Pannkaksrulle med köttfärs

Japp, favorit i repris.. Kan knappt komma ihåg när jag åt detta sist.. Eller jo kan ju smygkolla i bloggen! :P
Men nu har det gått lagom med tid så det är dags att äta det igen :)
'
Smeten/Pannkakan:
Sätt på ugnen på 225 grader.
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
'
Vispa ihop mjöl och mjölk, tillsätt äggen och saltet. Ett tips är att bara ta hälften av mjölken först och vispa ut mjölet med då det minskar risken för klumpar.
Häll smeten på en smörad plåt och in i ugnen, 225 grader ca 20 minuter eller tills den fått fin färg och är fast.
Gör färsen under tiden pannkakan är inne i ugnen.
'
ca 400g färs
1 gullök
1 vitlöksklyfta
2 msk chilisås
1 köttbuljongtärning + 1 dl vatten
kryddor, ex salt, peppar, cayenne, oregano
champinjoner
'
Fräs till färsen och tillsätt hackad lök och vitlök.
Tillsätt resten av grejerna ner i färsen och låt puttra tills vattnet är typ borta.
Smaka av ifall det behövs mer kryddor.
'
När pannkakan är färdig lägger du upp den på köksbänken.
Lägger på färsen och rullar ihop till en rulle höhö.
Servera gärna med sallad och lite lingon kanske :)
'




· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Underbart sega maränger

ca 40 maränger

2 dl äggvita, typ 4 ägg
4 dl socker

Mitt hemliga knep är att tillsätta 1 msk vaniljsocker i smeten också...
Sedärja, nu är hemligheten ute ;)

Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
Glansigt och fluffigt, fast fast.

Klicka eller spritsa ut maränger på en plåt med bakplåtspapper.
In i ugnen på 100 grader, 90 minuter.
Stäng av ugnen och låt vara inne på eftervärmen ca 30 minuter.


Fotot är innan gräddning. Har ingen efter, men de ser typ likadana ut, fast lite gulaktiga. Om man vill ha marängerna kritvita tillsätt ett par droppar citron, lime eller ättika.

Njut av marängerna i en underbar marängsviss eller ät dem som de är ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Finn ett fel med bilden!



Hittar du det..?


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Bullar med mandelmassa

Bullar med mandelmassa
0,5 kg smör
1 liter mjölk
2 pkt jäst
3 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
ca 1,8 kg vetemjöl
Mellanlägg:
smör
2-3 msk vaniljsocker
riven mandelmassa
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Tillsätt mjölken och kontrollera att degspadet är fingervarmt.
3. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
4. Tillsätt socker, salt, ägg och resten av degspadet.
5. Arbeta in mjölet.
6. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.
7. Arbeta eventuellt in mer mjöl och kavla ut degen på bakbordet.
8. Rör ihop smör och vaniljsocker och bred ut på degen. Strö över mandelmassa.
9. Rulla ihop och skär till bullar.
10. Lägg bullarna i formar och låt jäsa på plåten i ca 30 minuter.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
12. Grädda i 225 grader, ca 10 minuter.
Bullar med mandelmassa
0,5 kg smör
1 liter mjölk
2 pkt jäst
3 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
ca 1,8 kg vetemjöl
'
Mellanlägg:
50g smör
2-3 msk vaniljsocker
½ dl strösocker
riven mandelmassa (jag hade typ...350-400g?)
'
1 uppvispat ägg
pärlsocker
'
Gör så här:
1. Smält smöret.
2. Tillsätt mjölken och kontrollera att degspadet är fingervarmt.
3. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
4. Tillsätt socker, salt, ägg och resten av degspadet.
5. Arbeta in mjölet.
6. Låt degen jäsa i ca 45 minuter.
7. Arbeta eventuellt in mer mjöl och kavla ut degen på bakbordet.
8. Rör ihop smör och vaniljsocker och bred ut på degen. Strö över mandelmassa.
9. Rulla ihop och skär till bullar.
10. Lägg bullarna i formar och låt jäsa på plåten i ca 30 minuter.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
12. Grädda i 225 grader, ca 10 minuter.
'


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




addicted

'
Behöver jag säga mer?
Fick en låda clementiner av mamma och pappa. TACK!
Maroc, godaste sorten såhär nära jul.. Mmmmmm :D
'


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Kycklingcurry på kinesiskt vis (eller nja, på Stephanies vis)

olja till stekning
2 kycklingfiléer
en bit vitkål
2 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
1 paprika valfri färg
2 dl vatten
maizena-redning
2 msk socker
1 tsk röd currypasta
1 tsk currykrydda
3 msk oystersås

Värm olja och stek till kycklingen som är skuren i remsor.
Skär purjolök och vitkål, paprika, hacka vitlök och tillsätt i kycklingen.
Låt alltsammans fräsa ett par minuter.
Krydda med curry och tillsätt oystersås, och vattnet.
Låt puttra ett par minuter och tillsätt sedan maizenamjölet, ca 1 msk och sockret.
Sista puttringen på ett par minuter. Sen är det färdigt att serveras!

Ris eller nudlar, välj själv ;)





Jonte väljer nudlar, jag ris ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Italienska köttbullar i tomatsås

Köttbullarna:
ca 400g köttfärs
1 ägg
1,5 dl mjölk, helst 3% eller en skvätt grädde
knappt 1 dl skorpmjöl
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
salt, peppar
1 msk italiensk kalvfond
'
Tomatsåsen:
2 burkar hela skalade tomater, i tomatjuice á 400g
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
½ - 1 dl hackad basilika vid servering
'
Köttbullarna:
Blanda mjölk, ägg, skorpmjöl i en bunke och låt dra en kort stund.
Lägg i färsen, den rivna löken och rivna vitlöken, tillsätt citronsaften, fonden och salt o peppar.
Forma till köttbullar och lägg på en plåt.
In i ugnen på 200 grader, ca 20 minuter eller till de ser fina och "fasta" ut, de behöver inte vara helt genomstekta.
'
Såsen:
Hacka schalottenlöken och vitlöken och stek ett par minuter i olja.
Tillsätt tomaterna och salta och peppra.
Låt koka 10 minuter tills det såsat till sig.
'
Nu när såsen och köttbullarna är klara, eller typ klara så lägger man i köttbullarna i tomatsåsen.
Blanda runt och låt puttra ett par minuter till tills köttbullarna är genomsteka.
'
Servera med pasta och garnera gärna med lite färska basilika blad.
Köttbullarna:
ca 400g köttfärs
1 ägg
1,5 dl mjölk, helst 3% eller en skvätt grädde
knappt 1 dl skorpmjöl
1 gullök
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
salt, peppar
1 msk italiensk kalvfond
'
Tomatsåsen:
2 burkar hela skalade tomater, i tomatjuice á 400g
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
½ - 1 dl hackad basilika vid servering
'
Köttbullarna:
Blanda mjölk, ägg, skorpmjöl i en bunke och låt dra en kort stund.
Lägg i färsen, den rivna löken och rivna vitlöken, tillsätt citronsaften, fonden och salt o peppar.
Forma till köttbullar och lägg på en plåt.
In i ugnen på 200 grader, ca 20 minuter eller till de ser fina och "fasta" ut, de behöver inte vara helt genomstekta.
'
Såsen:
Hacka schalottenlöken och vitlöken och stek ett par minuter i olja.
Tillsätt tomaterna och salta och peppra.
Låt koka 10 minuter tills det såsat till sig.
'
Nu när såsen och köttbullarna är klara, eller typ klara så lägger man i köttbullarna i tomatsåsen.
Blanda runt och låt puttra ett par minuter till tills köttbullarna är genomsteka.
'
Servera med pasta och garnera gärna med lite färska basilika blad.
'
'
Supergod enkel rätt om jag får säga det själv. God, billig, men ändå lite känsla av lyx, passar likväl till helgmaten ;) Varför inte bjuda någon/några på det? Ingen blir besviken, sålänge man gillar italienskt vill säga. Men vem gör inte det?


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




New info!

För er läsare som inte känner mig kanske undrar vad det är för filur som dyker upp på lite knasiga bilder här och var?
- Jo det är faktiskt så att det är min pojkvän. ;)
Så nu vet ni det!
'
'
'
' Här kom även jag med på bild ;)
'
'
'
'
Jaaa detta vara bara några paradnummer ifrån Jontes sida!
Så nu vet alla vad det är för en tomtenisse som dyker upp då och då i bloggen!
'
Trevlig kväll på er


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Pepparkaksdeg, knäck och lussekatter

Det här behöver du :
250 gram riktigt smör
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
4 dl strösocker
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl
2 ½ msk malen kanel
1½ msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke. Slå på smörblandningen och rör om kraftigt!
Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen. Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 12 dl vetemjöl räcker.
Täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. Hållbarheten är minst ett par veckor, låt en bit ligga i kylen och baka när andan faller på! ;) (Men akta så du inte går och småäter degen och får ajaj magen hihi)
Baka ut pepparkakor, lägg på plåt och grädda i 200 grader ca 5 – 10min.
250 gram riktigt smör
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
4 dl strösocker
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl
2 ½ msk malen kanel
1½ msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
'
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke. Slå på smörblandningen och rör om kraftigt!
'
Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen. Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 12 dl vetemjöl räcker.
'
Täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. Hållbarheten är minst ett par veckor, låt en bit ligga i kylen och baka när andan faller på! ;) (Men akta så du inte går och småäter degen och får ajaj magen hihi)
'
Baka ut pepparkakor, lägg på plåt och grädda i 200 grader ca 5 – 10min.
'
Som ni ser har jag inte gjort vanliga kavlade pepparkakor. Jag hade i skållad mandel i min deg och rullade degen till en korv och skar pepparkakorna. Denna deg går alltså att göra vilket man vill med. :) Eller varför inte köra hälften med mandel och skära och andra hälften kavlade och gjorda i söta pepparkaksformer :)

'
Knäck
Ca 100 st
2 dl socker
2 dl sirap
2,5 dl grädde
2-3 dl hackad rostad mandel
'
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).
'
Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.
'
Låt koka ca 45-60 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.
Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.
'
Hacka mandeln, rosta i ugn, 200grader ca 10-15 minuter, vänd runt i mandeln ett par gånger.
'
Man gör ett kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
'
När smeten har fått godkänt på kulprovet rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.
Häll gärna smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt. Häll smeten i formarna.
Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så det inte kladdar ihop.
'

'
Lussekatter
ca 50 st
'
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk (gärna 3%)
1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
1 st ägg
1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
0,5 tsk salt
1,5-3 dl strösocker
ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
1 st ägg
Garnering:
ca 1 dl russin
'
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
'
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
'
Pensla brödet med uppvispat ägg.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
'
Jag kan verkligen inte göra "snygga" lussekatter... De blir alltid lika fula, men i varje fall alltid lika goda ;)
Och det är ju de som är viktigat ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Potatis och purjolökssoppa med knaperstekt bacon

omkring 8 normalstora potatisar
1 purjolök
2 msk smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde/matlagningsgrädde eller vad du nu vill ha
1 paket bacon
omkring 8 normalstora potatisar
1 purjolök
2 msk smör
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde/matlagningsgrädde eller vad du nu vill ha
1 paket bacon
'
Skala och skär potatisen i lagom bitar, ansa och skär purjolöken.
Smält smöret i en kastrull och lägg i potatis och purjolök som får stekas till ett par minuter under ett par omrörningar.
Tillsätt vattnet och buljongtärningarna.
När potatisen är mjuk tillsätt grädden och smaka av, kan behövas mer salt.
Stek bacon och servera till soppan. En klick creme fraiche i och en god brödbit jämte.
Smaklig måltid! ;)
'
'
Oooom man vill kan man ha denna soppan till förrätt, då räcker den till 8 personer, annars till omkring fyra.
När man har denna som förrätt, eller ja annars med om man vill kan man mixa den.
Det gör du enklast med en stavmixer. Och om man har soppan som förrätt kanske det ska vara lite mer grädde i istället för vattnet för att få den lite krämigare och lyxigare! ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer