Busy

Varit dåligt med bloggning; jag veet..
Har varit upptagen hela helgen, blev sjuk.. Känner mig lite bättre nu. Ska försöka slänga in något ikväll, annars lovar jag att göra det imorgon! Ska dessutom iväg på kalas om en stund! Ni ser ju hur upptagen jag är hela tiden och så plugg på det ;) haha, stackars mig.. ;)

Mysig bild från i söndags när vi värmde oss i kåtan :)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Avokado med nyttig räkröra

Jag skriver endast vad jag hade i, sen får man variera hur pass geggigt och så vidare som man vill ha det :)
Avokado
Räkor (skalade eller skala själv om du orkar..)
Konserverade champinjoner
Citronsaft
Purjolök
Hårdkokta hackade ägg
Dill
Keso
Kvarg
Pepparmix
Salt

image description

Gott och nyttigt, och mätt blir man, puuh!!


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Bräserade fläskkotletter med champinjonsås

3 stora fläskkotletter, med eller utan ben smör att steka i
3 morötter
2 stora gullökar
100g champinjoner (konserverade)
1 dl creme fraiche / grädde / kvarg (jag hade kvarg)
1 dl rött vin om man vill
2 msk mörk soya
1 tsk torkad timjan
2 msk lingon, helst riktiga bär liksom, annars kan det funka med lite lingonsylt ;)
Salt, svart/vitpeppar, cayenne
Bryn kotletterna i lite smör.
Krydda med salt o peppar, o cayennepeppar.
Lägg över kotletterna i gjutjärnskastrull.
Dela löken och morötterna grovt tillsätt i gjutjärnskastrullen.
Tillsätt timjan och lingon i grytan.
Ha i vatten så kotletterna täcks, samt lite till för vi ska göra riktigt buljong/fond av resten ;)
Tillsätt vin o soya, sänk värmen, jag hade på 2/6 på min spis.
Och på med locket! Låt puttra 30-40 minuter.
Sila av och bestäm hur mycket sås du vill ha, som du öser i en kastrull.
I din sås tillsätter du nu champinjonerna och cremefraiche/grädde/kvarg, låter koka upp och smakar av. Kanske behövs det en klick gelé eller salt/peppar för att få till de rätta smakerna.
Eller varför inte lite dijongsenap?
Jag serverade kotletterna med kokt potatis o sallad, för att göra rätten lite festligare kan man ju pressa potatisen ;)
(För er som vill ha färska champinjoner i såsen steker du till dem innan och tillsätter de i såsen sedan)
Fonden du nu fått över från såsen låter du stå och sjuda på svag värme några timmar, så att den reduceras. Sedan kan du frysa in den portionsvis och ta fram efter behov. För såsen blir som bäst på hemgjord fond ;)
Dock blir detta ju en liten fuskfond, men men god är den ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Ryggbiff

Ryggbiff, pasta och gräddsky,
mycket bättre söndag än så blir det icke!

Nu är det dags att sova, klockan ringer 5 imorgonbitti, skola it is.

Puss o kram, hoppas alla haft en bra helg, min har varit kanon på alla sätt och vis



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Fredag, fredag, fredag

Ååååhh det är Freeedag!!! Vilket gör mig lycklig.
Dessutom har det kommit snö.. Har inte bestämt mig om jag gillar det eller ej, men skitsamma det är Fredag!!





Nää nu ska jag plugga lite innan jag tar leedigt ;)
Ha en bra fredag, vi kanske hörs senare blogglövers!
Puss


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Proteinhavrebollar choklad och jordnöt

4 dl fiberhavregryn
1 dl jordnötssmör
(OBS!! kolla så det är ett nyttigt jordnötssmör så det inte är massa socker tillsatt o annat skräp!)
4 dl proteinpulver med smak av choklad
3 msk krossade linfrön
1 dl vatten
kokosflingor

Blanda allt precis som när man gör n*gerbollar/chokladbollar.
Rulla till lagom stora bollar, jag fick till 14 st.
Rulla eventuellt i kokos, själv hade jag ingen hemma men det går fint utan ;)

Låt bli hårda i kylskåp, lägg sedan ner i plastpåse och frys in.
Ta fram efter behov ;)
Perfekt till mellis eller till fikan!





Jaaaa ja de blir mycket snyggare med kokos, och ja jaaag veet det ser ut som köttbullar såhär!
Men de är goda, jag lovar..



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Nyttiga grejor

Ikväll ska jag göra proteinhavrebollar med jordnötssmak och baka oopsies, jag tror att det är nyttiga grejor i alla fall haha. Sitter i skolan nu, ska höra någon information om vetenskapliga artiklar tror jag. Hoppas det inte är lika onödigt som förra gången.. Yeye, smell ya later ;)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Blomkålsmos med ugnsgratinerad falukorv

1 stort blomkålshuvud
25g smör
2-3 dl mjölk
(valfri fetthalt, eller grädde om du nu vill ha. Annars funkar de med cremefraiche eller gräddfil med)
½ hönsbuljongtärning, eller kryddor aromat, vitpeppar, lite muskotnöt

falukorvsring
lök
riven ost
ketchup
senap


Blomkålsmos:
Ansa och skär/bryt blomkålen i mindre bitar.
Koka dem mjukt.
När de är mjuka mosar du dem med en stöt till en grynig massa, lägg i smöret.
Värm mjölken och tillsätt ev buljongtärning.
Ös i lite mjölk efter hand ifall du blir nöjd med konsistensen, skippa resten av mjölken!
Krydda nu ifall du inte hade i buljongtärning.
Smaka av. Done!

Korven:
Skär korven 2/3 ner till botten, titta bilden om du inte förstår min korkade förklaring.
In i ungen på 200 grader, ca 15 minuter tills den fått lite fin färg.
Lägg skuren lök mellan korvskivorna och ös på ett par ränder ketchup och senap, strö över den rivna osten.
In i ugnen igen tills osten smält och fått fin färg, ca 15-20 minuter.

Servera tillsammans med en sallad eller vad du känner för.
Smaklig måltid! :) 





· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Grattis till mig

Idag fyller jag år - förmodligen ingen bloggning idag ;)



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Kycklingsallad med blandade grönsaker och matvete

Detta hade jag i, ta önskad mängd;
Kycklingfilé, kryddad med grillkrydda + sweet chili sås
Isbergsallad
Ruccolla
Gurka
Tomat
Majs
Avokado
Kidneybönor
Champinjoner
Fetaost
Paprika
Rödlök
Rädisor
Matvete, kokt efter anvisningar

Ser rätt tråkigt ut, men gott var det



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Stephanie is back

Kära matvänner,

Tentan är över, kändes sådär, fast det var inte det jag skulle berätta.
Det jag ville säga att jag är tillbaka efter mitt...juluppehåll? Kanske man skulle kunna kalla det :p
Just i skrivande stund ligger jag i sängen och funderar för veckans kommande middagar.. (konstigt att jag tänker på mat, nooot)
Så ni behöver inte vara oroliga längre, som sagt Stephaniesmat is back med nästintill dagliga uppdateringar.

Förbered er på en härlig matvecka!

Vi hörs ;)

Nedan ser ni en bild på mina söta blommor i mina söta ljuslyktor som jag fick i julklapp :))



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Mitt i all ångest

Tänker jag på bakning.. Jag har världens pisstenta imorgon och jag tänker på bakning.. Aja ni känner ju mig.
Jag brukar alltid tänka på mat när jag gått och lagt mig, vad jag ska laga dagen därpå osv.
Något jag tänkt testa är att baka oopsies, någon här som testat? Hittade i alla fall ett enkelt recept här; http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=159

Nää nu ska jag plugga lite till, eller hinka kaffe åtminstone..

Ni får en bild som inte alls har med inlägget att göra också



Pissväder, pissprov, pisshungrig, pissur.
Ja jag ska sluta sura nu,



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Test

Test



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Kära bloggläsare

Hoppas alla haft en kanonbra jul och ett bra nyår med alla fingrar i behåll!
Själv har jag haft det super. Kunde inte varit bättre, träffat familj, släkt, vänner o folk jag älskar.
Och god mat på det ;)

Jag ville bara ge er ett livstecken. Japp jag lever och allt är fint med mig!
MEN, jag är begraaaavd i mina skolböcker. Ingen lust att greja med bloggen då, dessvärre.
Ni får hålla ut. I'll be back soon very soon.....

Och för er som undrar så är det humanbiologitenta på fredag.
FREDAG DEN 13!!!! Baaaaaah... Önska mig lycka till. Eller förresten, gör inte det.




· Kommentera ·
SysterStephanie 0 kommentarer