Påskpaj - persikopaj - godaste pajdeg/smeten!!!

Receptet räcker till 8 små pajformar alternativt en normal pajform, ca 30 cm i diameter

'

1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör

Fyllning:
8 periskohalvor, en i varje lite form
2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker
1ägg

'

Do like this:
1. Börja med pajdegen. Smält smöret och ställ det åt sidan.
2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Häll över det av svalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
3. Tryck ut degen i pajformarna.
4. Blanda ihop fyllningen. Creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
5. Lägg persikorna i pajskalet, häll upp fyllningen i det obakade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 25-30 minuter. Låt pajen svalna före servering.
'
Servera med en god vaniljglass, lättvispad grädde eller en vaniljvisp.

'

'

Och denna pajdeg och fyllning.. mhm mm säger jag bara! Kommer användas flitigt i sommar med andra fyllningar såsom äppel, bär, ja you name it!



· Kommentera ·
Mat och bak 6 kommentarer




Påsktävling! (AVSLUTAD)

Edit; TÄVLINGEN AVSLUTAD!
Formarna gick till Josefin ifrån Timrå.

"Jag har äntligen fått mitt alldeles egna kök
och fyller det gärna med sång och stök
Dock lämnar skåp och hyllor mycket att önska
och gröna skålar passar ju perfekt när gräset grönskar
Drömmen är förstås en bjudning till påsk
där jag inte först måste besöka närmaste kiosk
Men med formar skulle det nog bli en middag sent att glömma
ja, jag kan riktigt ser hur gästerna strömma'
För vårig key lime pie ur en limegrön form
den efterfrågan tror jag kommer bli enorm"


Tack till alla 114 som var med och tävlade, ni som inte vann, deppa inte ihop, tävlingar kommer dyka upp titt som tätt här :)




Nu är det dags för en tävling såhär inför påsken!
Det är 8 limegröna små pajformar som står på spel!

Lägg en kommentar att du är med och tävlar, så jaa, är du med, glöm inte skriva mejladress så jag kan nå dig (det är bara jag som ser mejladressen)
Om du lägger en äggstra rolig kommenterar kanske det hjälper dig på traven, vem vet ;)





Passade på att baka i ett par (naturligtvis inte i dem som lottas ut ;) )
Det ska föreställa ett ägg i mitten, sååå rolig är jag höhö.
Passande påskkaka! Recept kommer!


'
Lycka till!!


· Kommentera ·
Tävlingar! 114 kommentarer




?

'
Kan inte förstå varför jag blir sugen på glass? Hmm..


· Kommentera ·
Mat och bak 4 kommentarer




Pizzasallad - dumt namn till en sallad som passar till det mesta

(går utmärkt att dubbla satsen)

'

1/4 vitkålshuvud

en kastrull kokande vatten

2 korkar ättika (jag föredrar Perstorps ättika)

3/4 dl matolja, gärna solrosolja

2 msk vatten

1 tsk socker

2 tsk salt

2 msk oregano

1 tsk svartpeppar, gärna grovmalen

'

Gör såhär:

Strimla vitkålshuvudet, ett tips är att göra det med osthyvel. Om du gör det med osthyvel lägger du vitkålshuvudet i en stor matkasse, så kan du hyvla utan att du får vitkål i hela köket!

Lägg sedan den rivna vitkålen i ett durkslag. Koka upp vattnet och häll det över kålen.

Skölj sedan under kallt vatten och låt rinna av.

Använd en rymlig bunke/skål gärna med tätslutande lock eller kan man sätta en plastpåse runtom.

Tillsätt alla ingredienserna, på med locket och skaka om.

Förvara sedan i kylskåp!

Godast är om man gör salladen ett par dagar innan man ska äta den, men sån planering brukar man ju aldrig ha :D

Men kålen hinner mjukna till och bli sådär slaffsigt god då. Hållbarheten är ju rätt lång, så om man kör dubbel sats så hinner ju lite sallad bli extra god åtminstone ;)

'


Egentligen är det dumt att kalla det pizzasallad då det är gott till så mycket mer än pizza!!

Ibland orkar jag inte göra massa sallad till all mat, och då är pizzasallad perfekt! Köra en dubbel sats och sen ha det i kylen! Perfa, och så gott dessutom! Passar ju till det mesta ;)

Haft pizza sallad i måndags till pirogerna och igår var det till makaronipuddingen.. Namnam!



· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Makaronilåda / Makaronpudding - med kassler

4 personer, lagom hungriga ;)
'
4 dl okokta makaroner
200-300g kassler / funkar med rökt skinka, bacon, kyckling eller vad som
1 gullök
cayennepeppar, vitpeppar
4 ägg
2 dl mjölk
ca 2 dl ost.. kanske 3 ;)
'
Koka makaronerna enligt anvisning, faast ta bort nån minut.. De lagas lite mer i ugnen!
Skär löken i mindre bitar och stek till i lite smör.
Tärna kasslern och ha i tillsammans med löken och låt steka med lite. Krydda.
När pastan är färdig häller du ner den i en ugnsfast form och häll på kasslerlökröran.
Blanda runt. Ha i äggstanningen, vispa ägg och mjölk lätt och häll på.
Och sist men inte minst, ooosten! Ha på riven ost i lagom mängd.
Skjuuuts in i ugnen på 200 grader, ca 20-30 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
Tiden är lite beroende på vilken storlek man har på formen :)
'


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Köttfärspiroger

Degen:
50g jäst
5 dl mjölk
50g smör
5 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl (helst vetemjöl special)
2 tsk socker
2 tsk salt
Ägg till pensling + sesamfrön
'
Fyllning:
500g köttfärs
1 gullök
2 msk tomatpuré
1 dl chilisås
Salt, svartpeppar, cayenne, kebabkrydda, oregano, basilika
200g kidneybönor
1 liten burk majs
1 liten burk champinjoner
'
Degen:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken, värm till 37 grader,
Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten av degspadet.
Tillsätt salt och socker och rör om.
Tillsätt allt grahamsmjöl, och det mesta av mjölet. Kör degen i assistent eller med elvispens degkrokar.
Tillsätt mjöl till degen blivit bra degig och släpper kanterna ifrån bunken.
Låt jäsa under duk 40 minuter.  (Gör färsen under tiden)
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lite grann.
Dela degen i så många piroger du vill ha, jag gjorde 4 bauta stora och 4 stora.. hööhöö ;)
Kavla ut till runda plattor och lägg fyllning på ena halvan och vik ihop till en halvmåne.
Tryck ihop kanterna med en gaffel och lägg på en plåt.
Låt jäsa 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och ha på lite sesamfrön.
In i ugnen på 225 grader, 10-15 minuter. Ha gärna plåten lite längre ner i ugnen.
'
Färsröran:
Hacka löken och bryn till i lite smör.
Ha i köttfärsen och kryddorna tillsammans med tomatpuréen.
Tillsätt chilisåsen och grönsakerna när färsen typ är genomstekt.
Smaka av ifall det behövs mer av något.
'
Servera pirogerna med sallad till, göttmos!
'
'
Resten som åker in i frysen! Så bekvämt att ta fram när man inte orkar/hinner laga något.
Och ifall du får någon deg över, kasta INTE den!
Gör en rund stor klump av den, eller som frallor.
Ah det är sååå gott bröd! ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 5 kommentarer




Bye bye våffeljärnet!

Som sagt så är tävligen avslutad och den lyckliga vinnaren är Camilla ifrån Uppsala!
Så nu är järnet påväg dit. Lagom till våffeldagen.
Njut av din nya vän!
'
'
Och ni som inte vann, misströsta inte! Det dyker snart upp en ny tävling ;)
Håll er uppdaterade..


· Kommentera ·
Allmänt 4 kommentarer




Kycklingpastasås

1 stor kycklingfilé
1 pkt bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk skivade champinjoner
6 st soltorkade tomater, torkade
2,5 dl matlagningsgrädde
Vitpeppar, cayennepeppar, kebabkrydda

Bryn hackad lök och vitlök.
Ha i kyckling och bacon skurna i mindre bitar. Krydda.
Häll på matlagningsgrädden tillsammans med champinjonerna och soltorkade tomaterna som du skurit i mindre bitar.
Låt puttra 5 minuter, red av om så önskas.
Ätes med pasta, gärna spaghetti, någon god grönsak. (och ja, jag har fortfarande gelé till allt, nästan allt)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Köttbullar, potatis och brunsås

Mmm.. igår blev det köttbullar här hemma! Hur gott är det inte med hemmagjorda köttbullar och brunsås? Husman är verkligen godast.




Recept köttbullar:
500g färs
1 gullök
1 dl ströbröd
1 dl mjölk + 1 dl grädde (man kan ta 2 dl mjölk, men grädden gör de ännu godare ;))
1 ägg
salt, vitpeppar, svartpeppar

Häll mjölk+grädde och ströbröd i en bunke och låt svälla en stund.
Tillsätt färs, fiiinhackad lök, ägget och kryddorna. Blanda runt allt väl.
Forma färsen till granna köttabullar och stek i omgångar tills de fått vaacker färg och är genomstekta.

Recept brunsås:
3 dl mellangrädde, grädde, mjölk. Välj själv efter hur fett/gott du vill ha det ;)
½ köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soya
1 msk gelé

När köttbullarna är färdiga tar du väck dem från stekpannan.
Häller på mjölken/grädden och låter koka upp tillsammmans med buljongtärningen, soyan och gelén.
Smaka av om det behövs mer peppar eller så.
Red av såsen om så önskan! (Mjöl + vatten, eller maizenamjöl)

Servera med kokt potatis/potatis mos, lingon/gelé, ättiksgurka, morötter.. sallad, vad du känner för!
Smaaklig måltid!!



Min pojkvän, maskerad till köttbulle!


· Kommentera ·
Mat och bak 5 kommentarer




Tävlingen avslutad!

Som rubriken lyder. Strax kontaktar jag vinnaren!



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Daimtårta / Dajmtårta

Marängbotten:
2 äggvitor
1,5 dl socker
en dutt bakpulver
50-100g skållad, rostad och hackad sötmandel (kan uteslutas)
'
Daimsmet:
6 dl grädde
4 äggulor
4 hackade dubbeldaim
'
Börja med marängbottnen. Vispa äggvitor till ett hårt skum och rör ned sockret med bakpulver och mandeln.
Bred ut smeten i en springform. Grädda nederst i ugnen på 125 grader i ca 75 minuter.
'
Nu till daimsmeten. Vispa grädde och tillsätt äggulorna en i taget under omrörning. Rör i den hackade daimen och häll över marängbottnen.
'
Tjoooff, in i frysen, låt stå 2-3 timmar eller tills den är stel. Ta fram en stund innan servering, om allt ska ätas på en gång. Eller ta fram, kapa loss biten ni tänker äta och låt den stå framme så inte allt förstörs ;)
'
'
Oroa er inte för att er inte kommer bli lika hög. Jag ändrade om lite i receptet för jag var inte helt nöjd. Så följ det som står kommer ni få en tårta to die for ;)
Puss


· Kommentera ·
Mat och bak 5 kommentarer




Morgonkaffe har guld i mun

 

Gevalias kaffe, ebony mörkrost.. Det är så gott..SÅGOTT! Finner inga ord.

Kaffeälskare, testa! Annars går ni miste om något..

 



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Dålig uppdatering + huskurer!

Får be om ursäkt för dålig uppdatering.. Förra veckan var det full rulle i skolan, och som grädde på moset blev jag sjuuuk. Toppen!
Febern börjar ordna till sig, men halsen är fortfarande sk*t. Därför undrar jag om NI har tips på huskurer mot halsont?
'
Såhär  ser det ut hos mig just nu.. Te, bubbelvatten, halstabletter och en clementin..
Clementinen kommer in konstigt i bilden va?
Här kommer förklaringen, man äter ju en del tabletter för att hålla nere febern och muskelvärken, och jag kan verkligen iiiinte svälja tabletter. Därför tar jag något ätbart, i detta fall clementinen, tar ett par klyftor, tuggar till lagom gegga, lägger in tabletten i munnen tillsammans med geggan och "lurar" mig själv. Sådärja, då gick den tabletten ner! ;)
'
Men som sagt, huskurer för halsont?! ...Heeelp meee


· Kommentera ·
Allmänt 2 kommentarer




Ingen har väl missat att det är Våffeldagen snart? (AVSLUTAD)

Den 25 mars är det våffeldagen! Kan väl ingen missat? ;)
Visste ni att våffeldagen egentligen är en felhörning? Alltså någon som hörde fel och fick ihop det till våffeldagen! Egentligen är det Vår Fru-dagen eller kan man också säga Jungfru Marie bebådelsedag.
Så nu lärde jag er något nytt om ni redan inte visste!

Och eftersom jag är en så superbra matbloggare var det ett företag som ville sponsra mig med ett våffeljärn, oooch eftersom jag är såå snäll tänkte jag lotta det till er mina söta läsare!
Det är en kanonfint järn ifrån Wilfa, det är på hela 23 cm vilket ger extra stora fina våfflor, och vem vill inte ha det liksom! I pakten finns också en tillhörande måttslev som gör att man slipper allt kladd då man lätt tar för mycket smet och allt bara rinner utanför. Vilket smart järn va? ;) Snacka om de har tänkt till, dedär på Wilfa ;)

Ni som vill vinna detta järn, lägg en kommentar efter inlägget att ni är med och tävlar! :)






· Kommentera ·
Tävlingar! 45 kommentarer




Het kycklingröra (tömde kylen)

1 kycklingfilé
1 pkt bacon
½ purjolök
3 vitlöksklyftor
3 msk finhackad persilja
några champinjoner, 5 stora
peppar, cayenne
5 krossade piripiri, alt chiliflakes
en skvätt mjölk
smör till stekning
'
Skär allt i mindre bitar. Bryn smör i en stekpanna och häv i allt.
Blanda och låt allt nästan bli genomstekt.
Krydda.
Häll på skvätten mjölk och låt puttra några minuter.
Smaka av.
Krydda mer om det behövs.
'
Servera med pasta, nudlar, ris eller vad du känner för, en skvätt grönsaker också!
Ja jag hade gelé till också, men sen är jag ju inte normal heller!
'
'
Usch nä det ser verkligen inte gott ut.. Men fyyy så gott det är!
Massa vitlök, god hetta och persilja, finns det kryddor som gifter sig bättre??? Ahhh.. <3


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Gröna grytan med en gnutta asiatisk inspiration

500g grytbitar
2 gullökar
3 vitlöksklyftor
5 sparris
1 avokado
ett gäng broccoli
5-6 frusna spenat"klumpar" eller färsk om du vill såklart ;)
5 morötter
5 dl kokosmjölk
'
Skär löken och vitlöken och bryn tillsammans med köttet i en stekpanna.
Krydda med vitpeppar, cayennepeppar, lite salt.
Lägg över i gjutjärnsgryta tillsammans med vatten, typ så det täcker köttet.
På med locket och låt puttra 1½ timme tillsammans med morötterna.
Hacka och skär allt annat i lagom bitar.
Häll av vattnet och tillsätt kokosmjölken och grönsakerna, låt puttra 20 minuter till eller tills grönsakerna är mjuka eller tills du är nöjd med konsistensen.
Smaka av.
'
Servera med ris och en god sallad. :) Gärna lite thai sweet chili-sås på riset, Mums..
'
'


· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Panama?

Vad menas med Panama? Är det en banansort eller är det stället de kommer ifrån?
Det tåls att tänka på.. Blir till att googla ikväll!



· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Lite sådär, småtrött..



· Kommentera ·
Allmänt 2 kommentarer




Trevlig helg

Trevlig fredag och helg på er!!
'
'
Denna underbara nöten ska man spendera helgen med!
Lille Harley är hos mormor och myser ;)


· Kommentera ·
Allmänt 1 kommentarer




Kesokaka

Ingredienser (till ca 3 portioner)
2 ägg
1 tsk socker (kan uteslutas)
250 gram keso
2 msk grovhackad mandel
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ägg och socker och vispa lätt. Rör ner keso och mandel. Smörj en mindre ugnssäker form och häll i blandningen. Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter. Kakan ska bli fast och ytan ska få lite f
En mindre form, eller två små :p Ja du ser på smeten vilken form du ska ha ;)
'
Ingredienser
2 ägg
1 tsk socker (kan uteslutas)
250 gram keso
2 msk grovhackad mandel
(jag hade ingen mandel hemma, så körde med hasselnötter, men godare med mandel, måste tillägga att det iinte var någon höjdare :D)
'
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ägg och socker och vispa lätt.
Rör ner keso och mandel.
Smörj en mindre ugnssäker form/formar och häll i blandningen.
Grädda i mitten av ugnen 20-30 minuter.
Kakan ska bli fast och ytan ska få lite färg.
'
Servera med frukt, bär, sylt, grädde, kesella.. Ja vad du känner för :)
Nyttigt och gott mellanmål! Eller varför inte som dessert :)
'


· Kommentera ·
Mat och bak 3 kommentarer




Gissa grejen

'
Någon som vågar ge sig på en gissning om vad detta kan vara? ;)
Var tvungen att dölja märket annars kanske ni lurifaxer googlar det hihi.
Gissa pååå!!


· Kommentera ·
Allmänt 12 kommentarer




Avokado och spenatsoppa

2 banancharlottenlökar
1 msk olivolja
100 g fryst spenat
6 dl grönsaksbuljong
2 avokado
salt
peppar
1 lime
200 gram tärnad bacon
1 msk smör
lite gräslök
skala och skiva löken, bryner löken i lite olja i en kastrull. tillsätt spenat och buljong, koka 10 min.
häll allt i en matberedare, dela avokadon och gröp ur köttet och lägg i beredaren. mixa till en jämn soppa.
tillsätt saften av limen, salt och peppar.
2 banancharlottenlökar
1 msk olivolja
100 g fryst spenat
6 dl grönsaksbuljong
2 avokado
salt
peppar
1 lime
200 gram tärnad bacon
1 msk smör
lite gräslök
'
Skala och skiva löken, bryn löken i lite olja i en kastrull.
Tillsätt spenat och buljong, koka 10 min.
Häll allt i en matberedare, dela avokadon och gröp ur köttet och lägg i beredaren.
Mixa till en jämn soppa.
Tillsätt saften av limen, salt och peppar.
Servera med stekt bacon, krutonger och en click creme fraiche :)
'
'
Dessvärre kan inte jag ta till mig berömmet för denna goda soppan, utan sötnissen Evelina Alvarsson är det som ska ha all berömmelse ;)
Tack för ett utsökt recept!!


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Kalops, en älskad husmans klassiker <3

700g grytbitar
3 gula lökar
2 morötter
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3 lagerblad
6 dl vatten + 1 köttbuljongtärning + 1 grönsaksbuljongtärning
redning om det behövs
smör att steka i
hackad persilja
'
Skär morötter och lök, och bryn tillsammans med köttet i smör.
Bryn tills köttet fått fin färg.
Lägg över alltsammans i en gryta.
Tillsätt vatten och buljongtärningarna.
Tillsätt kryddorna och låt puttra ca 1 timme, eller tills köttet är mört.
Red av om det behövs.
Smaka av. Blanda i lite hackad persilja.
'
Servera med kokt potatis, kokta morötter, lingon eller rödbetor, eller var så konstig som mig och ha gelé till ;)
'


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Enklaste fiskgratängen med mumsiga räkor

1 block torsk, eller annan valfri fisk, ex allaska pollock (stavning?)
3 hårdkokta ägg
5 tsk smör
1 msk mjöl
4 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
cayennepeppar, svartpeppar
räkor, valfri mängd
10 cm purjolök

Tina fiskblocket. Lägg fisken i skurna bitar i en ugnsfast form.
Skär de hårdkokta äggen, en gång på längden och en gång på tjocken så att de blir som små bitar.

Smält smöret i en kastrull och ha i purjolöken så att den blir mjuk.
Rör ner mjölet och blanda runt noga.
Häll på mjölken.
I med tärningen och kryddor.
Smaka av.
Tillsätt ägget i såsen.

Ös räkorna över fisken, sen på med såsen.
In i ugngen på 200 grader, ca 30 minuter, tiden är lite beroende på formens och fiskens storlek.
Men typ en haltvimme ;) 40 minuter kanske. Kolla in firren annars :D

Ät med ärtor, kokt potatis/potatismos eller var så konstiga som oss och ät med ris ;)





· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Frukost

Är verkligen bästa målet på dagen. Speciellt när man är ledig och kan njuta i lugn och ro.. Mhmm..



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer