Kokt kronärtskocka med smält smör

Provade något nytt igår, nämligen kronärtskocka!! 😄
Var överraskande gott, smaken är verkligen svår att beskriva men ja, det var gott. Gillar man smör gillar man detta 😋 Kan tänka mig detta som en mysig förrätt att plocka med tillsammans med någon man håller kär.

Det var mamsen som bjöd mig häromdagen. Och såhär gick vi tillväga;

Knäck bort stammen från kronärtskockorna. 
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Låt kronärtskockorna koka täckta i vatten i ca 30 minuter eller tills bladen lossnar någorlunda lätt.

Smält smör och häll upp i skålar. Dra bort ett blad i taget och doppa i smöret, och gnag bort "köttet". Plocka blad för blad tills du börjar närma dig mitten, det
Kommer bli trådigt inåt mitten och då går det inte äta mera :p






· Kommentera ·
Tillbehör 0 kommentarer




Majonnäs, så enkelt det kan vara!

1 helt ägg + 1 äggula (ta två äggulor om de är små ägg)
2 dl rapsolja 
1 tsk vitvinsvinäger
1-2 tsk dijongsenap
Salt och vitpeppar

Knäck äggen i en hög mixer-bunke (sån hög rund ni vet)
Häll över oljan och resterande smaksättningar.

Sätt mixerstaven i botten och kör igång. Håll längst ned ett par sekunder tills du ser att det börjar gegga ihop sig likt majonnäs.
Ta sedan och fortsätt uppåt sakta och vicka på staven åt sidorna så oljan dras ned.
Kör sedan hela vägen upp till allt är blandat.
Smaka av om det behövs mer krydda.

Häll upp i fin burk och förvara i kylskåp, håller 1 vecka.
Godare och renare majonnäs hittar du nog inte på marknaden 🙅☺️


Servera som den är eller pressa i lite vitlök så får du en smarrig aioli, eller krydda med dragon så får du lite bearnaise känsla! Eller varför inte hacka i lite andra örter. Bara kör på!


· Kommentera ·
Sås 1 kommentarer




Fluffig jordgubbssmoothie

Höftade mått till 1 person

1 dl grädde
0,5 frp kvarg (70gram) naturell eller smaksatt (OBS den sockerfria varianten)
En skvätt bubbelvatten (beroende på hur tjock du vill ha den)
1 näve jordgubbar 

Mixa allt i mixer tills de blivit fluffigt och mumsigt. Tillsätt en isbit och njut :)





· Kommentera ·
LCHF 0 kommentarer