Romero pollo

ca 800-900 g kycklingdelar (vi hade lår och vingar) ( / eller en hel kyckling om man nu vill det)
1½ dl öl
1 dl apelsinjuice
1 dl matolja
5 vitlöksklyftor
1 msk honung
1 msk timjan
½ msk spiskummin
1 msk oregano
en kruka rosmarin
1 msk citronpeppar

Blanda alla grejerna till marinaden i en stor skål eller liknande. Hacka alla öterna/kryddorna om du har de färska, annars är det bara till att ösa i rätt mängd.
Lägg kycklingdelarna i marinaden. Låt stå så många timmar som möjligt, eller helst över natten om det går, ju längre desto bättre! :)

Lägg upp kycklingdelarna på en plåt och ös över marinaden. 200 grader i ugnen, ca 1 timme.




Efter man hackat ner kryddorna till lagom längd är det bra att mortla dem lite, det framhäver smaken bättre




Kycklingdelarna serveras med ris och sallad, skysåsen över riset och gärna gelé till, men vår vart slut :(


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Kamben och BBQ-sås

4 räckor med kamben
massor av grillkrydda
honung

BBQ:
½ gul lök
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 dl tomatpuré
1 msk honung
1 msk vinäger
2 msk vatten
2 msk senap
tabasco

Sätt ugnen på 200 grader. Krydda räckorna med grillkrydda på båda sidorna, och snåla INTE!
Börja med att lägga de som glada munnar på plåten. Vänd de efter ca 30 minuter.
Efter ytterliggare 30 minuter ringlar man över honung, sicksacka över alla benen. In i ugnen ytterliggare 10 minuter.

Under tiden benen är inne i ugnen gör man såsen.
Finhacka löken och fräs den i olivolja i en liten kastrull. Pressa i vitlöken. Tillsätt tomatpuré, honung, vinäger och vatten. Låt sjuda sakta i ca 5 min.
Tillsätt senap och smaka av med några droppar tabasco.

Servera med hemmagjorda pommes, eller ät de som de är med BBQsåsen. Smaklig måltid!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Vitlöksdoftande fläskytterfilé med grönpepparsås, baconinlindad sparris och smörbakad vårlök och ris

Köttet:
800g fläskytterfilé
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, paprikapulver
smör
aluminiumfolie

Tillbehör:
8 sparris
1 pkt bacon
ett knippe vårlökar, ca 5-6 st
50g smör

Såsen:
en klick smör
1
schalottenlök
2 msk grönpeppar
4 dl vispgrädde (jaa, man får lyxa till det på helgen!!! unna er!!)
salt, vitpeppar

Köttet:
Putsa filén fin från allt grejs. Pressa två vitlöksklyftor och gnid in köttet med dem. Krydda med salt, peppar och paprikapulver runt om. Bryn till i en klick smör så att köttet får fin färg runt om. Lägg in köttet i aluminiumfolie och in i ugnen, 175 grader ca 1h. Det är typ helt säkert att köttet är genomstekt då, men om man har en köttermometer ska det vara 60-68 grader så är den i alla fall genomstekt.

Tillbehören:
1 bacon + 1 sparris, vira in sparrisen i baconet, upprepa, lägg i ugnsfast form.
Skär bort blasten på vårlöken, lägg i aluminiumfoliepaket med knappt 50g smör, salta över. Stäng paketet och lägg i ugnsfast form.

Såsen:
Hacka löken. Fräs den och grönpepparn någon minut i lite smör i en kastrull. Sätt till grädden och låt koka ihop till cirka hälften. Krydda med salt och peppar.


Och så ska jag hjälpa er med tiden på all mat, så att allt blir färdigt samtidigt:
- Börja med köttet, det ska vara inne 1h.
- In med lökarna direkt efter köttet med då detta också tar knappt en timme, vi vill ju att de ska smääälta i munnen!
- Sparrisen kräver en halvtimme, så när det gått en halvtimme på köttet, in med sparrisen!
- När det är 25 minuter kvar av köttet, koka riset! Det tar ca 20-25 minuter.
- Efter du startat riset kör igång med såsen.

Sedärja, då var allt klart samtidigt ;)
Himla smidig och bra mat, den sköter sig i princip självt i ugnen och på spisen. Me likei!

Och nu lite bilder från tillagning och servering:








Jontes upplägg, fint, men visst - veeeem vill ha så lite sås då? (Han dränkte maten efter fotot!)
Okejda, upplägget var fint, men en kanna sås krävs jämte isåfall.


Mitt upplägg, gött med sås!!


· Kommentera ·
Mat och bak 3 kommentarer




Ny header!

Vad tycks om min nya header? Själv är jag riktigt nöjd :D
Den får vara ett tag tills jag tröttnat!



· Kommentera ·
Allmänt 6 kommentarer




Snabba brunsåsen!

3 dl vatten
1 köttbuljongstärning
2 msk mjöl
soja
peppar
vinbärsgelé

Blanda mjöl och kallt vatten i en kastrull, vispa tills alla klumpar löst sig.
Koka upp.
Rör ner buljiongen och smaka av med övriga ingredienser, om man vill kan man även ösa i en skvätt grädde för att uppnå den perfekta fylligheten ;)



Ja såsen är ju inte såhär blek när den är färdig, men gillar man inte färgen som blir kan man tillsätta lite färgsoya :) Mycket god och enkel brunsås, går typ inte misslyckas. Men kom ihåg att vispa, mjöl bränner fast så lätt!!



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Kålpudding

ca 500 gram färs
1 gullök
knappt 1 kg vitkål
1 msk ljus sirap
salt, peppar
köttbuljong + 3 dl vatten

Strimla vitkålen och bryn den lätt i smör. Ner med sirapen och låt sedan kallna.
Blanda färs med salt och peppar och en riven gullök.
Blanda färsen tillsammans med ca hälften av kålen. Lägg i en ugnsfast form. Lägg sedan resten av kålen ovanpå.
Lös upp buljongtärningen i vattnet och ös sedan över puddingen.
In i ugen ca 40-50 minuter, puddingen ska vara fast och fin när man tar den :)

Ät med kokt potatis, brunsås och lingonsylt!

Tänkte även slänga in ett snabbt recept på god, enkel och snabb hemmagjord brunsås! Ja herregud så snäll jag är idag ;)

Kommer i enskilt inlägg!


Rå och blaskig mm..


Var inte så lätt att ta ett snyggt foto med mobilkameran, men såhär blev det. Och ja jag har gelé till för jag tycker det är så herrans gött!!!!



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Freaky Frikadeller I Dillsås

Frikadellerna:
300g blandfärs
1 gul lök
1 ägg
1 dl mjölk
2 matskedar skorpmjöl
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
(1 msk klippt persilja)

Dillsåsen:
4 dl hönsbuljong
2 msk mjöl/maizena
1 knippa dill (ca 1½ dl hackad dill?)
1 msk spad från ättiksgurka (eller lite ättikssprit)


Frikadellerna:
Lägg skorpmjöl och mjölk i en bunke och låt svälla en stund. Tillsätt resten av ingredienserna till frikadellerna och blanda. Rulla till köttbullar. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull och salta lite lätt, tillsätt eventuellt en builjongtärning. Lägg i frikadellerna och låt koka tills de flyter upp till ytan plus en liten stund till, om du är osäker på att de är klara kan man skära en frikadell itu.

Såsen:
Koka vattnet + buljongtärningen. Smaka av med vitpeppar och salt. Tillsätt den hackade dillen, 1 msk av gurkspadet och ev. 1 nypa socker och låt koka på svag värme i ca 5 minuter. Gör rednigen av vatten+mjöl eller häll i maizenan i den kokade såsen. Detta vispas ned försiktigt i buljongen. Låt det hela koka upp till önskad konsistens. Smaka av ifall de behövs någon mer krydda, jag föredrar några droppar citronsaft i också!

Serveras med kokt potatis och tillbehör man tycker kan vara gott till, själv föredrog jag kokta morötter och lingon ;) Vet inte om de passar så bra, men mina smaklökar gillade det!!



· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Mobilbloggat

Vet inte om det kommer upp ett inlägg ikväll :( Det är tyvärr såhär att internet krånglar.. Och jag som hade gjort så goda frikadeller i dillsås :( Ja vi får väl se hur det går. Vi hörs kanske senare. Pusshej.


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Nasi goreng

Räcker till ca 3 personer, beror på hur mycket mat folk äter ;)
Annars är det lagom till 2 personer + en lunchlåda!

3 portioner ris

400 g räkor med skal
kycklingfiléer (går även bra med fläskkött)
2 msk olivolja
2 msk röd currypasta (det blir väldigt starkt, så om man inte gillar stark mat, minska här)
1 stor gul lök
5 dl vitkål
1 st paprika
2 dl gröna ärter
salt

Omelett:
1 msk olja
2 st ägg

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. 
Tina räkorna om de är frysta och skala dem. 
Skär kycklingen i strimlor. Bryn kyckling i oljan i en stekpanna tillsammans med currypastan.
Skala och strimla löken. Strimla vitkålen, gärna med osthyvel. Blanda ned lök och vitkål och fräs tills löken blivit slak. Skala och strimla paprikan och låt fräsa med. 
Rör ner det heta nykokta riset i stekpannan och blanda i ärter. Smaka av om det behövs mer currypasta eller salt. 
Lägg i räkorna. Låt allt bli varmt. 

Omelett: Vispa ihop äggen. Värm fettet i en liten stekpanna. Häll i äggsmeten. Rör runt med en gaffel i pannan och stek tills äggen stelnar. Strimla och lägg ovanpå Nasi gorengen.



Smaklig måltid bloggläsare! ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Muffins med nougatgömma

Till 12 stora muffins

50g smör
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
1½ dl socker
½ dl mjölk/kaffegrädde
2 tsk vaniljsocker

125g nougat skuren i 1x1 cm's tärningar

Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
I med alla torra ingredienser och vispa på!
Rör ner det smälta smöret och sist mjölken.
Häll upp smeten i formarna, fyll ca 2/3 av formarna.
Tryck i en nougatbit i varje muffin.
Grädda ca 10 minuter. Prova med en provnål ifall muffinsarna är klara, är nålen torr är kakorna färdiga :) Och stick då inte i mitten där nougaten är :p

De gillar att bli ätna till ett kallt glas mjölk..











· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Egengjord kebab

1 kg köttfärs
1 msk kummin, mald
3 st vitlöksklyftor
1½ msk svartpeppar, grovmalen
2 tsk salt
3 msk lökpulver

Sätt ugnen på 100 grader. Blanda alla kryddorna i en bunke och tillsätt sedan färsen och blanda runt alla kryddorna riktigt blandas runt i färsen.

Forma färsen till en 30-35 cm lång korv. Rulla den jämn och fin utan håligheter. Rulla in köttfärskorven i 2 lager aluminiumfolie. Låt dock ändarna vara öppna så fett och vätska kan rinna ut. Lägg korven på ett ugnsgaller och en plåt under så vätskan fångas upp. Låt korven bakas i ca 3,5 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt korven ligga inne i en halvtimme på den värmen som är kvar. Ta sedan ut den och låt svalna.

Inför servering av kebaben, karva remosor med hjälp av en vass kniv. Går jätte bra att frysa in efter du karvat den, och sen när man ska ha kebaben är det bara till att steka till den i lite smör, och krydda på lite extra om man tycker att det behövs! :)

Ät kebaben med egengjorda pommes, ris, mos, tunnbröd eller pitabröd och goda grönsaker till med en utsökt kebabsås!



Stek på i lite smör så de får dendär gyllenbruna fina färgen, men såhär ser det i alla fall ut när jag försökte skära kebab :p Gott vare, helt klart värt att testa.
Men viktigt är att låta rullen ligga i kylen över natten, annars är den i princip omöjlig att skära och bara smular sig. Så förbered gärna dagen innan!







Här har vi kebaben med libanesiskt tunnbröd, rödlök, sallad, gurka, sås, champinjoner och ost, en riktig höjdre!!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Måndag, igen...

Jaha då var det måndag igen ja, helgen slut och början på en ny vecka. Samma visa om och om igen :) Dock har jag haft en trevlig helg och jag hoppas att ni andra också har haft det. Men som sagt nu är det måndag igen och nu ska vi åter börja blogga om massa mat och annat gött man kan tänkas komma på i köket. :D



Här ett bla ett av helgverken :D Till och med min boyfriend gav en hjälpande hand till denna goa tårta ;)


Men vi hörs senare bloggen, så ska ni få se på nått himla fint!

Ha de !


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Tips till helggrillningen

För ett par helger sedan provade jag för första gången att grilla aubergine!
Och jag tyckte faktiskt att det var riktigt gott, alltid kul med något nytt och en ny smak till maten.
Om ni med vill prova grilla auberginer så kan ni testa detta recept:

1 aubergine
matolja
salt, peppar
vitlök

Skär auberginen i ca ½-1 cm tjocka skivor. Ös lite matolja i en skål och pressa i en vitlöksklyfta. Pensla med oljeblandningen på båda sidorna. Krydda med lite salt och peppar. Färdig att lägga på grillen! :)
Grilla ca 2 minuter på varje sida eller tills de fått fin färg.

 



Provade även att baconinlinda ett par stycken, men det var lite krånligt o sådär, men visst det var väl gott. Men de duger gott och väl som de är! :)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Basilika och tomat kyckling med färsk spenatpasta

Till två personer

1 stor kycklingfilé (eller två små)
1 pkt bacon
½ gullök
5 soltorkade tomater
1 msk kycklingfond (alt. hönsbuljong)
1½-2 dl grädde (eller creme fraiche)
1 msk basilika (färsk eller torkad)
peppar

OBS! Tillsätt inget salt i maten, det sköter denna rätten själv! Salta dock pastavattnet :)

Koka pastan.
Strimla kycklingen och baconen, och bryn med lök och hackade tomater.
Tillsätt grädde och fond och låt koka ihop i 4-5 minuter. 
Smaksätt med basilika, salt och peppar.

Servera kycklingen tillsammans med en smarrig pasta, här med färsk spenat pasta!


 



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Män hör inte hemma i köket

Låt aldrig en kille sköta matlagningen.....
För då kan det bli såhär kladdigt:





Men ta inte illa upp Jonte lilla, du är duktig på massa annat ;D


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Kasslerpaj med en touch av apelsin

Pajdegen
2dl vetemjöl
75 gram smör
1 msk vatten

Fyllningen
ca 300 gram kassler
½ purjolök
1 apelsin
1 dl hasselnötter
3 st ägg
2 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar

ev. riven ost

Tillagningen
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ kallt i ca 15 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader

Skär kasslern i strimlor. Skär purjolöken i ringar. Fräs tillsammans i lite smör. Pressa över apelsinjuice och låt koka in en stund.

Hacka nötterna grovt. Vispa ägg mjölk, salt o peppar.

Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

Fördela kassler och purjo i pajskalet. Häll över äggblandningen och strö över nötterna och den rivna osten. Grädda pajen ca 25 minuter.

Serveras med en god sallad och eventuellt en kall sås!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Kyckling <3 pepparrot = sant

Till 2 personer

2 kycklingfiléer
5-6 potatisar
matlagningsgrädde/creme fraiche/grädde osv.
kycklingfond
pepparrot, riven
muskotnöt
dragon
vitpeppar
rosmarin

Börja med potatisen för den tar längst tid.
Skölj och skrubba potatisen så att de blir rena från smuts. Skär i tunna skivor (ca ½ cm) för hand med kniv eller med en vass osthyvel. Rada upp pärerna på en plåt och spraya på olja eller ringla över lite lätt, salta och krydda med rosmarin. In i ugnen 200 grader ca 15-20 minuter eller tills de börjar fluffa till sig och får en gyllenbrun färg.

Nu till kycklingen.
Skär kycklingen i strimlor och stek i smör. Krydda med muskotnöt, dragon och vitpeppar.
När kyckligen är genomstekt tillsätter du grädden (eller vad du nu använder för klet, och mängd avgör du själv, beroende på hur såsigt du vill ha det) och tillsätter en skvätt kycklingfond. Så himla svårt med mått eftersom man alltid höftar allt.. Men typ en ½ msk då?
Och tillsätt typ... 3-4 cm pepparrot? Om du har på tub alltså, annars kan du inte mäta i cm :p

Ja sådärja nu var det klart!






· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Ny twist på kyckling



Japp ikväll ska det bli kyckling med smak av pepparrot, himla gott enligt mig! Roligt med någon annorlunda smak i maten dessutom :)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Chili- och rostad vitlöksmajonnäs

En hel vitlök
2 – 3dl olja (t.ex. rapsolja)
1 ägg
Salt
Peppar
Chilipulver
En halv citron

Börja med att skala alla vitlöksklyftor. Värm oljan till ca 130 grader och lägg i klyftorna. Låt vitlöken friteras tills de har en gyllenbrun, rostad färg. Ta upp klyftorna och lägg i en matberedare eller mixer. Låt oljan svalna. Knäck ett ägg i mixerskålen och strö över lite salt och svartpeppar. Mixa till en jämn smet och börja tillsätta den avsvalnade oljan, lite i taget. Fortsätt tillsätta olja tills du har en lagom konsistens och smak. Avsluta genom att smaka av med chilipulver samt pressad citronsaft. Ställ in i kylen, gärna 30 minuter eller mer, så att smakerna utvecklas ordentligt.





Passar perfekt på hamburgaren ;) Eller varför inte i en smaskig baguette med massa annat gottit i? Mmm.. Nästan så jag blir hungrig igen ju! Haha.



Sånhär smaskig middag åt jag idag, hemmagjorda hamburgare med hemmagjorda bröd och hemmagjord majonnäs och hemmagjorda pommes ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Tillökning i familjen



Dags att baka! ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Im alive

Jag lever och är tillbaka på måndag. Puss


· Kommentera ·
Allmänt 1 kommentarer




Camarones calientes

Räcker bra till 3-4 personer som förrätt

400g stora tigerräkor
4 färska chilisar
4 vitlöksklyftor
matolja
peppar
citron

Tina räkorna om de inte är tinade.
Häll upp rikligt med olja i en stekpanna, lägg i räkorna, hackad chili och vitlök.
Peppra runt ett varv.
Blanda runt i stekpannan i mellanåt.

Lägg upp i serveringstallrikar, även spadet.
Servera med ett par skivor bröd och ett klyfta citron till varje person.

Lägg på citronsaft efter egen smak och doppa brödet i spadet.. Mmm.. Hett och gott ;)

 



· Kommentera ·
Mat och bak 3 kommentarer