Årets julklapp

Jag måste verkligen säga tummen upp till årets julklapp! Tycker det är super!
En del människor har inte kreativiteten till att ha en varierad kost, utan man kör på sina gamla vanliga grejer hela tiden.
Färdigplanerade matkassar med enkla recept kan jag tänka mig underlättar för måånga, plus att de får enorm variation i vardagen.
Så glad att årets julklapp blev något med mat, haha nejda. Men som sagt thumbs up!
'
'
Jag ska minsann också prova på en färdig matkasse någon gång.
Sett att ICA har här i Olofström, något som testat en färdig matkasse? =)
Hiss/Diss?


· Kommentera ·
Allmänt 1 kommentarer




Falukorvsgryta - låter tråkigt, men ack så gott

Det blir rätt mycket av detta recept, men det är rätt gött när det blir mat över, räcker det ju till matlådor till både dig och en kär vän? ;)
'
'
ca 400g falukorv
1 gullök
1 paprika
1 vitlöksklyfta
1 burk kidneybönor
omkring 4 dl krossade tomater
1 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 buljongtärning, kött, kalv eller något i den stilen, funkar med kyckling/höns/grönsak med ;)
cayennepeppar, salt, vitpeppar
'
Skär falukorv i tärningar, skär lök och hacka vitlök.
Fräs tillsammans i lite olja ett par minuter.
Tillsätt den hackade paprikan, låt steka med några minuter.
Häll på krossade tomater, bönor, vatten, creme fraiche, buljongtärning, blanda runt, krydda.
Koka va 5 minuter, smaka av, fattas de kryddor?
'
Servera med ris, couscous, potatis eller vad du känner för idag. Eller varför inte äta grytan som den är med en god brödskiva till? ;) it's your choice babyy!
'
Oooh jag har ett tips vad det gäller couscous, eller ja det var inte jag som uppfann det.. Det stod faktiskt på paketen! Vet inte om det var ICA's couscous eller vad det var för märke, men i alla fall när couscousen är färdig ska man dutta i lite currykrydda. Det är verkligen supergott! Passar kanske inte till alla rätter, men till denna gör det ;)
'


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Blä



Känns verkligen superkul att åka fram och tillbaka till skolan i fyra timmar och inte göra ett dugg vettigt, blä. Så ser min dag ut, hoppas er är bättre. Har inte heller bestämt vad det blir för mat ikväll.. Antingen italienska köttbullar i tomatsås eller någon slags korvgryta. Får väl fråga Jonatan som vanligt vilket det ska bli.. :p nu kommer bussen. Hörs senare bloggen.

Fin bild va? Felix som varit så duktig så!

update busschauffören var ju snygg, så det lindrar min ångest liiite i alla fall ;)


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Faluköörv

'
Nästa vecka blir de falukorv, har två ringar som ligger i kylen och väntar.
Blir en gryta med bönor och lite grönsaker till en rätt i alla fall.
Vilket är ert bästa recept med falukorv?
'
Visste ni att Falukorvens dag finns? Det är en temadag som firas varje år i början av juni i samband med Falukalaset i Falun. I juni 1992 visades världens längsta falukorv 82,6 meter, sjuuuuukt vilken körvaslant.
'
'
Trevlig fredagskväll på er, vi hörs imorgon på lite pepparkaksbak! ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Dovrekaka

Dovrekaka görs på Karlsbaderdeg, vilket innebär att det är mer smör och ägg än vanlig bulldeg. Vilket gör det lite extra gott med andra ord ;)
En av de avgörande faktorerna till att degen blir så god är att man tillsätter smöret i fast form, vilket gör att det smörjer glutentrådarna i stället för att tynga ner degen. Därför blir degen extra fluffig, och extra fluffig = extra smarrig maa friends!


3 kransar

Deg
50g jäst
250g kall mjölk
700g vetemjöl
100g strösocker
15g bakpulver
2 normalstora ägg
5g salt
200g rumstempererat smör

Fyllning
200g rumstempererat smör
200g florsocker
20g vaniljsocker

Garnering
1 ägg till pensling
pärlsocker & flagad mandel

Lös upp jästen i den kalla mjölken. Tillsätt övriga ingredienser utom smöret.
Arbeta dagen i maskin eller för hand i ca 5 minuter och tillsätt smöret klickvis.
Arbeta degen ytterliggare i 10 minuter med maskin eller 15 minuter för hand.
Degen ska vara följsam och elastisk.
Låt degen vila 10 minuter - under tiden kan du göra smörkrämen, rör eller vispa alla ingredienser och låt stå framme i rumstemperatur.
Lägg degen på mjölat bakbord och dela degen i 4 delar.
3 av delarna kavlar du ut till rundlar i 20-22 cm i diameter. Lägg rundlarna på bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta en timme.
Den sista degbiten kavlar du till en rektangel, som du sedan låter ligga i kylskåpet tills den ska användas.
Lägg fyllningen i en spritspåse och tryck ner pipen på omkring 10 ställen i varje rundel och spruta i lite kräm.
Ta fram den kalla degrektangeln från kylen och skär degen i 1 cm's breda remsor och lägg till ett mönster på rundeln.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker och flagade mandeln.
Grädda kakorna i 200 grader i ca 20 minuter.

Ät och njut ;)




Som jag skrev i receptet ska man bara göra omkring 10 krämhål, tyckte jag.
Var som sagt första gången jag bakade dessa, men det är en samksak, prova er fram ;)









Detta recept har jag hittat i tidningen, Mitt Kök, nummer 24 - 2011.
Och jag ska lätt baka dessa raringar igen.
Ska dessutom prova göra kanelisar på denna deg, hört att det ska vara gudomligt! ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Citrustips!

När det såhär års börjar lida mot jul är det som apelsiner och clementiner är som allra bäst!
Ett par tips för att få med sig hem de finaste godbitarna är:

* Ta de som ser allra orangast ut, de har kommit längst i mognadsprocessen och är sötast
* De ska gärna kännas "tunga", då är de riktig saftiga! (Allra helst när det gäller apelsiner)
* Apelsiner med tunt skal är saftigare och sötare än de med tjockt skal (Vet inte om de är samma för clementiner?)

Har du några bra tips inför den absolut bäst apelsinclementinsäsongen? ;)




· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Spaghettigratäng med kyckling

2 stekta kyckligfiléer (antingen bara lite grillkrydda eller salt&peppar) eller en grillad kyckling
ca 200g pasta (före kokning alltså)
1 gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
2 paprikor, valfri färg
½ msk curry
2 dl hönsbuljong
2 dl mellangrädde (fast jag körde på mjölk, 3% ;) )
salt och peppar
riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka spagettin enligt anvisningen på paketet.
Skala och hacka löken. Skär paprikorna i mindre bitar.
Häll lite olja i en kastrull,  tillsätt curry och bryn lök och paprika i någon minut.
Häll i hönsbuljong och grädde och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfast form och lägg i den kokta spagettin. Bena ur/skär kycklingen och dela köttet i lagom stora bitar. Fördela kycklingbitarna över spagettin. Häll på såsen och strö på riven ost.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med något grönt ;)














Lägg eventuellt ett par söta körsbärstomater under osttäcket ;)




· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Ni glömmer väl inte?

Att gå in på facebook och gilla stephaniesmat ;)
Snabblänk --> http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Stephaniesmat/275843479104947

Förresten har jag nog glömt dela med mig av min jäätte cupcake?!
Det är en form jag köpt på CoolStuff, 179kr, jätterolig tyckte jag :D


Såhär ser formen ut, och såhär blev mitt resultat....





Kakan är gjord som vanlig sockerkaka, sen har jag skurit bottendelen och gjort ett lager med sylt, ett lager med mosad banan och ett lager med vaniljkräm. Krädde runt om och chokladkräm on tha top ;)


· Kommentera ·
Allmänt 1 kommentarer




Ananasbiffar

500 g Blandfärs
1 dl grädde
1 Gul lök
1 msk ljus fransk senap
1 tsk Curry
2 tsk Svartpeppar
1 tsk Salt
1 Ägg
x ananasskivor, så många biffar du gör, så många ananasskivor behövs
Såsen
2 dl Créme Fraiche
2 dl mellanGrädde
1 dl Ananasspad
1 msk Soja
2 tsk Ljus fransk senap
Salt o peppar
Gör så här:
Häll i grädden i en rostfri bunke. Hacka löken
fint. Blanda väl med grädde lök, senap,
kryddor och ägget och till sist köttfärsen. Forma biffar och lägg dessa i en smord ugnssäker form eller
långpanna. Lägg en ananasskiva på varje biff och täck med riven ost.
Stek i 225 graders ugn ca 20min.
Blanda alla ingredienser till såsen.
Ta ut biffarna när 10min gått och häll på såsen. Sätt in formen
ytterligare 10 min.
Servera med ungslagade potatisar och grönsaker eller kokt potatis, eller vad du känner för just idag.
Biffarna
omkring 500 g Blandfärs
1 dl grädde
1 Gul lök
1 msk ljus fransk senap
1 tsk Curry
2 tsk Svartpeppar
1 tsk Salt
1 Ägg
x ananasskivor, så många biffar du gör, så många ananasskivor behövs
'
Såsen
2 dl Créme Fraiche
2 dl mellangrädde
1 dl ananasspad
1 msk soja
2 tsk ljus fransk senap
salt och peppar
'
Gör så här:
Häll i grädden i en bunke. Hacka löken fint. Blanda väl med grädde lök, senap, kryddor och ägget och till sist köttfärsen.
Forma biffar och lägg dessa i en smord ugnssäker form eller långpanna. Lägg en ananasskiva på varje biff och täck med riven ost.
Stek i 225 graders ugn ca 20min.
'
Blanda alla ingredienser till såsen.
Ta ut biffarna när 10min gått och häll på såsen.
Sätt in formen ytterligare 10 min.
'
Servera med ungslagade potatisar och grönsaker eller kokt potatis, eller vad du känner för just idag.
'
Mmmm, ser verkligen gott ut efter dedär 10 första minuterna, eller inte ;) Men de blir goda när de är färdiga!
'


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Grattis Stephaniesmat, ett ååååååååårr!!!!!!!!



Hipphipphurraaaaa Stephaniesmat fyller ett år idaaaaaaaaaaaaaaaag!!!!!
Tur jag kom på det innan tolvslaget!

Grattis till mig och min blogg.
PUSS!



· Kommentera ·
Allmänt 1 kommentarer




Gott enkelt lantbröd

50g jäst
½ kg mjöl (ca 8½ dl)
½ kg vitt lantbrödsmjöl (ca 8½ dl)
5½ dl vatten
½ dl olivolja
1 msk salt
Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och oljan.
2. Blanda ner saltet i mjölet. Tillsätt till degvätskan, lite i taget. Arbeta ihop degen. Det kräver starka armar om du gör det för hand. Knåda 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Degen ska vara ganska fast. Täck över bunken och låt degen jäsa på dragfri plats i 1 timme.
3. Dela degen i två delar och forma till avlånga bröd. Knåda inte. Lägg dem på plåt med bakpapper och låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden i 15 minuter på näst nedersta falsen. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan duk.
Det här receptet på lantbröd är det allra enklaste och kanske det godaste ;) Du ska inte knåda degen innan du formar bröden. Brödet får en underbar mjuksega skorpa och kan ätas med bara lite olivolja, färskost eller smör som pålägg.
'
50g jäst
½ kg mjöl (ca 8½ dl)
½ kg vitt lantbrödsmjöl (ca 8½ dl)
5½ dl vatten
½ dl olivolja
1 msk salt
'
Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och oljan.
'
Blanda ner saltet i mjölet. Tillsätt till degvätskan, lite i taget. Arbeta ihop degen. Det kräver starka armar om du gör det för hand. Knåda 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Degen ska vara ganska fast. Täck över bunken och låt degen jäsa på dragfri plats i 1 timme.
'
Dela degen i två delar och forma till avlånga bröd. Knåda inte. Lägg dem på plåt med bakpapper och låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden i 15 minuter på näst nedersta falsen. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan duk.
'



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Choklad är bra för själen

Jag har hört att man får magrutor av chokladrutor.. Tror ni detta är sant? Jag hoppas det, för choklad är ju så herrans gott ;)
'

'
Skulle bara säga att jag har en jädrans massa att stå i just nu, både vad det gäller skola och.. ja skola! Bloggen får lida lite, men tro mig, ni slipper inte mig ;) Poss.


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Krämig pastasallad

300g pasta, gärna i någon "snäck"-variant
½ isbergssalladshuvud
15 cm purjolök (jag tog en halv rödlök för jag hade så lite purjo,
endast fantasin sätter gränserna ;))
2 burkar majs
1 burk konserverade champinjoner
3-4 msk hackad persilja
300g kassler eller någon slags skinkagrej, helst rökt!
4 dl creme fraiche
salt, vitpeppar, cayennepeppar ev lite italiensk salladskrydda
'
Koka pastan och låt svalna. Hacka övriga ingredienser och lägg i en stooor skål.
Blanda ner creme f och kryddorna. Smaka av.
Låt gärna stå en liten stund och götta till sig!
'
Smaklig måltid my lovers!
'
'
'


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Legendariskt goda varma mackor !!

6-7 mackor beroende på hur mycket smaskig gegga du har på ;)
smör
ketchup
1 pkt bacon
1 liten burk konserverade champinjoner
3 soltorkade tomater
1 gullök
1 vitlöksklyfta
lite creme friache
cayennepeppar
ost
'
Finhacka alla ingredienserna och stek tills baconen är genomstekta.
Tillsätt ett par skedar creme fraiche för att få röran lite geggig och smaka av med cayenne.
Bred smörgåsarna med lite smör, bred på ett tunt lager ketchup, dutta på röran, lägg på ett par skivor ost.
In i ugnen på 200 grader, ca 20-30 minuter.
Ät med en god sallad eller ät de som de är ;)
'
Röran färdigstekt
'
Röran + creme fraichen, redo för mackorna!!
'
Before ugnen
'
Mhmmm!!!
'
Om du inte testar dessa, går du miste om något stort ;)
'


· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Nostalgigodis! <3

'
Inte sett dessa godisar på år och dar! Äntligen fanns de på skolan och gissa om jag blev lycklig! De har även dendär lakrits varianten, joystick som de heter :) Hoppas de tar in de som smakade blåbär, datorvirus tror jag det var.. Åhh..


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Helstekt kyckling i gjutjärnsgryta

1 kyckling, omkring 1 kg
2 lökar
3 morötter
grillkrydda
smöör
3 dl vatten
'
Krydda kycklingen runt om med grillkrydda, krydda även in i gumpen, försök komma åt överallt :p
Bryn till smöret och lägg i kycklingen. Bryn runtom för att sedan låta den ligga med bröstet neråt då de köttet tar och behöver mest tid.
Lägg i skalade morötter och lök runt om (Lägg gärna i 4-5 katrinplommon också, ger god smak. Jag hade inga hemma o orkade inte köpa). Häll på 3 dl vatten.
På med locket och låt kycklingen svettas på medelvärme i ca 40-45 minuter innan det är dags för att vända.
Låt ligga 20 minuter på andra sidan.
Ta upp kycklingen ur grytan. Time to do the godaste sås ever ;)
Tillsätt 3 dl mjölk, en kycklingbuljongtärning, koka upp. Smaka av. Red av. Looovely ;)
'
Servera kyckligen med kokt potatis, den goooda såsen, kokta morötter, gelé, vad man nu vill ha!
'
'
'
Var inte så duktig med dokumentationsbilderna idag, men men ibland får de bli så.
En till sak som jag ska säga är att jag är inte ett jättefan av grillkrydda. Men i detta fallet måååste de vara de!
Detta recept ska föreställa min mormors, det är den underbaraste kyckligen som finns! Jag ääälskar mormors kyckling. När mormor ska laga mat och jag får önska rätt, då blir de alltid denna. Ah mommokyckling <3 forevaah!
'
Detta inlägg avslutar jag med att säga puss och tack till min mormor som låtit denna underbara kyckling komma in i mitt liv!
'
'
Såhär ser den underbara kvinnan ut som gör den underbara kycklingen,! (Morfar som syns lite sådär obemärkt i mitten av bilden haha, söt)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Kasslergratäng

ca 1 kg potatis
300-400 g kassler
10-15 cm purjolök
salt, peppar, cayenne
2 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
ost
'
Skala och skiva potatisen, tärna kasslern, strimla/skär purjon.
Varva ingredienserna i en ugnsfastform, krydda med kryddorna, lite mellan varje lager.
Häll på grädden och mjölken.
Strö ut lite riven ost över alltsammans.
Sätt in gratängen i ugnen på 200 grader, ca 40 minuter eller tills potatisen är mjuk.
'
'
'
'
'
Jag fattar inte hur man får snygga matbilder på sådanahär rätter! Men men, god är den i alla fall. Här tillsammans med en mumsig sallad, lingon och en ostmacka ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer