Godnatt

Haha, bilden talar för sig själv! Natti på er! :*



· Kommentera ·
Allmänt 3 kommentarer




Kardemummaskorpor lchf

75 gram smält smör
3 ägg
3 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 msk fiberhusk
3 tsk stött kardemumma
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Smält smöret och ta i kardemumman i det lite varma smöret, låt svalna lite.
Vispa äggen fluffigt i ca 3 minuter.
Tillsätt smöret och blanda väl.
Blanda alla övriga torra ingredienserna i en skål och blanda ner dem väl i smeten. Låt svälla i 5 minuter.
Rulla en längd ca 30 cm lång och forma den till en rulle typ, lägg längden på bakplåtspapperklädd plåt.
Grädda i ugnen i 175 grader i 30 minuter ta ut plåten och sänk därefter värmen till 100 grader.
Ta ut dem och skär i bitar, sära på dem och med luft emellan (se bild), ställ in dem i ugnen igen, låt ugnen stå lite på glänt med en träslev emellan. Torkas i ca 1,5 timma, känn på dem så de är torra, låt de annars stå lite till.



· Kommentera ·
Bakning 0 kommentarer




Pizzasallad och coleslaw

Pizzasallad
500g vitkål
3 msk rapsolja
3 korkar vitvinsvinäger (ca 2 msk)
1 msk vatten
Salt, svartpeppar, oregano, basilika

Strimla vitkålen fint och häll på övriga ingredienser. Smaka av om kryddningen är tillräcklig. Massera gärna kålen med båda händerna så blir den både mjukare och smakerna går in.

Coleslaw
500g vitkål
2 dl crème fraîche
3 msk majonnäs
0,5-1 msk dijongsenap
Salt, svartpeppar

Strimla vitkålen fint. Häll på övriga ingredienser och massera in kryddorna. Smaka av ifall du kryddat tillräckligt.

Båda kålsalladerna passar till det mesta. Ett toppentillbehör till grillat!



· Kommentera ·
LCHF 0 kommentarer




Falsk potatissallad (zucchini)

1 stor zucchini
2 dl creme fraiche
1-2 msk majonnäs (beroende på hur mycket majonnässmak man gillar)
salt, svartpeppar
1 msk hackad persilja
2-3 msk hackad lök (beroende på hur lökligt du vill ha det)
 
Skär zucchini i lagom bitar och stek mjuk i smör. Krydda med lite salt och en del svartpeppar. Låt svalna.
Blanda creme fraiche, majonnäs, hackad persilja och hackad lök. När zucchinin svalnat lägger du ner den i geggan och blandar. Låt stå i kylen en stund. Servera till något smarrigt, exempelvis grillat, aaah mhmmm. :D
 
Vi åt kycklingfile, pizzasallad och den falska potatissalladen, en tomat för färgens skull haha.
Och lill-lördag som det är blev det blåbär med rysk yoghurt och några droppar vaniljessens. Gud så gott!


· Kommentera ·
LCHF 0 kommentarer




Moussaka

1 stor aubergine
 
500g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
svartpeppar, paprikapulver, kebabkrydda
1 grönsaksbuljongtärning
ett par varv ketchup
en skvätt vatten
 
2 dl grädde
2 dl riven ost
salt, peppar, riven muskot
redning (jag har LCHFbutikens redix) (eller 3 äggulor)
 
Skär aubergine i skivor, lägg i ugnsfastform, ringa över olja/smör, salta, peppra, in i ugnen 200 grader ca 10 minuter. 
Stek köttfärs, lök och pressad vitlök. Tillsätt övriga ingredienser.
Ostsås: Koka upp grädde i en kastrull tillsammans med kryddor och red av med redning. Ta av från plattan och rör ned osten till den smälter. Alternativt om du reder med äggulor gör du det sist efter du tagit bort grytan från plattan.
Ta bort auberginen från ugnsformen. Häll på köttfärsröran, lägg ett täcke med aubergineskivor över och sist ostsåsen uppepå. In i ugnen igen ca 10-20 minuter tills moussakan fått fin färg.
Servera med grönt och tzatziki.!
 


· Kommentera ·
Gratäng 54 kommentarer




Korvstroganoff gjord på smetana

Provade smetana för första gången idag, var en riktig höjdare må jag säga! Blir till att prova det i en efterrätt nästa gång! :)
 
ca 400g falukorv
1½ gul lök
1½ dl tomat chilisås
2 dl smetana
1 dl grädde
1 msk kalvfond
svartpeppar
 
Skär lök och falukorv och stek i smör tills det fått fin yta. Krydda med svartpeppar.
Tillsätt tomatchilisåsen, smetana, grädde och kalvfond, låt puttra 5 minuter. Smaka av.
Servera med blomkålris.
 
Blomkålsris
1 blomkålshuvud
Salt
 
Riv blomkålsbuketterna på den grova sidan på rivjärnet. Koka upp vatten och salt, i med blomkålsriset, koka 3 minuter. Häll av vattnet. Klart att servera!
 


· Kommentera ·
Korv 0 kommentarer




Kycklingnuggets och sötpotatis

1 kg kycklingfilé
½ liter fläsksvålar
1 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
½ dl sesamfrön
1 ägg
aromat, vitpeppar
 
1 sötpotatis
salt, peppar
rapsolja
 
Skär kycklingfilén i lagom nuggetsbitar.
Blanda mixade fläsksvålar, mandelmjöl, sesamfrön och pofiber i en djup tallrik och uppvispat ägg i en annan.
Vänd kycklingbitarna i äggsmeten och sedan i paneringröran.
Lägg på bakplåtspapper och krydda med aromat och vitpeppar över alla bitarna.
 
Tvätta och skär sötpotatisen i klyftor. Ringla över olja och krydda potatisen. Lägg på plåten jämte kycklingen. Skicka in alltsammans i ugnen, 200 grader ca 30 minuter.
Jag serverade tillsammans med en guacamole, smörstekt sparris och tomater.
 


· Kommentera ·
Kyckling 0 kommentarer




Lasagne med zucchiniplattor

1 stor zucchini eller 2 mindre

500 g köttfärsfärs (jag hade nötfärs)

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 msk basilika

1 msk oregano

400 g krossade tomater

1 msk kalv/oxfond

Svartpeppar

 

Ostsåsen

1 dl grädde

1 dl crème fraiche

1 vitlöksklyfta

4 dl riven ost

salt, muskotnöt

 

Sätt ugnen på 180 grader. Stek finhackad vitlök och lök i smör. Lägg i färsen och övriga ingredienser förutom den krossade tomaten. Stek tills färsen är färdig. Tillsätt krossade tomater. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.

Häll i ingredienserna till ostsåsen i en kastrull och värm under omrörning tills osten smält samman. Låt den inte koka.
Skär av toppen och botten på zucchinin, skär sedan den i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Lägg dem i botten av en ugnsform. Och varva sedan med zucchini, färs, sås, zucchini, färs sås etc. Toppa med ost, ev mozzarella eller parmesan och lite basilika.
Skicka in lasagnen i ugnen i cirka 30 minuter eller tills zucchinin känns mjuk och osten fått färg. Servera tillsammans med något gott grönt ;)

 



· Kommentera ·
Köttfärs 0 kommentarer




Köttgryta, klassisk mormorstil

Ja eller i alla fall som min mormors! ;) Men det är ju min blogg också ;D
När man ändå gör köttgryta tycker jag man ska slå till och göra mycket, därav mängden i mitt recept, dock kan du halvera eller dela, inspireras eller vad du känner för ifall du tänker tillaga denna utsökta gryta!!
 
ca 2 kg skinkschnitzel (annat kött funkar också bra såklart, dock behövs inget "fint" kött till detta, men om du känner för oxfilé, varsågod)
1 pkt bacon
4 små gula lökar
3 morötter
3 vitlöksklyftor
1 äppel
champinjoner
salt peppar
köttbuljong
vatten
grädde och creme fraiche
 
Skär köttet i lagom bitar och bryn i smör. Jag stekte i omgångar då jag gjorde så mycket kött för att det ska brynas och inte "kokas" som det lätt gör om man har för mycket i stekpannan.
Krydda med salt och peppar över köttet och häll sedan ner omgångarna i en större kastrull av något slag. Likaså skär du bacon, steker och lägger sedan ner i grytan.
Skala och skär vitlök, gullök, morötter och äppel. Lägg ned i grytan, slå på lite vatten kanske 3 dl. I med buljongtärning och ha på locket. Låt puttra 1-1½ timme. Rör runt ett par gånger. Mot slutet skivar du champinjoner (eller konserverade) och lägger ned i grytan.
Häll på valfri mängd grädde och creme fraiche, eller mjölk om du vill ha fettsnålt. Red av om du vill det.
Smaka av, jag hade också i 2 msk hackad persilja.
Servera tillsammans med grönsaker, valfri sort, valfri mängd! (Potatis, ris, pasta för den som käkar det)
 
Smaklig måltid!!
 


· Kommentera ·
Kött 1 kommentarer




Chokladmousse

2 tokstora portioner eller 4 rimliga

2 dl vispgrädde
1 äggula
65g 70-80% choklad

Smält chokladen i vattenbad.
Vispa grädden och lägg hälften av grädden i en annan skål.
Skilj äggulan och vitan från varandra och lägg gulan i grädden.
Häll den smälta chokladen i vispgrädden med gulan och vispa tills allting är väl blandat.
Ställ in skålen i kylskåpet ca en halv timme.
Servera chokladmoussen i skålar. Lägg på en rejäl klick grädde från skålen du sparade jämte med grädde, och dekorera om du vill, exempelvis riven choklad, kokoschips, nötter eller hallon :)

Så snabb och enkel efterrätt!!



· Kommentera ·
LCHF 0 kommentarer