Snabblax i ugn citron- och dillsås

4 laxfiléer
1 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl vatten (alternativt grädde, mjölk, beroende på hur fet man vill ha såsen)
3 msk grädde
saft och zest från en halv citron
salt och vitpeppar (ev en hönsbuljongtärning)
1 msk hackad dill
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör i en kastrull och ha i mjölet, vispa bort klumpar. Tillsätt vatten och grädde. Låt koka upp, smaka av med citron och kryddor. Ha i dillen. Lägg laxan i ugnsfast form och häll såsen över.
In i ugnen 20 minuter. Servera med kokt potatis och ärtor exempelvis :)
 
Inte behövs någon färdig sås du kan ringla över laxen? Denna sås tar ca 5 minuter i arbetstid. Hur jobbigt kan det vara? Skippa färdigsåsen och onödiga tillsatser genom att göra din egen sås! 
 
 


· Kommentera ·
Fisk 0 kommentarer




Höstig korvsoppa

Soppa är egentligen sjukt gott och går variera på hur många sätt som helst! Idag hade jag en bit falukorv som låg och skräpade i frysen. Så slängde ihop en soppa på dethär viset:

En bit falukorv (halv ring?)
2 morötter
1 palsternacka
1/2 gullök
4 potatisar
Lite broccoli
Grönsaksbuljongtärning

Skala och skär rotfrukter i önskade bitar. Hacka lök. Stek morötter, palsternacka och lök i en klick smör en stund. Häll på 2 liter vatten och buljongtärning. Låt morötterna koka några minuter innan du har i potatisen. Tillsätt potatis och broccoli. När soppan i princip är färdig ha i korven och låt koka med någon minut. Egentligen hade jag velat ha i persilja också, hade ingen hemma. Men annars är det gott!

Yes yes, det var det. En bonnig god husmanssoppa! Pusshejs!



· Kommentera ·
Soppa 0 kommentarer




Tacorestmiddag med morotstzatziki

Tacofärs
Tortillabröd
Riven ost
Överblivna grönsaker
Kvarg
Morot
Salt, peppar, riven vitlök

Lägg lagom mängd färs i ett tortillabröd och rulla ihop, lägg i en ugnsfast form, strö sedan riven ost över. In i ugnen 175 grader 15 minuter.
Morotstzatziki: blanda 250g kvarg, 1 riven morot, salta, pappra, ha i ett par rivna vitlöksklyftor och smaka av.

Servera tacorullarna med den överblivna salladen och morotstzatzikin :)



· Kommentera ·
Köttfärs 0 kommentarer




Kvargplättar med bärsås

Kvargplättar
Recept till 1 person
3 ägg (hela eller bara vitan)
15 g fierhavregryn
50 g kvarg
 
Bärsås
150g kvarg
1 msk proteinpulver skogsbär/vanilj-smak
1 msk caseinpulver vaniljsmak
½ dl hallon
½ dl blåbär
späd med lite vatten/mjölk
 
Mixa alla ingredienser till kvargplättarna och låt stå 3 minuter.
Stek i smör/olja på medelvärme tills önskad gyllenfärg nåtts på bägge sidor.
 
Till såsen: Mixa alla ingredienser och smaka av. Späd eventuellt med vätska.
 
 
Bärsåsen är så sjukt god att vi spädde ut resten och vips så blev det en supersmoothie!!!


· Kommentera ·
Mellanmål 0 kommentarer




Ostpanerad torsk med stuvade ärtor

400g torsk (i torskblock eller i styckfrysta bitar, färsk eller vad du nu må ha)
2 dl mjöl (jag körde 1 dl vetemjöl + 1 dl fullkornsdinkelmjöl
aromat och vitpeppar
2ägg
2-3 dl riven ost, gärna en lagrad smakrik (funkar med parmesan)
 
Skär torsken och önskvärda bitar. Häll upp mjöl i en skål tillsammans med aromat och vitpeppar. I nästa skål uppvispade äggen och i sista skålen den rivna osten (ska vara finriven).
Doppa fisken i följande ordning som jag nämnde skålarna.
In i ugnen 175 grader ca 15 minuter eller tills fisken är färdiglagad enligt dig eller tills du fått osten så som du vill ha den.
 
300g ärtor
25 g smör + 1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
salt, vitpeppar, muskotnöt
 
Smält smör i en kastrull och ha sedan i vetemjölet, vispa runt så alla klumpar försvinner. Häll på mjölken och låt koka upp. Häll sedan ner ärtorna. Jag hade i mina frysta, annars kanske man behöver spä stuvningen.
Smaka av med kryddorna.
Till detta serverade vi potatis.
 


· Kommentera ·
Fisk 0 kommentarer




Ägg som spricker

Tycker det är så drygt(!!!!) när man kokar ägg och de spricker i kastrullen. Jag har hört två knep, vet dock inte om de funkar.. Det ena är att låta en tesked koka med i kastrullen eller ha i salt i vattnet. Någon som har nått tips för att äggen inte ska spricka? :o



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Kasslerihopkok med spännande smaker

ca 450g kassler
½ gullök
svartpeppar, cayennepeppar, oregano, pyttelite curry
1 burk champinjoner /alt färska
150g hackad spenat
2 msk hackad ättiksgurka
1 msk chilisås (typ felix, sådan tomatbaserad)
2 dl creme fraiche + 1,5 dl vatten
 
Skär lök och kassler i lagom bitar och fräs till i smör.
Krydda med kryddorna, oftast behövs inget salt i denna rätten då kasslern är rätt salt i sig själv.
Ha i övriga ingredienser och låt puttra ihop i några minuter.
Om du önskar reda av såsen kan du göra det, oftast behövs det inte då creme fraichen sköter jobbet.
 
Till rätten serverades pasta och vit sparris. När jag hade lagt upp maten insåg jag att jag borde haft någon mer färggrann grönsak...
 


· Kommentera ·
Kött 0 kommentarer




Morsning!


Frukost intaget, sörplar på sista kaffeskvätten och lägger upp planer för dagen. Plugga, träna, handla, laga mat, Hollywood-fruar! Det är väl min dag i stora drag och lite mer plugg emellan, hemtenta it is!
Funderar även över kvällsmaten.. Har ingen aning vad jag ska laga.. Kommer väl på något när jag ska handla. Jag som alltid brukar ha klart för mig dagen innan vad jag ska laga, haha. Yeye! Dags att ta tag i dagen! Hörs senare :)

Bild på min frukost: två kokta ägg, kvarg mixat med proteinpulver (vanilj/skogsbär), massa fröer, kaffe och vitaminer! Morgonstund har guld i mun ;)



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Krämig vitlökspasta

4 portioner pasta, enligt paketen
100 g champinjoner (färska/konserverade)
3 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
2 dl grädde
Salt, svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningar, ta gärna pastan lite för tidigt när den nästan är för al dente! (Kommer bli bra sen)
Stek gullök, pressad vitlök och champinjoner i smör. När det är färdigstekt häller du på grädden och smakar av med salt och peppar.
Häll av pastavattnet och häll i gräddblandnigen ner i pastan. Rör runt ett par varv och låt pastan suga åt sig av gräddblandnigen. Bam!! En supergott tillbehör till kött, fisk, eller som en rätt för sig själv?!



· Kommentera ·
Tillbehör 0 kommentarer




Äntligen!

Trodde knappt det skulle bli någon egenplockad svamp iår. Men idag tog jag och pojkvännen oss i kragarna och drog ut i skogen! Och YES, vi hittade en acceptabel fångst åtminstone. Blev två lyxiga svamptoasts :) dagens lycka ;) hoppas alla haft en bra helg och att ni laddat upp batterierna för en välfylld vecka! Vi hörs imorgon.. Då ska ni få recept på ett gott tillbehör ;) smell ya later, Godnatt! :*



· Kommentera ·
Dagens 0 kommentarer




Dagens: Längtan

Kanske skulle slänga in "dagens" igen..
Med dagens dagens vill jag både berätta att jag och min sambo har gått och köpt ett hus
och att längtan är enooorm!!
 


· Kommentera ·
Dagens 1 kommentarer




Sesampanerade laxnuggets med nudelwok

2 laxfiléer
sesamfrön
salt, vitpeppar, citron
broccoli
gul paprika
lök
champinjoner
zucchini
pressad vitlöksklyfta
haricoverts
1 msk fisksås
några varv japansk soya
 
Skär laxen i bitar och vänd runt i sesamfrön.
Salta, peppra, citrona över laxbitarna. In i ugnen på 150 grader ca 12 minuter.
Jag har valt grönsakerna som ni ser ovan, men det går ju variera i oändlighet efter smak och favoriter.
I alla fall, skär grönsakerna till önskad storlek, hetta upp olja i en stekpanna och woka.
Häll i fisksåsen och soyan när det i princip är klart. Smaka av, lite peppar kanske.
 
Sedan hade jag i ett paket med nudlar bland grönsakerna. Gött värre!
 


· Kommentera ·
Fisk 0 kommentarer




Het chilikyckling i tomatsås med grönsakswok

2 kycklingfiléer
½ lök
salt, svartpeppar, vitpeppar, chilipulver, cayennepeppar
1 burk med körsbärstomater / eller andra hela tomater
1 msk kycklingfond
 
Stek hackad lök i lite smör. Skär kycklingen i mindre bitar och stek med tillsammans med löken.
Krydda med alla kryddor.
När kyckligen i princip är färdigstekt häll på tomaterna och låt puttra ca 10 minuter och häll i fonden.
Smaka av. Om man inte riktigt gillar den skarpa tomatsmaken som kan bli så kan man klicka i en dutt creme fraiche, grädde eller liknande. Dock är det bra att använda sig utav körsbärstomater då de är lite sötare och rundare i smaken.
 
Till min grönsakswok körde jag på en röd paprika, ½ zucchini, en näve champinjoner och en vitlöksklyfta.
Hackade alla grönsaker till önskad storlek och wokade till i lite smör. Pressade på en vitlöksklyfta, salt och peppar. 
Serverade ris till detta. Kör man lchf kan man ju skippa den och tillsätta mer grädde/CF i såsen. Och för er som vill kör på fullkornsris, nudlar eller vad det nu må vara :)
 


· Kommentera ·
Kyckling 0 kommentarer




Dinkelfröknäcke

Härligt att se att ni kommer hit fastän att det varit extremt dåligt med uppdateringar, ni gör mig glad :)
Tänkte göra en comeback i form av knäckebröd haha. Så enkla och så sjukt goda! Hittade det på en väns instagram, så allt beröm till henne :)
 
Till 1 plåt
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön, skalde
½ dl linfrö, krossade eller hela avgör du själv
2 dl fullkornsdinkel
½-1 msk flingsalt
2 dl kokt vatten
½ dl olja av fin kvalitet
 
Blanda alla torra ingredieser väl. Häll på det kokta vattnet och oljan och rör om snabbt och ordentligt!
Smeta ut allt på en plåt med förslagsvis bakplåtspapper, ett tips är att lägga upp smeten på pappret och sedan lägga ett papper till ovanpå då är det enklare att få ut smeten.
Sedan tjoff in i ugnen på 150 grader ca 45-60 minuter. Jag hade mina inne 60 minuter, lite för länge för min ugn, du får prova dig fram helt enkelt!
När det är färdigt och svalnat bryt i bitar och förvara i burk med tätslutande lock.
Givetvis går det att byta ut fröna till just dina favoriter! :)
 


· Kommentera ·
Bakning 0 kommentarer




LCHF-vänliga chicken nuggetsk

2 kyckllingfiléer
ett par nävar fläsksvålar
½ dl mandelmjöl
 
Ansa och skär kycklingen i nuggiga bitar.
Kör fläsksvålarna i en mixer till fint mjöl.
Blanda fläsksvålsmjölet och mandelmjölet.
Doppa kycklingbitarna runtom och lägg på bakplåtspapper ett par minuter för att torka till.
Krydda med aromat och vitpeppar.
Stek i riktligt med smör/olja.
Vänd när de är gyllena.
 
Till mina nuggets körde jag på broccoli, enkel sallad och en creme fraiche sås:
Creme fraiche
tomatchilisås
salt
svartpeppar
cayennepeppar
kebabkrydda
 
Krydda och smaka av helt enkelt :)
 


· Kommentera ·
Kyckling 0 kommentarer