Fiskgratäng, "allt-i-ett"

Potatismos
Ca 500g potatis
2-3 msk smör
1 dl grädde
2 äggulor
Vitpeppar, salt, muskotnöt efter smak
(En gnutta socker har de allra bästa kockarna med, valfritt, beror på om du är bra kock eller ej haa haa...)

4 torsk filéer
"Fiskkryddor" - jag har Santa Marias kryddkvarn som heter fish and seafood eller nått sånt, väldigt göddig
(Annars hade jag nog kört med salt, vitpeppar, dill)

Saus (sås för de som inte fattar)
0,5 liter röd mjölk
3-4 msk smör
3-4 msk mjöl
Ev 1 dl grädde om du vill götta till de lite extra
Fisk buljong (1 tärning, fond eller hemkokt)
4 kokta hackade ägg
1 msk riven pepparrot

Pärgröten
Koka potatisen, när de är mjuk sila av.
Kör sönder potatisen med elvisp, ha i alla kryddor o grejer.
Smaka av om något behöver kryddas på extra.

Spritsa ut lite snyggt i en form.

Fisken
Krydda fisken runt om och lägg i mitten av formen.

Såsen
Smält smör i en kastrull, häll i vetemjöl, vispa. Häll i mjölken o rör ut allt mjöl. I med kryddor. Smaka av. Ev behöver såsen spädas så häll i mer mjölk/grädde då. 
Lägg de hackade äggen över fisken o häll sedan på såsen.

In i ugnen, på 200 grader ca 20 minuter.
Väldigt gött att lägga räkor på äggen innan såsen hälls på, men de hade jag icke hemma.

Här blir rätten serverad med kokta gröna ärtor och ett glas vann..

Smaklig måltid!



· Kommentera ·
Mat och bak 24 kommentarer




Variant på yakiniku

Ca 900g lövbiff

1-2 msk röd currypasta
2 tsk salt
3 msk potatismjöl

2 dl soya
3 tsk socker
3 vitlöksklyftor
3 msk ingefära

Wokgrönsaker
Purjolök
Sesamfrön

Strimla lövbiff tunt. Lägg i bunke o strö i potatismjöl, salt och currypasta. Blanda väl.

Hetta upp stekpanna med olja och stek köttet i het panna. Försök finfördela köttet då det gärna klumpar sig pga potatismjölet.

Blanda såsen i en skål. Häll i soya, finriven ingefära, rivna/pressade vitlöksklyftor och sockret. Rör tills sockret löst sig.

Häll i såsen och låt puttra tills köttet är genomstekt.

Tillsätt valfri mängd och valfri sort wokgrönsaker.

Servera med ris eller nudlar.
Dekorera med sesamfrön o purjolök.

Smaklig måltid!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer