Gratinerad fisk med räkor och ris

400g vit fisk (torsk, alaska pollock)
salt
fiskfond
2 msk smör
3 msk mjöl
½ dl grädde
1½ dl mjölk
räkor
pressad citron
broccoli
ris/pressad potatis/kokt potatis/potatismos osv.


Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fisken i en ugnsform, salta lätt. Täck fisken med ett smörat bakplåtspapper (så fisken inte blir torr eller bränns). Låt fisken bli knappt färdig, ca 10-15 minuter.

Fräs smör och mjöl i en kastrull, späd med mjölk och grädde, tillsätt en skvätt fiskfond och smaka av med salt och citron.

Bred såsen över fisken och tillsätt räkorna.

In i ugnen 250 grader, tills ytan fått lite fin färg.
Servera med tillbehören du önskar, vi hade ris denna dag :)

   



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Ansökan om testpilot!!

Jag har ansökt om att bli testpilot åt Kelda, de har några nya såser :D



Här är såserna :)
Så får vi hoppas att jag blir antagen ;) Då ska ni få se på grejer kära läsare!
Men godnatt på er så ses vi på en fiskgratäng imorgon!!!



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Pytt to dah paan (Pytt i panna)

Jag gillar verkligen sådana rätter där man tar vad man har hemma, oanvänt som använt(rester alltså;))! Kan ju inte bli bekvämare.


Pyttipanna av det jag hade hemma:
Potatis (mjölig, helst ska de vara fast, men tog de jag hade hemma)
En bit falukorv
En gullök
1 pkt bacon
Ägg

Skär allt i lagom bitar som du önskar ha dom.
Stek potatis först av allt, i rikligt med smör! De ska stekas ca en halvtimme, beroende på storleken på tärningarna.
Sen kan man kasta i resten när potatisen knappt är färdig.
Stek ett par ägg till och servera med rödbetor! Gottigott!

Ifall man nu skulle ha potatis som blivit över från gårdagen, stek till de i lite smör så de får fin yta och färg. Istället för falukorv kan man ju ha kassler, kyckling osv! Bara fantasin sätter gränserna, kör hååårt!!








· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Hejsan tjena allihoooopa!!

Hej på er mina trogna läsare!

Hoppas allt är väl med er och att ni saknar mig obeskrivligt :)
Jag kommer förmodligen (TYVÄRR) vara lite off emellanåt för det är nämligen såhär att jag har börjat plugga igen, till sjuksköterska! P.g.a pendling, pluggning och tröttning kanske inte tid eller ork finns till bloggen. Men jag lovar att uppdatera så fort jag kan eller har lust. Mig blir ni inte av med!

Hoppas ni fortsätter kika in här, :) Puss




Men jag kan avslöja att det kommer ett mat-inlägg ikväll ;)


BTW, ny kategori! -->> SysterStephanie !


· Kommentera ·
SysterStephanie 0 kommentarer




Love


Vem vill inte ha ett hjärta på gräsmattan liksom?


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Smaskig ananaspaj

Pajdeg:
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör

Fyllning:
2 burkar ananas (blir ca 500g eller något sånt va?)
2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker
1ägg

Do like this:

1. Börja med pajdegen. Smält smöret och ställ det åt sidan.
2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Häll över det av svalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
3. Tryck ut degen i pajformen.
4. Blanda ihop fyllningen. Creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
5. Lägg ananasbitarna i pajskalet, häll upp fyllningen i det obakade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna före servering.

Servera med en god vaniljglass, lättvispad grädde eller en vaniljvisp.
Vi hade vaniljvisp till, Mildas, huuuuur god som helst, nästan så jag blev mer förtjust i såsen än i pajen ;)








· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Paj med ta-vad-du-har-hemma

Pajdeg:
200g vetemjöl (ca 3,3 dl)
125g smör
2 msk vatten

Hacka samman smör och mjöl tills det blir finfördelat, tillsätt sedan vattnet och låt ligga en kort stund i kylskåp så att den går att kavla ut, eller skippa kylskåpet och tryck ut pajdegen med fingrarna i formen. Degen räcker till en form på ca 24-26 cm i diameter (jag råkade ha en för stor pajform, men vad gör det om hundra år..)

Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader.

Ta-vad-du-har-hemma-fyllning:
en bit kassler
purjolök
konserverade champinjoner
broccoli
riven ost

Skär och hacka allt i lagom bitar så som du vill ha det. I med alltsammans i pajskalet, i med en äggstanning (jag körde med 3 ägg och en skvätt vatten). Krydda med salt och peppar över alltihop.
In i ugnen 15 minuter.

Servera med en sallad för bästa resultat ;)





· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Fransk löksoppa

Supergod förrätt

Till 4 personer

4 stora lökar (5 små, 6 jättesmå..osv..osv..)
1 liten vitlöksklyfta
8 dl grönsaksbuljong (vatten+tärning)
1 dl torrt vin (kan uteslutas)
1 lagerblad
1 tsk timjan
3 skivor rostebröd
10-12 skivor ost (gärna med lite mer smak på)

Sätt ugnen på 250 grader.

Skala löken och skär den i skivor. Det är en smaksak om hur breda skivor. Jag hade knappt 1 cm's breda.

Fräs till löken i smör tills den blir genomskinlig, men utan att den få färg. Krydda med lite nymald vitpeppar.

Tillsätt vitlök, buljong, vin, lagerblad och timjan. Låt det hela sjuda en stund, cirka 20-25 minuter.

Dela upp löken i soppskålar (OBS! Ugnsfasta), häll sedan på soppspadet. Rosta brödet lätt, skär i tärningar (inte för smått), lägg på soppan, lägg på 3 ostskivor (eller så det täcker brödet)

Gratinera soppan i ugn tills osten smält och fått fin färg, cirka 5-10 minuter.

 
 






· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Macarons med vit chokladkräm

100g finmald mandel
4 st äggvitor
0,75 dl strösocker
4 dl florsocker
3 msk kakao

Vit chokladkräm
35 g smör
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde


Finmal mandeln. Har du ingen kvarn går det bra att malan mandeln med en stavmixer.
Blanda mald mandel, florsocker och kakao.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret lite i taget. Marängen är klar när du kan vända upp och ned på skålen utan att smeten rör sig.

Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna och mandeln i marängen och rör färsiktigt tills allt blandats.

Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som femkronor på bakplåtspappersklädda plåtar. Försök att göra dom lika stora då de senare ska paras ihop två och två. Låt kakorna torka ca 30 minuter.

Grädda kakorna cirka 18 minuter i 180 grader i nedre delen av ugnen. Kakorna ska ha fått en hård skorpa men fortfarande vara lite kletiga inuti. Dra bakplåtspappret från plåten och låt kakorna svalna. Lossa sedan kakorna riktigt försiktigt, de går lätt sönder.

Chokladkräm: Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt detta stå framme till krämen har svalnat och blivit lite tjockare. Det tar ungefär tre timmar.

Stryk på ett lager chokladkräm och para ihop macaronsen två och två.

 
 
 



· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Korvlåda med makaroner

räcker till ca 5 personer (normala personer, inte Axelsson's eller Albertsson's )

7 dl pasta
400g falukorv
1 gul lök
1 röd paprika
1 broccoliträd (motsvarande mängd frusen)
1 burk lätt creme fraiche (2 dl)
salt, peppar, cayenne
riven ost

Koka pastan enligt anvisningar.
Skär korven i tärningar och hacka gullöken. Bryn lök och korv i smör/olja.
Skär broccolin i bitar och lägg i tillsammans med paprikan.
När allt är färdigstekt tillsätt creme fraichen och kryddorna.

Lägg den knappt färdigkokta pastan i en ugnsfast form och ös sedan korvröran över och ev den rivna osten.
In i ugnen 250 grader ca 10-15 minuter.

Klart att ätas :)







· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer