Bananpannkaka

Mellanmål till 2 personer

2 bananer
4ägg
lite salt

Skala bananerna och skär i 4-5 bitar, knäck äggen och ha i bland bananerna.
Kör med stavmixer tills det blivit en fin smet. Salta lite.
Hetta upp en stekpanna och ha i en klick smör.
När smöret smält och börjat puttra lite häller du i banansmeten.
Stek tills den stelnat. Om man vill kan man vända den, men det är inget måste ;)
Antingen kan man steka den som en stoor pannkaka, mer som en omelett som jag gjorde idag, eller kan man göra den som plättar eller som tunna pannkakor.

Till detta serverade jag kesella blandat med hallon. Smadaaack!



Mycket godare än det ser ut :(



· Kommentera ·
Mellanmål 3 kommentarer




Köttfärssås, försök till skol-köttfärssås

400 gram blandfärs
1½ gula lökar
1 rotselleri, ca 100g
½ dl tomatpuré
1 dl ketchup
1 dl chili sås, av tomattyp, typ felix eller heinz
ca 5 dl vatten
1 msk kalvfond/oxfond
½ tsk torkad basilika
½ tsk torkad oregano
salt & vitpeppar
maizena / mjöl till redning

Börja med att hacka löken, ganska grovt.
Grovriv rotsellerin och fräs detta i stekpanna i lite smör. Fräs tills löken blivit genomskinlig.
Lägg i färsen och blanda runt allt. Slå på lite vatten, stek tills färsen inte är rosa längre. I med resten av ingredienserna.
Låt allt få småputtra under lock omkring 45min-1 timme. Slå på mer vatten om det skulle behövas. 
Smaka av ifall det behövs mer av någon krydda. När du nu är nöjd med smaken kan du ha i maizenamjöl och reda av såsen till önskad konsistens.




Dessvärre är detta en gammal bild.. För första gången glömde jag typ ta foto på maten?!
Så tråkigt utan bild så de fick bli en då jag gjort köttfärssås en annan gång.. :p

Rätt likt skolköttfärssås blev de väl.. Skulle nog kört pyyyttelite med mixern för att få till konsistensen.
Någon mer än mig som gillade skolans köttfärssås?! :D
Skolan hade ändå några ess i rockarmen ;)



· Kommentera ·
Köttfärs 0 kommentarer




Avokado till mellanmål

Ett gott, nyttigt och matigt mellanmål är avokado.
Till mig, alltså en person gjorde jag såhär:

½ avokado
ett par skedar keso
några räkor, skalade
citron
dill
salt, peppar

Börja med röran.
Lägg ett par klickar keso i en skål.
Ner med de tinade räkorna, i med några droppar citron efter smak.
Det gäller även dill, salt och peppar. Krydda och smaka av.
Om man vill orkar och har tid ska denna röran stå lite om smakerna ska dra till sig, men det går utmärkt att äta den direkt.

Om man vill ha röran lite krämigare går det utmärkt att ha i lite kvarg, creme fraiche eller gräddfil.
Brors lite på hur nyttig man vill ha den med ;)

Om man inte gillar räkor går det fint att ha i kyckling, skinka eller vegetariskt alternativ med goda grönsaker.
Går att variera detta goda enkla mellanmål till tusen olika kombinationer.



· Kommentera ·
Mellanmål 1 kommentarer




Kycklingröra i tortillabröd

2 kycklingfiléer (jag hade en kycklingfilé och en bit skinka i :p)
1 gullök
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 burk konserverade champinjoner
1 burk konserverade kidney bönor
ett par nävar spenat
salt, svartpeppar, basilika
sweet chili sås
riven ost

Hacka lök och vitlök och stek i lite smör.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek med.
Krydda med salt, peppar och lite torkad basilika (eller färsk hackad)
Sänk värmen när kycklingen är genomstekt och ha i creme fraichen.
Häll på ca ½ dl sweet chilisås.
Smaka av ifall det behövs mer kryddor.
Lägg i champinjoner, bönor och spenat och stäng av plattan.
Blanda runt tills spenat mjuknat lite.

Lägg en klick röra på varje tortillabröd och rulla ihop.
Lägg på ett ugnsfast fat/form och strö över ett par deciliter riven ost.
In  i ugnen 200 grader 15-20 minuter.
Servera med en god sallad och gärna en kall sås, jag körde på en kall avokadosås :)






· Kommentera ·
Kyckling 3 kommentarer




ICA's finkrossade tomater med chili

  • Pris: Omkring 14,50 kr / st
  • Jag tyckte att det var en god och len tomatsmak, inte för "tomatig" så att säga :p
  • Smaksatt av chili, ja den var faktiskt kryddad. Lagom kryddad för min smak, inte hett liksom men lagom för att ha i en vardagsgryta.
  • Finkrossad skulle jag nog inte kalla den, det fanns en hel del tomatbitar där i som var som tärningar. Inget mig emot, men den borde nog inte kallas finkrossad bara.
  • Ett annat plus är storleken på förpackningen, 500g. När man kör en "normalsats" till en köttfärssås eller liknande på 300-400gram färs så går ju hela förpackningen åt, så slipper den stå och skräpa i kylen. Visserligen fanns det en lite bättre återslutningsfunktion på denna förpackningen än vissa andra.
  • Den finns även i fler smaksättningar bland annat basilika och vitlök.
Helt klart värd 4 av 5 Stephanie's!


· Kommentera ·
Produkttester 1 kommentarer




Stephanie tipsar! Jobbig ost?

Är osten nästan slut? Krånlig att skära? Blivit en jobbig skidbacke? Kasta den inte!
Skär bort vaxet eller dedär kanterna på osten ni vet, riv ner osten med hjälp av rivjärnet och lägg i en påse och in i frysen!
Praktiskt att ta fram och slänga på en gratäng eller en paj.
Dessutom mycket billigare än att köpa färdigriven ost ;)
Alltid när mina föräldrar åker iväg en längre tid och de missplanerat i kylskåpet vilket de oftast gör så får jag tömma det på de mesta ;) Denna gången fanns det många ost-slattar. Nu behöver jag inte riva ost på länge haha!


· Kommentera ·
Stephanie tipsar! 0 kommentarer




Tacosoppa

300g färs
1 påse tacokrydda alt egen tacokrydda
1 gullök
2 vitlöksklyftor
1 paprika, valfri färg
5 dl finkrossade tomater (jag körde icas variant med smak av chili)
5 dl köttbuljong (tärning + vatten)
3-4 dl cannelinibönor, eller andra bönor
1 burk majs
2 dl syltlökar
'
Färs till färsen, när färsen stekt en stund krydda med tacokryddan.
Ha i hackad lök, pressad vitlök och paprikan skuren i mindre bitar, stek några minuter.
Häll på de krossade tomaterna och köttbuljongen. Låt puttra 10 minuter.
Lägg i bönor, majs och syltlökar, stäng av värmen på plattan och låt allt bli genomvarmt.
Sedärja, färdigt! Servera med en klick gräddfil och tacochips eller bröd till om så önskas.
'


· Kommentera ·
Soppa 0 kommentarer




Svampomelett

6 ägg
½ dl grädde, mjölk eller creme fraiche
salt, svartpeppar
'
valfri svamp, jag körde på trattisar
skinka
lök
'
Börja med att steka svampen. Stek svampen på låg värme utan smör tills all vätska dunstat bort ifrån svampen. När vätskan är borta tillsätter du den hackade löken och skinkan.
När röran är färdigstekt tar du bort den från stekpannan och lägger i en ny klick smör.
Vispa ihop ägg och mjölken och krydda med lite salt och peppar och häll i stekpannan. Lägg i svampröran ner i äggröran i stekpannan.
Stek på låg värme tills ägget stelnat.
'
Servera med någon god sås. Jag slängde ihop en göd med lite creme fraiche, hackad gräslök, paprikapulver, salt, peppar och lite cayennepeppar. Done ;)
'


· Kommentera ·
Övrigt 0 kommentarer




Hemmagjort jordnötssmör

Eller ja, jord- och valnötssmör'
'
250g nötter, hälften av varje, eller bara jordnötter om så önskas
1 tsk socker
0,25 dl rapsolja
25g smör
'
Mixa nötterna tills de nästintill är malda. Om du vill ha lite mer chunky variant, kör inte allt till mjöl ;)
Tillsätt socker och olja och kör lite till. Tillsätt sist smöret och kör tills de är en fin smet.
Häll upp i burk och in i kylen.
Njut på en macka, knäckebröd eller på ett äppel kanske.. Eller i bakverk.
Gör var du vill, gott är det i alla fall ;)
Nyttigt sägs det med.
'


· Kommentera ·
Övrigt 0 kommentarer




Caj P rub allround

"Caj P Rub Allround ger dig ett smakrikt kött vare sig du grillar nöt,fläsk, fågel eller fisk.
Massera in köttet med kryddblandningen just innan du lägger köttet på grillen och du kommer att få fin färg och god smak på det du grillar."
"Caj P Rub Allround ger dig ett smakrikt kött vare sig du grillar nöt,fläsk, fågel eller fisk.
Massera in köttet med kryddblandningen just innan du lägger köttet på grillen och du kommer att få fin färg och god smak på det du grillar."
'
Rub Allround

Testade denna kryddpåsen i helgen. Det är en färdig kryddblandning som man bara masserar in köttet med och lägger på grillen. Vad tyckte jag om denna då? Ja, fin färg blev det ju som det står.. Men smakrik det vetitusan! Kunde likagärna hällt på lite grillkrydda känns det som.. Blev lite besviken faktiskt..
Dock finns den i fler smaker; vitlök, smokey och denna som då hette allround.
Kanske att den hade smakat bättre på en fläskfilé eller något annat kött. Att ha den på amerikansk ryggbiff var bara slöseri.
Och priset, det kommer jag inte ihåg.. Jag är ju lika kass som Caj P nu ;)
'

Tyvärr blev det bara 1 av 5 Stephanie's.
'
Men misströsta inte Caj P! Jag älskar en av era grillglaze's!
'



· Kommentera ·
Produkttester 0 kommentarer




Fisk med en smak av apelsin (GI-inspirerat)

Denna måltid tar ca.. 10 minuter att laga! En snabb och god måltid helt enkelt
'
ca 600g vit fisk
en näve räkor
½ tsk salt
2½ dl mellangrädde, eller mjölk 3% för att minska fetthalten
½ msk mjöl
1½ msk hummerfond
rivet skal från ½ apelsin
1 msk juice från apelsinen
½ dl hackad gräslök
'
Dela fisken i 4 portionsbitar och salta dem.
Vispa ihop grädde, mjöl, hummerfond, apelsinskal, juice och gräslök i en gryta.
Låt det koka upp och lägg ner fisken.
Låt fisken sjuda i såsen på svag värme i 6-7 min utan lock och när det är nån minut kvar lägger du i räkorna så de inte skrumpnar bort helt ;)
Servera med grönsaker och/eller kamutvete (om ni skippar gi-varianten servera med ris eller kokt pressad potatis.
'


· Kommentera ·
Fisk 0 kommentarer




Lantbröd i gjutjärnsgryta

5 dl vetemjöl
2 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
2,5 dl ljummet vatten

Blanda salt, vatten och jäst.
Blanda ner mjölet och arbeta degen ett par minuter.
Lägg degen i en bunke och täck med plast och låt jäsa i kylskåp i minst 12 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och vänd den två gånger.
Låt ligga på bänken med en handduk över och låt jäsa ytterligare två timmar.
Sätt igång ugnen på 225 grader.
Sätt in kastrullen och låt den bli varm. När den är varm tar du ut den, har i lite mjöl i bottnen och lägg i degen.
In i ugnen med lock på och baka i 40 minuter. Ta av locket och baka ytterligare 5 minuter.
Ta ut brödet och låt ligga ett par minuter.
Men inte för länge, nybakat ska ju vara härligt ljummet så smöret smälter, mm ;)

 



· Kommentera ·
Bakning 0 kommentarer




Pavlova med färska bär

4 äggvitor
en dutt salt
2 dl socker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker

2 dl grädde
bär av olika sorter
rostade mandelspån


Sätt ugnen på 225°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
Vispa tills smeten är hård, ta lite smet mellan fingrarna, sockret ska inte kännas kornigt, om det gör det vispa mer.
Vipsa sedan i majsstärkelse och vaniljsocker.
Smörj en form ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen.
Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat. Lägg tårtbotten på ett fat.
Vispa grädden och smeta på den på tårtbottnen, garnera med bär och rostade mandelspån.

 



· Kommentera ·
Gratäng 0 kommentarer




Äntligen

Är så nöjd med den nya designen. Hoppas ni har lagt märke till kolumnen ute i höger kant där man nu kan välja kategorier efter vad man vill kika på :) lite enklare att navigera sig här på bloggen med andra ord.
Och nästa vecka ska jag försöka komma igång med bloggandet igen. Har varit så mycket på senaste tiden, dessutom har jag ju blivit bjuden på mat hela veckan i princip :p
Ikväll blir det i alla fall grillad ryggbiff och bakad potatis till det, smaskigt minst sagt ;)
Ska även öppna en till kategori, produkttest. Där testar jag nya/gamla produkter och betygsätter de här i bloggen.

Hoppas alla får en trevlig helg!



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Dålig bloggning

Jag vet att det ekat tomt här ett tag! Var ju iväg i Sälen över hela påsken, och sen var det bara till att fara direkt till praktiken.. Att jobba heltid och plugga samtidigt tar en del på ens tid, speciellt när en tenta stundar!!
Men jag ska försöka bättra mig ;)
Har lite idéer pågång, bland annat håller jag på med en ny design, med smart kategorifunktion, gött va?!

Imorgon är det dags för en hel dag fylld av praktik, och efter det hem till gammelmormor för att bli bjuden på älg-kalops, ska det vara så ska det vara riktigt ;)

Smell ya later bloggen! Och glöm inte äta ägg.. (se bild)

 



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer