Friterade köttbullar, mumma!!



Visste ni att köttbullarna var friterade? Låter ju helt sjukt. Sen när man ska värma dem hemma ja då steker man dom ytterligare i massa smör. Känns inte helt super att käka färdiga köttbullar när man sneglat in på innehållsförteckningen. :s



· Kommentera ·
Allmänt 1 kommentarer




Vitlök och persilje-järpar

Järpar:
400 g blandfärs
1 gullök
1 ägg
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
3 msk persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond
några duttar grillkrydda
Tillagning:
Blanda ägg, ströbröd och mjölk. Låt stå en stund och götta till sig.
Finhacka eller riv löken och pressa ner vitlöksklyftan. I med färs och övriga kryddor och blanda runt.
Forma till lagom stora järpar. Bryn till dem i smör och sänk sedan värmen så att de blir genomstekta.
Hur man gör eventuell sås:
Ta upp järparna ur stekpannan när de är färdiga och tillsätt 3 dl mjölk, låt koka upp. Tillsätt sedan redning (1dl vatten + 3 msk mjöl) Smaka av med en skvätt grädde, gelé och eventuellt kinesisk soya. Tillsätt även färgsoya om du tycker de är sunkig färg på såsen ;)
Såsen blir guuudomlig med saften ifrån järparna. Blev rikigt god mormorsås :D
Servera järparna tillsammans med kokt potatis, den gudomliga såsen och gärna någon grönsak och självklart gelé i mitt fall ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




PS. .... DS.

imorgon bilr det finfina järpar här i bloggen, håll utkik vettja!!
Järpar, potatis, sås, gelé och bönor, det såg ni att jag ritat va?
(Ps. Påminner inte järpar av något som människokroppen avger? Twwiiiiii... Haha Ds.)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Fillenkillen 1 ååår!

Igår fyllde älskade Fillenkillen ett år :) tiden går snabbt!
Så grattis igen och i efterskott kära vovve, du är ju inne här så ofta och läser ;)



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Gratis namnskylt!!

Har du ett yrke/tjänst som kräver en namnskylt? Om du har en blogg och gör lite smygreklam så får du en gratis. Vilket jag nyss gjort ;)

Jag har precis beställt en snygg namnskylt från www.skyltmax.se och får nu hem den inom en vecka. Bloggar du också med skyltmax får du en namnskylt helt gratis.

Såhär kommer min blivande skylt att se ut;


Självklart i lila! Och ett hjärta, hur söt får jag lov att bliii ? ;)



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Färgglad couscous-mix

2 kycklingfiléer
3 portioner couscous
1 röd paprika
1 rödlök
1 pkt sockerärtor
½ vitlöksklyfta
1 burk majs
1 burk konserverade champinjoner (går finfint med färska också klart)
ev 3 ägg
salt, vitpeppar, cayenne, curry

Gör coucousen enligt anvisningarna på paketet.
Skär kycklingen i lagom bitar. Stek till i lite smör eller olja. Krydda med salt, vitpeppar, cayenne & curry.
Skär paprikan och rödlöken i bitar. Tillsätt rödlöken, paprikan, majs, champinjoner och sockerärtorna.
Pressa i den halva vitlöksklyftan, eller ta en hel om du vill ha mer vitlökssmak, själv vill jag bara ha en touch ;)
Om man nu vill ha ägg i, töm då stekpannan, tillsätt lite smör och knäck i äggen, vispa runt äggen så de blir som en äggröra. Stek äggen färdiga och "smula till" med en gaffel.
Häll tillbaka allt igen, och tillsätt den färdigkokta couscousen, färdigt att äta :)

Jag valde att ha en kall chilisås till, receptet på den lyder såhäär:
3 dl gräddfil
2 msk chilisås
2 msk sweet chilisås
½ smk socker
en dutt salt, peppar och cayenne

Blanda alla ingredienser, avnjutes till god mat ;)







· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Skinksås

2,5 msk mjöl
4 dl mjölk
1-3 msk grädde
300 g rökt skinka, bacon, kassler, (jag hade rökt kalkon)
salt
vitpeppar
ev. lite riven muskotnöt

Skär köttet i tärningar om du inte köpt färdigtärnat.
Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken (ca 0,75 dl mjölk kan vara lagom till 2,5 msk mjöl). Tillsätt sedan resten av mjölken, lite i taget, under vispning. Tillsätt grädde eller smör. Låt koka upp under omrörning. Sänk plattan och låt koka ett par minuter.
Tillsätt kött-tärningarna och låt koka ytterligare ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot.

Servera med pasta och någon god grönsak :)




· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Regnbåge i foliepakt med romsås

Fisken:
ca 1 kg regnbåge, eller annan fisk
1 citron
1 kruka dill
salt

Rensa fisken och salta både innsidan på magen och utanpå. Låt gärna ligga över natten, helst i tätsluten påse ;) Haha.
Lägg ett par skivor citron inuti fisken och ½ kruka dill. Lägg resten av dillen under och ovanpå fisken.
Jag la även en klick smör inuti fisken, dock inte nödvändigt :) Slå in fisken i ett slutet foliepaket.

In i ugnen på 200 grader, ca 30-35 minuter, ett tips är att känna på ryggfenan om fisken är färdig, lossnar den lätt, ja då ska den tydligen vara färdig har jag hört :p

Såsen:
1 burk rom, ca 75 gram
2 dl creme fraiche
2 dl gräddfil
½-1 kruka dill
1 rödlök (tog en gullök jag hade hemma, det duger)
svartpeppar
citron

Hacka löken och klipp dillen fint. Blanda alla ingredienser i en skål, smaka av ifall det behövs mer av någon krydda? Salt kan man oftast skippa då rommen är saltad.

Servera regnbågen, såsen tillsammans med kokt potatis och någon god grönsak.
Smaklig måltid!





· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Potatisbullar med fläsk

ca 12 potatisar
1 ägg + 1 äggula
salt, vitpeppar
0,5-1 dl mjöl
smööör

Koka potatisen mjuk. Pressa eller stöt potatisen.
Blanda i ägg och äggula. Krydda.
Om man vill vara exakt här så ska man forma smeten till en längd och dela den i ca 10-12 bullar.

Men om det inte spelar så stor roll om de blir exakt lika stora ta bara en sked och rulla till i näven, doppa bullen i mjölet och stek till i smör. Stek ett par minuter på varje sida, de ska bli så vackert gyllenbruna ;)

Servera tillsammans med fläsk och lingon! (Jag tillagar fläsket i ugnen för att slippa allt stänk(visserligen får jag stänket i ugnen, men skitsamma), krydda med grillkrydda på bägge sidorna och vitpeppar på ena)




· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Min bästa korvrätt

Detta är ett recept som ska efterlikna min kära mors (tror det är mormors ursprungligen?)! Jag har inte receptet själv utan försöker komma fram till smakerna utifrån eget huvud :)

Till två personer

Korvrätten:
3 tjocka grillkorvar
1 gullök
2½ dl mjölk
½ dl grädde
25g smör
1½ msk mjöl
½ köttbiljongtärning
½-1 dl chilisås

Skär en skåra i korven och tillsätt den finhackade löken i skåran.
Lägg korven i en ugnsfastform och in i ugnen 200grader, ca 15 minuter eller tills korven fått fin färg.
Gör såsen under tiden.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölet.
Ös i mjölk och grädde. 
Tillsätt köttbuljongtärningen och chilisåsen.
Smaka av, tillsätt mer chilisås, krydda ev med lite chilipeppar eller cayenne för en kryddigare sås!
När korven fått fin färg, ös i såsen i formen och in i ugnen igen, ca 10 minuter.

Potatismos:
6 mellanstora(?) potatisar, helt av mjölig sort
25 g smör
1,5 dl mjölk (ev 1 dl mjölk, ½ dl grädde)
aromat, vitpeppar

Skala och koka potatisen. Koka dem mjuka, om du skär potatisen i mindre bitar går kokningen snabbare! Koka ca 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk helt enkelt.
Häll av vattnet och mosa potatis sedan med en potatisstöt.
Tillsätt smöret och rör i så mycket mjölk tills mosen är porös. (TIPS!! Kör med elvispen vid det här steget för att få ett godare och fluffigare mos!)
Smaksätt med aromat och vitpeppar efter smak.

Servera korven med mos och haricoverts :)

   


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer