Köttgryta, klassisk mormorstil
Ja eller i alla fall som min mormors! ;) Men det är ju min blogg också ;D
När man ändå gör köttgryta tycker jag man ska slå till och göra mycket, därav mängden i mitt recept, dock kan du halvera eller dela, inspireras eller vad du känner för ifall du tänker tillaga denna utsökta gryta!!
ca 2 kg skinkschnitzel (annat kött funkar också bra såklart, dock behövs inget "fint" kött till detta, men om du känner för oxfilé, varsågod)
1 pkt bacon
4 små gula lökar
3 morötter
3 vitlöksklyftor
1 äppel
champinjoner
salt peppar
köttbuljong
vatten
grädde och creme fraiche
Skär köttet i lagom bitar och bryn i smör. Jag stekte i omgångar då jag gjorde så mycket kött för att det ska brynas och inte "kokas" som det lätt gör om man har för mycket i stekpannan.
Krydda med salt och peppar över köttet och häll sedan ner omgångarna i en större kastrull av något slag. Likaså skär du bacon, steker och lägger sedan ner i grytan.
Skala och skär vitlök, gullök, morötter och äppel. Lägg ned i grytan, slå på lite vatten kanske 3 dl. I med buljongtärning och ha på locket. Låt puttra 1-1½ timme. Rör runt ett par gånger. Mot slutet skivar du champinjoner (eller konserverade) och lägger ned i grytan.
Häll på valfri mängd grädde och creme fraiche, eller mjölk om du vill ha fettsnålt. Red av om du vill det.
Smaka av, jag hade också i 2 msk hackad persilja.
Servera tillsammans med grönsaker, valfri sort, valfri mängd! (Potatis, ris, pasta för den som käkar det)
Smaklig måltid!!


Kommentarer
Postat av: Ida
Hej!
Älskar verkligen din blogg. Allting ser så gott ut!
Jag har fått råd av min kostrådgivare att jag borde börja med LCHF för att minska mitt söt- och sockersug. Men jag är fortfarande lite skeptisk till hela fettochingenfrukt-grejjen. (sjuksyrra som man är ;) )
Hur strikt kör du? Hur funkar allt för dig? Händer det något på vågen för dig?
Kramar, Ida.
Svar:
Stephanie
Trackback