Mandelsmör

3 dl mandlar, orostade
1 nypa salt
1-2 tsk honung eller annan sötning
1 krm vaniljpulver
(ev 1-2 tsk kakao)

Börja med att rosta mandlarna i ugnen på ca 200 grader ca 8 minuter.
När mandlarna har kallnat och torkat är det dags att mala ner dem till ett smör i mixern.
Har man en bra mixer så bör det inte vara något problem.
Ett tips är att ta lite mandlar åt gången, då blir det inte för påfrestande för mixern.
När alla mandlar är någorlunda mixade, tillsätt lite honung, en nypa salt, lite vaniljulver och ev lite kakao (ger lite extra karaktär).
Mixa igen på fullt ös tills smöret blivit mjukt och bra.
Häll i burk och förvara i kylskåpet.
 
 
Här har jag klent lite gott mandelsmör på äppelbitar, smarrigt mellanmål!
 


· Kommentera ·
Efterrätter 0 kommentarer




Bill och Bull

Ni som känner mig vet kanske att jag och min kära mor hänger väldig mycket ihop! Vi tränar dessutom ihop, och tänkte, varför inte köpa likadana, roliga träningsbyxor? Haha. Sådana är viii!
Och ja, klart jag hänger med pappa också, men han är dock inte med på träningen..än! ;)



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Kålpudding

1 kg vitkål
Ca 650g blandfärs
1 dl grädde
1 ägg
2dl keso, avrunnen
1 msk lökpulver
1 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk köttfond
1 msk kycklingfond

Såsen:
spad från kålpuddingen
2-3 dl grädde
soja, salt och peppar, köttfond

Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med att blanda köttfärs, grädde, ägg, kryddor, keso, fond. Jag blandar allt direkt i formen.
Stek den strimlade vitkålen i smör i en stor stekpanna . Den ska vara mjuk och få fin färg.
Blanda ihop färssmeten och hälften av den stekta kålen. Jämna ut i formen och lägg resten av kålen uppe på.
Grädda i 200 graders ugn i ca 45 minuter. Ta sedan skyn från puddingen och häll i en kastrull och koka upp med grädden. Smaka av med kryddor och fond. Och red av såsen eventuellt.



· Kommentera ·
LCHF 2 kommentarer




Kesoplättar

1 portion (2-4 plättar)

1 ägg
100g keso
1 msk msk fiberhusk
1 msk grädde/mjölk/vatten
En nypa salt
Ev vaniljpulver eller vaniljessens

Lägg alla ingredienser i en bunke och kör med en mixerstav till smeten blir slät. Det blir nästan som en deg.
Smält smör i en stekpanna och klicka ut lagom "plättar". Eftersom degen är så fast så får man med stekspaden eller annat verktyg, trycka ut plättarna så de blir platta.
Stek på medelvärme, så pass länge att de är stela nog att vända.
Servera med valfria tillbehör! :)



· Kommentera ·
LCHF 0 kommentarer




Köttfärspaj med ostgömma och hett sambal-täcke

Pajskal
3 dl mandelmjöl
0,75 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 ägg
50 g smör
1 tsk salt
 
Kör sesamfrön i en mixer först till ett mjöl. Ha i övriga ingredienser och kör ihop till en deg.
Tryck ut i en pajform och nagga lätt. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
Färgrädda pajskalet 10 minuter i 175 grader, höj sedan temperaturen till 200 grader.
 
Fyllning
400g nötfärs
2 msk kalvfond
svartpeppar, paprikapulver
1 burk konserverade champinjoner
osttärningar, välj själv hur mycket du vill ha i, jag hade myyycket ;) haha
(ett tips är Boxholms ost, jättegoda med olika kryddningar, jag hade "havssalt och örter")
1 paprika
3 dl creme fraiche
0,5 dl grädde
2-3 msk sambal oelek (beroende på hur hett du vill ha det)
Riven ost
 
Stek färsen tillsammans med kryddor och fond. Häll på champinjonerna. När köttfärssröran är färdig kan du lägga det i det förgräddade pajskalet. Skär ostkuber och tryck ner i köttfärsen. Lägg ev lite köttfärsröra uppe på. Rör ihop CF och sambal. Kleta ut såsen uppe på pajen. Skär paprikan i bitar och lägg på pajen.
Ev riven ost som kronan på verket att strö uppe på.
In i ugnen 200 grader, ca 20-30 minuter eller tills osten fått fin färg och pajen känns färdig.
 
 


· Kommentera ·
Köttfärs 0 kommentarer