i botten på formen,
varva sedan med kex o hallonblandning.

In i frysen.. ca 2-3 timmar?
Låt stå framme 10 minuter innan servering!

Jättegod och rääättså nyttigt i alla fall :)













Snart är jag hemma från Österrike, hoppas ni saknat mig..
Men det kan ni ju inte gjort? För jag har ju uppdaterat varje dag :(
Men hoppas ni saknar min närvaro lite i alla fall.. Annars blir jag lissen i ögat!

Hoppas ni haft en bra vecka ;)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




.. saker du inte visste om mig (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

  • Jag hatar programmet stargate atlantis
  • Jag är beroende av lypsyl
  • Jag har en enorm samling av lypsyl, dessutom (tänkte visa upp bild en dag, ett bevis på min enorma samling liksom)
  • Jag brukar säga "asså så" i meningar, och det stör mig, kan dock inte hjälpa det
  • Jag gillar färgen lila - på kläder, på tavlor, nagellack, lila lypsyl kanske? Jag gillar allt i lila
  • Jag älskar att äta pumpakärnor, som jag skalar själv, dock går läpparna sönder av allt salt :(
  • Jag älskar ris.. jasminris helst och soya från Kina på det..mm..
  • Jag haaatar att handla när det är mycket folk i affärerna, då alla är sega och ivägen
  • Jag hatar folk som går framför mig och går sakta
  • Jag håller andan när jag möter någon när jag är ute och går ifall denne person luktar illa eller liknande
  • Jag tycker gamla gummor och gubbar är söta
  • Jag hatar touchtelefoner, tackar gud att min mobil har tangentbord, dock är jag inte särskilt förtjust i den, heja nokia 3330!
  • Jag gillar att bugga, hade gärna velat gå ett par kurser, om jag får med mig någon
  • Jag är beroende av Farmville (spelet på facebook :D)
  • Jag är expert på att hålla mig, kan typ gå en hel dag utan att jag kissar (typ i skolan, har smått toalettfobi)
  • Jag kan bli väldigt arg och irriterad ifall jag inte får mat när jag är hungrig
  • Jag har en slags tvångstanke när jag borstar tänderna, jag börjar aalltid i nederkäken, vänster, jobbar mot höger. Sen tar jag vänster uppe och jobbar bort mot höger



Ska utöka denna listan så småning om :)
Nu är det såhär kära vänner, mina tidsinställda inlägg är slut.... Tyvärr, ledsen, sorry, förlåt!!! Hoppas ni kan förlåta mig höhö.
Kommer förmodligen att, eller inte förmodligen, jag KOMMER att blogga på söndag (27/2) med all säkerhet.
Hoppas ni haft en kanon vecka, för det har jag nog med haft!

Vi hörs snart, på realtime inläggs :D Puss!



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Gambas al Pil Pil (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

Pil pil är en spansk maträtt, ofta förrätt.
Man kanske skulle kunna kalla rätten för heta räkor?
Det är i alla fall tigerräkor, vitlökssmör och pirri pirri.

Till två personer:

- 20 räkor
- Två rejäla bitar smör (det hemmagjorda vitlökssmöret ;) )
- Pirri pirri, det brors på hur starkt man vill ha det, jag hade 2, Jonatan hade 5.
- Tre skivor rostebröd eller annat bröd, om man har rostebröd föredrar jag att rosta det lite så det får lite "yta"

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg räkorna (tinade) i en varsin form.
Lägg på smöret.
Krossa/mortla pirri pirrin och lägg ner i formen.
In i ugnen tills smöret smält och det börjat bubbla lite.
Rör runt lite så att pirri pirrin åker ner helt och det blir jämnt.

Tar väl ca 15 minuter.
Sen är det bara till att äta på och doppa brödet i smöret.. Mmm gott :)








· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Hemmagjord vaniljglass (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

1 vaniljstång
5 msk vatten
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 dl florsocker

Skär upp vaniljstången på längden. Koka den i vattnet i en liten kastrull 5 minuter under lock. Lyft av locket, låt svalna.
Knäck äggen och lägg vitorna i en bunke, gulorna i en annan. Häll grädden i en tredje bunke.
Börja med att vispa äggvitorna med elvisp på ganska låg hastighet till ett löst skum. Öka sedan farten och vispa tills äggvitorna blir fluffiga och styva så att man kan vända bunken upp och ner utan att något rinner ur. Ställ åt sidan.
Vispa grädden (inte för hårt) och ställ den också åt sidan. Vispa äggulor och florsocker tills det blir riktigt pösigt.
Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg ner dem i ägguleblandningen. Rör med en slickepott ner grädden och sedan ungefär hälften av äggvitan. Vänd sist ner resten av äggvitan med försiktigare rörelser.
Häll smeten i en fryslåda och sätt på lock. Frys in glassen.
















Den hemmagjorda glassen, här med varma hallon.. Mmmm..



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Päronpaj med marängtäcke (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

Inspiration till detta recept kommer från Kryddburken :)

Det här behöver du:
100 gram smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en burk konserverade päron

Fyllning:
50 gram smält smör
½ dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Marängtopp :
2 äggvitor
1½ dl strösocker

Gör såhär:
Vispa smör och socker till bottensmeten med elvisp. Tillsätt ägget och sist vetemjölet blandat med bakpulvret. Tryck ut smeten i en pajform.(ca 25 cm i diam) Lägg päronen med snittsidan neråt på bottensmeten.

Fyllningen:
Smält smöret och tillsätt strösockret direkt i kastrullen. Rör ner vetemjöl och vaniljsocker och fördela smeten över päronen.

Marängtopp:
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt strösockret och vispa 2 minuter till. Fördela marängen ovanpå pajen och gör små toppar med bredsidan av en stekspade.

Värm ugnen till 200 grader, sänk värmen till 175 grader så fort duställt in pajen. Grädda i 40-45 min.











Det är rätt svårt att skära i marängtäcket, därför ser tippen lite konstig ut på biten.
Men den var riktigt god!
Lite chokladsås, grädde och daimkulor.. Mm..



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Stackars mig. Andra dagen jag ligger hemma...

Stackars mig. Andra dagen jag ligger hemma och spyr! Blä! Hoppas ni har det bra hemma. /Stephaniesmat



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Fläskkarré i ugn (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

1 fläskkarré
salt & vitpeppar
5-6 morötter
3 lökar

potatis

2,5 dl matlagningsgrädde
mjöl till redning
grillkrydda
steksky

Börja med att starta ugnen 175 grader. Stek till fläskkarrén i stekpanna och krydda med lite salt och vitpeppar.
Lägg sedan köttbiten i en ugnsfastform med 3 morötter och 3 lökar, dela morötterna i två delar och lökarna i fjärdedelar kanske? Och lägg runt köttet. Om man vill kan man ösa på lite vatten med.
Köttet ska vara inne ca 2-2½ timmar.

Ös grädden i stekpannan där köttet varit. Koka upp och krydda, smaka av. Ös på vatten och red av med mjöl till lagom tjock sås, hur man nu vill ha den :)

Koka potatis och morötter och ha till köttet.
Gärna gelé och ättiksgurka med!











(Hoppas alla mina ben fortfarande är i behåll!!!! (TIDSINSTÄLLT INLÄGG; JAG ÄR I ÖSTERRIKE))


· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Potatis och kasslergratäng (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

600 g potatis (typ, eller hur mycket man nu vill ha, jag hade nooog 600 g)
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 lök
1 burk champinjoner
1 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl riven ost
400 g kassler
Salt, svartpeppar

Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Strimla purjolöken. Skär löken och hacka vitlöksklyftan.
Skär kasslern i tärningar. Häll allt i en smord form och gratinera i 225 grader i ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk.

 
 






Blev lite dålig bild :P men men..

Ha en bra kväll!



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Lingon! (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

Lingon är himla gott. Jag gillar rårörda lingon. De smakar mycket mer äkta än sån lingon man köper, typ BOB-lingon, hälften är väl äppelmos eller nått :D

Att göra lingon själv är jätteenkelt i alla fall: 

  • 4 dl färska/frysta(tinade) lingon
  • 2 dl socker

Lägg de rensade och sköljda bären i en skål. Blanda i sockret. Rör om tills bären blir mosiga och sockret har smält. Häll upp i burkar och låt stå i kylskåpet. Sedärja, så enkelt var det :)



Tänk det..hemmagjord lingonsylt och fläskpannkaka.. aah..




· Kommentera ·
Tillbehör 0 kommentarer




Fried rice á la Stephanie (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

Jag älskar ris måste jag bara säga först.
Jag kan till och med äta endast ris till frukost, ris med lite soya!

Ris blir ju nästan alltid över, eller i alla fall i vår familj, men det är ju perfekt för då kan jag ju äta ris dygnet runt höhö ne skojar bara.

Men här kommer ett enkelt recept på fried rice, det går ju dock att göra tuuusen olika sorters fried rice!

Till två personer

Lite överblivet ris, ca 4 dl? (kokt då asså)
1 morot
5 cm purjolök
1 paket bacon
2 ägg
soya

Börja med att smälta lite smör i en stekpanna och knäck i äggen där, blanda runt dom när de kommit ner i pannan så det ser ut som äggröra och hacka sönder äggen till smulor typ. Okej inte hacka, men gör de till smulor i alla fall.

Sen tar du bort äggen från pannan och lägger på en tallrik sålänge.
Skär baconen i bitar och stek till.

Strimla morot och skär purjolöken.
Stek morotsstrimlorna med baconen en stund för att de ska bli lite mjukare.
Sen är det bara till att blanda ner allt igen, riset då också.

Fried rice ska faktiskt helst göras på några dar gammalt ris.
Om man använder nykokt ris är det lätt att det blir grötigt, ingen höjdare!

Servera med lite soya.
Smaklig måltid!

 







(Nu är jag bergis i Österrike, undra vad vi gör nu? Och ni som undrar vad jag svamlar om, så är detta tidsinställda inlägg :D)


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Hello kära bloggläsare. Sitter nu på båten...

Hello kära bloggläsare. Sitter nu på båten. Segt värre. Framme vid typ 6 imorgonbitti. Men vi hörs :D ha det fint, hoppas ni har en fin fredag! /Stephaniesmat



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Chimichangas med guacamole (TIDSINSTÄLLT-INLÄGG)

Chimichangas är typ mexikanska friterade tacos, men jag körde på ett nyttigare alternativ och gjorde dom i ugnen och tog bort den klassiska tacosmaken, för tänkte om man vill ha tacosmak kan man ju äta tacos?

Räcker till 4 personer:

6 tortillabröd
1 paket philadelphiaost "grillad paprika"
12 ostskivor
3 kycklingfiléer
½ röd lök
1 röd chilifrukt
2 dl kokt ris
en skvätt grädde

Skär kycklingfiléerna i tärningar och stek.
Skär och kärna ur chilifrukten och stek lite med kycklingen.
Skär löken och kasta i den i stekpannan med.
När kycklingen är genomstekt kan du lägga i riset, blanda runt och ösa i en skvätt grädde för att få ihop det till en röra liksom.

Ta ett tortillabröd och smöra på lite philadelphiaost, lägg på två skivor ost och lite röra. Vik ihop till ett paket.
Gör såhär med alla och lägg på en plåt. Ta lite smält smör/flytande margarin och pensla uppe på paketen.
In i ugnen, 200 grader, ca 10 minuter eller tills paketen fått en fin färg.

Servera med en sallad och guacamole.

Recept på guacamole:
2 avocado
saften från 1 lime
½ tomat, välhackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
lite salt
lite cayennepeppar

Dela och gröp ur avocadon. Mosa avocadon och tillsätt alla andra ingredienser, klar att servera!
(Jag körde geggan i en mixer för att få en slät konsistens!)








 

 



Det vita smuliga på salladen är "smulad fetaost"
Det var första gången jag gjorde chimichangas, och det var riktigt gott.
Och det bästa med rätten är att man kan ju stoppa i princip vad som helst i changan!

Ha en trevlig kväll.! :)




(Nu är jag nästan påväg till Österrike, vi lämnar Olofström 19.00, men ni får inlägget kl 18.00 hihihihi....)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Hej då på eeeeeeer alla lööverz!

Nu är det såhär tråkigt för er, kul för mig, att jag åker till Österrike idag.. Woho!!
Men då tänker ni, attans, ingen god mat att kolla på och få inspiration ifrån?
MEN JO! Det fixar jag, varje kväll kl 18.00 PRICK kommer det att komma upp något smaksigt, och har ni tur kanske det kommer ett litet inlägg ifrån backen när jag glassar och har det gött!

Önska mig en trevlig resa och benen i behåll tack så hörs vi när jag kommer hem med maaassa roliga bilder :D

PUSSSS!



Jag som står upp och min vän FisGris som ligger ner, förra årets skidsemester höhö.



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Chicken satay med jordnötssås

Marinad:

6 schalottenlökar, finhackade
1 tsk curry
1/2 tsk salt
1 msk fisksås
2 tsk palmsocker eller råsocker
2 msk olja
2 krm svartpeppar, nymald

Sataysås:
5 dl Creamy coconut milk, Santa Maria
1 msk röd currypasta
60 g osaltade jordnötter, rostade och malda (om det inte finns osaltade kan man tvätta av saltade i ett durkslag)
1 msk fisksås
2 msk strösocker
1 tsk tamarind pasta (fanns ingen på maxi så jag uteslöt den, och det gick nedrans bra ändå)

Gör så här:
1. Skär kycklingfiléerna i långa remsor, lagom för att trä pågrillspett. Lägg köttet i en plastpåse.

2. Blanda schalottenlök, curry och salt i en mixergrej kör sönder till en röra. Tillsätt fisksås, olja och socker och rör om. Häll marinaden över kycklingköttet.

3. Gnid marinaden runt köttet och knyt ihop påsen. Lägg den på en tallrik i kylskåp för att marinera köttet, cirka två timmar.

4. Ta fram köttet 30 minuter innan det ska grillas i grillpanna eller på grill-läge i ugnen. Trä upp köttet på blötlagda träspett/eller riktiga grillspett. Grilla köttet i het grillpanna eller under grillelementet i ugnen, cirka tio minuter runt om.

5. Koka ihop kokosmjölken tills den blir tjockare i konsistensen, cirka 20 minuter. Tillsätt chilipastan och låt sjuda fem minuter till. Tillsätt malda jordnötter och smaksätt med fisksås, strösocker och tamarind pasta. Servera såsen till grillspetten med kokt ris.

 
 
 






· Kommentera ·
Mat och bak 3 kommentarer




Dagens i-landsproblem

Så j*vlar jobbigt när man ska äta knäckebröd.. AAAH DESSA SMULOR!!!!!
Man skulle uppfinna smulfria knäckebröd. Det ska jag uppfinna! ÅTERKOMMER!


I bakgrunden ser ni min provapåshot. De var faktiskt goda, båda två :)
Kommer inte ihåg vad den första smakade, men denna smakar hallon&blåbär! GOD



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Om ni har tråkigt..

..kolla in denna sidan då, jag fick mig i alla fall ett gott skratt :D

KOLLA HÄÄÄÄÄÄR <---- LÄNKIS


Förlåt kungen! Jag ska bjuda dig på mat ifall jag sårade dig...



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Halv åtta hos mig!

Nu blir det mys framför tvn, älskar "halv åtta hos mig".
Kul det hade varit att vara med där i nån gång, kanske ska skicka iväg en ansökan?
A får se hur jag gör, slänger mig i soffan med Harley och några pistachnötter!






· Kommentera ·
Allmänt 5 kommentarer




Kanelbulls!

Ingredienser:

1 paket jäst (á 50 g)
100 g smör eller margarin
6 dl mjölk
1 dl socker
2 krm salt
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör eller margarin
4 tsk malen kanel
1 dl socker

Jag har dubbla fyllningen mot vad man brukar ha, men ska det vara gott så ska det?
Men om ni vill ha lite tråkigare bullar, ta hälften av fyllningen då!

Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

Rör matfettet smidigt med socker och kanel till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallan på galler under bakduk.

 
 


Nybakad kanelbulle med ett glass kall mjölk, det är inte så mycket som slår det va?



· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Förlåt!!

Är hemma hos min pojkvän idag, glömde kameran hemma. :( Så ni får chicken satay imorgon!
Ni får ett smarrigt recept på kanelbullar i alla fall!

Puss på er



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Mm.. så gott det var!


Chicken satay och jordnötssås


Päronpaj med marängtäcke, chokladsås och lite grädde!

Recept kommer imorgon ;) Håll ut!



· Kommentera ·
Mat och bak 6 kommentarer




Detta gör mig glad

Var på Maxi idag och handlade innan.
Vid utgången fick man en liten påse med små prover i, det gör mig glad.
Få lite sånt smått och gott att prova på. Kanske man hittar något nytt man gillar? Eller inte gillar :P
Detta var det i dagens surprise i alla fall :)




puckodryck, ljus choklad gjord på mellanmjölk
yoggi, jordgubb och vaniljsmak i en squeeze-flaska(?) så man kan ha den med sig var som helst
två shotar med bakteriegrejs som man ska ta varje morgon

Rolig lite överraskning!



· Kommentera ·
Allmänt 5 kommentarer




Thailändsk inspiration!

Ikväll blir det thailändskt. Chicken satay med jordnötssås och ris. Första gången jag tillagar denna rätt, hoppas det blir så lyckat som jag tänkt mig i alla fall ;) Det är gott på resturang, men blir det lika gott av stephaniesmat? Vi får väl se :D

 

TTYL!





· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Trevlig alla hjärtans dag allihopa! :)



Söt va? :D



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Fina fisken

Detta måste ju vara den enklaste maträtten som finns. Näst efter att koka nudlar, typ :p

Till två personer
Detta behöver du:

3 torskfiléer
3 dl matlagningsgrädde
2 tsk Knorr Fiskkrydda /eller annan krydda man behagar, örtkrydda, eller vadsom:)
Kokt potatis
Ärtor

Lägg torskfiléerna i en ugnsform.
Krydda fisken med fiskkryddan.
Ös på grädden, så att det täcker fisken.
In i ugnen, 200 grader, ca 40 minuter.
Skala och koka potatisen under tiden.
Jag pressade potatisen, men det är ju inte nödvändigt :)
Till detta hade vi även kokta ärtor med en klick smör ;)











· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Efterrätt: Kladdisen!!

Ingredienser:

100g smör (SMÖR inte margarin!!)
2 ägg
3 dl socker
5-6 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1½ dl mjöl

Smält SMÖRET. Vispa ägg och socker pösigt.
Ös i vaniljsocker, kakao, bakpulver, blanda så det blir en jämn smet.
I med mjölet och blanda så att det inte är några klumpar. Men blanda inte mer än nödvändigt!
Sist men inte minst.. I med smöret!
Smöra och bröa en form om du villl.
Igår bröade jag med kokosflingor.

In i ugnen 175 grader, ca 25-30 minuter. Det brors ju på hur kladdig man vill ha kakan, och så är det ju olika från ugn till ugn.
Denna kladdkaka går att äta direkt. Det är inget som behöver stå och steln eller liknande.
Så bara kör på!

Servera med en klick grädde, bär eller frukt.
Dofta över lite florsocker!


Ät och njuuut.. ;)



· Kommentera ·
Mat och bak 29 kommentarer




Varmrätten: Fläskytterfilé med rosépepparsås

2 personer
Ingredienser:

10-12 potatis
2 msk smör
1 msk skorpmjöl
2-3 tsk salt

1 fläskytterfilé
1 msk smör
salt, vitpeppar, paprikapulver

Steksky
4 dl matlagningsgrädde
1 msk soya
1 msk kalvfond/oxfond/...vad man nu vill-fond
1½ msk mortlad/korssad rosépeppar
1 msk hel rosépeppar

1 broccoli..träd?
1 buljontärning, persilja och vitlök

Börja med potatisen för de tar längst tid.
Skala potatisen om du vill, vi gillar att ha skalet på så vi tvättar bara av potatisen.
För att göra "hasselbackspotatis" så tar du och smälter lite smör i en ugnsfast form.
Under tiden ska man skära liksom tunna skivor av potatisen men inte helt igenom. Ett tips är att lägga potatisen i en träslev och sedan skära, för då kommer man inte igenom potatisen :) Kanonbra!
När du skrurit i alla potatisen så tar du ut formen från ugnen med det smälta smöret och lägger potatisen där i, penslar potatisarna med smöret, strör på ströbröd och saltar. In i ugnen. 200grader ca 50 minuter.

Nu är det dags för köttet!
Smält smör i en stekpanna. När smöret nästan är brynt och det är grymt varmt i pannan kastar du i köttet och bryner det. Salta, peppra och paprikapulvra :D Sen lägger du även köttet i en ugnsfastform. Med folie över och en stektermometer i köttet, vid 70 grader är köttet klart. Alltså 70 grader mitt inne i köttet. Men om man inte har en kött-termometer så... hm. Typ 40-45 minuter i 200 grader. Så köttet är typ klart samtidigt som potatisen. Perfa!
Sen när allt är klart så skär man bara upp köttet i lagom skivor :)

Sås-time!
Ös i grädden i den stekpanna där du brynte köttet för att de smakerna inte ska gå till spillo.
Sen är det bara till att krydda på och smaka av och göra som du känner för!

Buljongkokt broccoli låter mycket flashigare än vad det är.
Men om du har färsk broccoli så skär du broccolin i lagom buketter.
Lägg de i en kastrull med vatten och en buljontärning i. Koka upp, koka ett par minuter. Poooff, klart!
Men det känns mycket festligare och godare.


Visst var det enkelt?

 




Ps. Gelé är jättegott att ha till ;) Och köra med peppakvarnen ett varv över köttet!

Smaklig måltid!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Förrätten: Pekingsoppa

1 kycklingfilé
2 dl räkor
1 morot
5 cm purjolök
2 buljontärningar
3-4 baconskivor eller 3-4 skivor skinka går bra med
1 burk champinjoner
1 msk soya
1 msk sambal oelek
8-9 dl vatten

Börja med att koka upp vatten och buljontärningar. Spelar inte så jätte stor roll vad det är för buljongtärningar, men jag hade en grönsak och en kött.

Skär kyckling, moroten och purjolöken. Moroten och prujon ska vara fint skurna.

När det kokar riktigt i kastrullen lägg då i kycklingen och låt koka ett par minuter.
Sen är det bara till att köra i resten. Koka upp, smaka av.
Jag hade även i lite paprikapulver, cayenne och vitlökspulver.

En del gillar soppan lite tunn sådär som den är utan redning, medans andra vill ha den tjockare.
Jag gillar båda delar, dock gjorde jag den tjockare idag.
Det krävs en hel del redning för att få den tjock. Bekväm som jag är använda jag mig av underbara Maizena redning.

Denna soppa är en förrätt, men går lika bra att äta som varmrätt!

Smaklig måltid!









Smaklig måltid!


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Mhm mhm mhm.. God mat igår!

Igår blev det trerätters

Förrätt: Pekingsoppa
Varmrätt: Ugnsbakad fläskytterfilé med hasselbackspotatis, rosépeppar sås och buljongkokt broccoli
Efterrätt: Kladdkaka med hallon, grädde och physalis.


Pekingsoppan


Fläskytterfiléen


Och klassiskern.. Kladdkaka!


Lite senare kommer recept upp, och hur man gör :)
Ni ska bara veta vad gott det var!
Köttet var så saftigt.. så mört.. ah drömde om det hela natten!




· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Godmorgon!

Sitter här med mitt morgonkaffe. Idag blev det nymalt irish cream coffee kaffe som jag fick i julklapp. Gott är det. :) Jag råkade doppa luvsnöret i kaffet dock när jag skulle sträcka mig över bordet. Så nu är det brunt och fint. Men vad gör det?

Hoppas alla får en trevlig dag.
Uppdaterar senare! Då blir det något smaskigt, så håll utkik ;)



Min Fills vill också vara med och hjälpa till i köket ibland.. I alla fall smaka på köttet!




· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Cornflakespanerade kycklinglår

Fast för min del blev det filéer. Orkade inte köra och köpa klubbor, men det går ju lika bra med filéer :)

4 kycklingklubbor / 2 filéer
2 msk flytande smör/margarin
3 dl cornflakes
1 vitlöksklyfta (pressad/fint riven)
salt, peppar och paprikapulver

Smula sönder cornflakesen. Blanda i den pressade vitlöksklyftan.
Pensla kycklingklubborna/filéerna med smöret och vänd dom sedan i flingorna.
Krydda med salt peppar och paprikapulver.
Lägg kyllingen i en ugnsfast form och stek i ugnen 175 grader, ca 40 minuter.

Servera med nudlar, tzatziki, sweetchilisås och en god sallad :)












· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Kesellaglass, gott och nyttigt.









1 burk lättkesella
2-3 dl frysta hallon (eller andra bär om man behagar annan smak)

Lägg allt i en bunke, kör med en stavmixer, lägg i glassformar.
In i frysen, färdigt att äta efter ca 3 timmar :)




· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Ost- och broccolisås till pasta

4 portioner

2 morötter
2 färska broccoli..träd? :D haha
1 grönsaksbuljongtärning
4 dl mjölk
1dl vatten + 1½msk mjöl till redning
1 dl creme fraiche
2 krm svartpeppar
1 tsk salladskrydda
1 dl riven ost

Skala och strimla morötterna fint.
Dela broccolin i mindre bitar. Koka morötter och broccoli i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
Värm mjölken med buljongtärningen. När buljongtärningen "smält" så kokar du upp mjölken och tillsätter redningen.
Krydda.
Koka 3-5 minuter tills såsen är tjock.
Rör ned fraiche, ost, broccoli och morötter.
Låt koka ytterligare 5 minuter.

Serveras med pasta.















Gud så gott det var! Dock kokade jag nog broccolin lite för länge,
den liksom blev bara smulig o så :( Men det var gott ändå.
Kan ju inte vara perfekt första gången man gör det ;)

Ha en trevlig kväll!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Wow wow wow

Mina paint kunskaper är fantatiska!!

Vilken signatur gillar du bäst? :)



1.       







2.



· Kommentera ·
Allmänt 4 kommentarer




Han gör verkligen min dag :D



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Bah, har så ont i halsen..

Och kan inte äta apelsin.. för det svider för mycket i halsen :(
Jag som älskar att äta apelsin :( Ledsen jag är nu.
Får titta på en apelsin istället då.



Haha himla bra :D
Jag älskar verkligen annoying orange!



Här är den riktiga videon som apelsinen dommade sig med :D




· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Kycklingpaj med rostade grönsaker

Jag är med och tävlar med detta receptet
Tävlingen finns HÄR!

Pajdeg:
200g mjöl
125 g smör
2 msk vatten

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Fyllningen:
2 st kycklingfileer
1 morot
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
1 broccoli
1 paprika
1 dl riven ost
1 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde


Skär kycklingen i lagom små bitar och bryn dessa i lite smör eller olja. Krydda med lite dragon, rosmarin, cayenne, paprika pulver, peppar, lite salt eller aromat.
Skär grönsakerna i bitar. Häll lite olja i en långpanna och lägg i grönsakerna, krydda med lite salt och rosmarin. Rosta i 200º i ca 25 min. Rör om då och då.

Lägg i kycklingen och grönsakerna i pajskalet. Blanda matlagningsgrädden och ägget och häll över. Lägg på osten.
Grädda i 200º i 30-40 min.






Ett tips när man ska skära kyckling är att inte låta den vara helt genomtinad,
då blir den ju så slibbig.
Så jag brukar skära kycklingen när den är lite halvfrusen!




Degen ska vara såhär smulig innan man öser i vattnet, och enklast är verkligen
att göra det med fingrarna, och så farligt är det ju inte att kladda lite. Bara till att
tvätta händerna sen ju ;)


Sådär ja, in i kylen och vila..
Degen då asså, inte jag.. hööööhöhö.


Nu var grönsakerna färdigrostade.. Mmm. Luktar så gott i hela köket!!




Det gör ingenting om skalet är lite fult, det kommer ju inte synas ändå?
Bara laga och lappa på tills degen är någorlunda jämn och heltäckande!








Tomatskivor varvade med rödlök, ringlad olivolja över + svartpeppar





Pajen ätes med en sallad/eller som här, plus en klick creme fraiche,
som dock inte är med på bild! :)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




En lista: "Dagens"

Dagens humör: sådär, har skallebang, håller nog på att bli sjuk, ont i halsen.. men annars bra :)
Dagens mående: svarade jag ju typ på frågan ovan. så de får va så :p
Dagens borde: köra och handla?
Dagens frisyr: håret uppsatt i en knut
Dagens klädsel: rosa mjukisbrallor :D och en grå tjockiströja
Dagens planer: handla, gå ut med hundarna, göra läxor, slå in presenter, laga mat, på kalas
Dagens vill ha: ett huvudvärksfritt huvud!
Dagens längtan: sommarn!
Dagens fundering: funderar inte på något
Dagens beroende: Teee, tee, teee i massor. Stackars mig o min hals :(
Dagens tråkigaste: sov dåligt inatt tack vare blåsten.. så lite dåligt humör för de kanske :p o de är tråkigt.
Dagens tidning: BLT :p
Dagens låt: Comhem reklamen :D Visar i ett klipp nedan om ni inte vet vilken jag menar!







· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Dancing chicken

  <<---- Det är dedär braiga verktyget som kallas Dancing chicken :p

1 en hel kyckling
1 kruka rosmarin
2 vitlöksklyftor
½ citron
½ lök
grillkrydda
torkad rosmarin

1 dl olja
1 dl vatten
½ dl soya
2 dl thai sweet chilisås

Tryck in rosmarin, citron vitlöksklyftorna, löken in i baken på kycklingen. Krydda kycklingen med grillkrydda.
(Eftersom jag hade dancing chiken så fyllde jag även koppen med grejer. I koppen hade jag: öl, olja, vin, honung och torkad rosmarin)

När kycklingen är färdigkryddad så åker den in i ugnen, 175 grader, ca 80 minuter. Men när det är ca en kvart kvar på tiden så blandar du ihop sweet chilisåsen, oljan, vattnet, soyan och thaisåsen. Blanda ihop det så det inte skiljer sig sådär, sen öser man ut det i plåten runt kycklingen. Jääättegod sås att ha på riset =)

Hmm ja. Det var väl allt? Vi hade ris, sockerärtor och baconinlindad sparris till, vilken kombination, jag vet.. Och gelé ;) Men gott vare! :)

 
 
 

Jag älskar, älskar, äääääälskar kyckling!!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Hi-hat cupcakes

Smeten, chocolate cupcakes:

3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad

1. sätt på ugnen på 175 grader
2 vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten
4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vänd ner i smeten
5. Hacka chokladen och smält i ett vattenbad
6. Fyll bakformarna 2/3 med smet
7 Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter
8. Låt svalna

Frosting/marängen:

6 äggvitor
8½ dl socker
saft från 1 citron
2 tsk vaniljsocker

350 g mörk choklad
3 msk matolja

1. Blanda äggvitor, socker, saften från citronen i en rostfri bunke. Rör ihop det till en jämn smet, blanda ca 1 minut
2. Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa lite till tills marängen svalnat och blivit lite tjockare
4. Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.
5. Låt stelna i kylen
6. Hacka sönder chokladen och smält i ett vattenbad
7. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna något
8. Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad.
9. Låt stelna i kylen i ca 30 minuter

 
  
 
 


 







· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Kycklingrecept tooonight!





· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Crème brûlée

Receptet jag använde mig av.




Det var rätt gott i alla fall.
Väldigt enkelt att göra :p det är ju ett plus?



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Bakad potatis - rester

Idag till lunch var jag lite kreativ.. Nae inte särskilt egentligen.
Det fanns typ inget gott i kylskåpet till lunch. Och så såg jag de där överblivna bakpotatisarna.
Jag tänkte: Humm, vad kan jag göra med domhär?

PYTTIPANNA!

Och så blev det.

2 bakpotatisar
några köttbullar
1 lök
grillkryddaa

Skär potatisarna, löken och stek alltsammans. Ja köttbullarna med.
Krydda loss.
Stek tills potatisen fått såndär good yta!

Serveras med rödbetor och stekta ägg.







· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Drömrulltårta

Chokladrulltårta med smörkräm

Smeten, kakan liiiiksom:
3 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
¾ dl potatismjöl eller vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör såhär:
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt kakao, sikta den om du vill slippa klumpar. (Att sikta innebär att man häller den i en sil som man skakar kakaon igenom.)

Tillsätt sist potatismjöl och vispa till en jämn smet.
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30 x 40 cm.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200 grader i 8 minuter inställd på varmluft. Jag tycker att det är lättare att få bra resultat i varmluftsugn. Om du använder vanlig ugn så observera att du verkligen måste vara med och "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.

Stjälp direkt upp rulltårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort bakplåtspappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna.) Låt rulltårtan svalna.

Gör fyllningen. Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör och florsocker till en jämn smet, gärna med elvisp. (Smaka gärna och om du tycker det smakar för mycket smör, blanda i mera florsocker.) Tillsätt vaniljsocker och till sist äggulan. Bred fyllningen på kakan och rulla ihop. Lägg rulltårtan kallt i kylskåp minst 20 minuter innan du skär den.


 
  
 

 


Nu ska jag hem till mormor och morfar för de bjuder på middag idag.
Tar med mig några tårtbitar dit, tjoooo!



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Bakad potatis!

1 stor burk keso
10 cm purjolök
250g skinka
1 burk majs
Lite potatiskrydda

Bara till att blanda ihop alla ingredienser :)

För att bakpotatisen ska gå snabbt hade jag den i mikron ett tag.
Nagga potatisen först, lägg på ett fat, 5 minuter på full effekt.
Vänd på potatisen, 5 minuter full effekt igen.
Vänd på potatisen, 5 minuter full effekt igen.
Sen för att få så mycket god yta på potatisen som möjligt kapade jag dom på längden och lät de vara i ugnen de sista minuterna för att skalet skulle fluffa upp så gott :) Var i ugnen kanske.. 10 minuter? Men blir bättre ju längre man väntar, men de orkade ju inte jag göra :D

Sen krydda jag med lite grillkrydda på päran, på med röran, lite hackad rödlök och sallad jämte :)
Sååååååå gott!







Ja jag hade redan ätit på tallriken, glömde ta foto innan jag kladdade ner allt!!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Tråkig lista, varsågoda

1. Ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4 - vad står där?
För att göra de rätta prioriteringarna krävs god självkännedom. Många människor....

2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid?
Soffan

3. Vad var det senaste du såg på tv?
Tvn är igång just nu, och det är "efter tio" så tjatigt..

4. Utan att se efter, gissa vad klockan är:
11.23? Attans.. den var 11.36

5. Bortsett från datorn, vad hör du just nu?
Ja det är ju dendär nedrans tvn

6. När var du senast utomhus och vad gjorde du då?
När jag kom hem gick jag ut med Fille, så han fick kissssaaa..

7. Vad tittade du på innan du började svara på den här undersökningen?
Matrecept. Thaikryddad kyckling med glasnudlar!

8. Vad har du på dig?
Joggingbyxor och en randig tshirt.

9. Drömde du något inatt? I så fall - vad?
Jag drömde att jag var i Spanien, på ett såntdär vattenlekland. 

10. När skrattade du senast?
Lär ju varit igårkväll.

11. Vad finns på väggarna i rummet där du är nu?'
Jaaa.. Hm. Fönster? En tomte också som mamma glömt ta bort sedan julen :D

12. Har du sett något konstigt på sistone?
Nej

13. Vad tycker du om den här utmaningen?
Det var en rätt tråkig lista :( Men bra att fylla ut i bloggen med :D

14. Vilken var den senaste film du såg?
Den Wallander som gick i söndags.. Vad hette den? HÄMNDEN så var de.

15. Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa?
Detta måste ju vara den enklaste frågan, men just nu kommer jag inte på något? 

16. Berätta något om dig själv som folk inte känner till.
Jag biter på mina nagelband istället för att bita på naglarna, kanske? Var de en bra hemlis? 

17. Om du kunde förändra EN sak i världen, utan att ta hänsyn till politik och skuldkänslor, vad skulle det vara?
Puuuh.. Jag återkommer.

18. Tycker du om att dansa?
Jag ÄLSKAR att dansa!

19. George Bush?
Ehh? :p Vad ska jag säga om de då?

20-21. Vad skulle dina barn heta, pojke resp. flicka?
Amen de har jag ju inte tänkt på ännu!

22. Skulle du någonsin överväga att bo utomlands?
Joda :)

23. Vad vill du att Gud ska säga när du kommer till pärleporten?
Haha! Jadu.. Han skulle säga "Vilken fin människa du har varit, synd att du kom hit så tidigt" eller något :D HAHA. Jag vet inte :D






Vilken pisslista :D


Här får ni ett par muffins o glo på istället :)

 



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Bakad potatis.

Får ni imorgon :D


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




rester = lunch

åt tacos i söndags, idag blev resterna förvandlade till tacopizzah



· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Godmorgon!

Nämn något som gjorde dig glad igår: Mitt nya nagellack
Vad gjorde du kl 08 imorse: sov :)
Vad gjorde du för 15 min sedan: åt frukost
Det sista du sa högt: KOM HIT FELIX!
Det senaste någon sa till dig: Godnatt älskling (Naaw :p)
Vad har du druckit idag: kaffe
Vad var det senaste du åt: ägg
Vad var det senaste du köpte: nagellacket igår
Vad är det för färg på din ytterdörr: röd
Vad är det för väder hos dig nu: grått, trist och kallt
Godaste glassmaken: chooklad såklart!!!
Tror du på kärlek vid första ögonkastet: Nja, rätt luddig grej asså
Sover du tungt: Ibland
Drömmer du mardrömmar: Händer väl
Trivs du med ditt jobb: Åhja att vara arbetslös.. eller oj, mellan två jobb är najs
Favoritklädsel: myskläder!
Favoritlåt just nu: jag vill vara din, margareta!
Vad ser du om du tittar till höger: en kamin
Vad gör dig glad just nu: värmen från kaminen :D
Vad ska du göra härnäst: ta lite mer kaffe och en alvedon
Höger eller vänsterhänt: Vänster!
Humör just nu: Varken glad, ledsen eller arg. Är neutral haha.
Favoritgodis: Sånadär körsbär, gärna lite gamla med så de blir hårda :)
Kläder just nu: mjukisbyxor och en överstor tshirt
Sommarplaner: fasen.. det har jag inga ännu
Hur många kuddar sover du med: 3 är det i sängen, varav jag sover med 2
Spelar du något instrument: har spelar klarinett, gör inte längre
Morgon eller nattmänniska: båda
Vad är viktigast för dig: Vet inte
Är du kittlig: Som fasen, speciellt under fötterna, men de kanske man inte borde skriva här?
Snarkar du: Vet faktiskt inte, tror inte det. Om jag är snorig kanske
Stjärntecken: Stenbock, om man nu inte räknar med de löjliga ändringarna?
Äckligaste insekten: Larver och annat slajmigt
Längtar du mest efter just nu: Tillbaka till min varma säng :D



· Kommentera ·
Allmänt 2 kommentarer