Kryddig grönpeppar köttfärslimpa

1 kg nötfärs
3 msk kalvfond
2 ägg
1 stor gul lök (finhacka)
1 msk tomatpuré
1,5 msk sambal oelek
0,5 burk grönpeppar i lag
Vitpeppar, svartpeppar, aromat (eller salt)

Blanda alla ingredienserna i en stor bunke. Forma till en avlång limpa. Bryn smör i en stekpanna. Bryn limpan fint runtom.
Häll på ca 1 dl vatten (om man vill kan man lägga en gullök delad i klyftor i, någon morot i grytan, såsen blir underbar då).
På med locket. Ställ en timer på ca 30 minuter. Vänd efter 30 minuter o låt puttra i ca 20 minuter till. Beroende på storleken på limpan tar det olika tid innan limpan är färdig. Det bästa är att ha en digital stektermometer så ser du precis när limpan är färdig så den inte blir torr eller ofärdig ;p

Sås:
När limpan är färdig kan du ta upp den ut stekpanna o slå lite folie om och låta den vila. Under tiden gör du såsen. Slå i ett par dl grädde i skyn som är från köttfärslimpan. Red av såsen om det behövs och smaka av, ev behövs lite mer fond för att lyfta smaken. 

Sådärja, då var det klart! Servera med något gott tillbehör. 





· Kommentera ·
Köttfärs 1 kommentarer




Brownie med marshallow- och chokladkrisptäcke

(Absolut inget lchf-recept ;p )

100 g mjölkchoklad 
100 g mörk choklad
100 g smör
3 ½ dl strösocker
4 ägg
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

1 påse minimarshmallows, ca 250 g

Chokladkrisp
100 g mörk mjölkchoklad
100 g vit choklad
7 dl "rispuffar" (vårgårdaris)

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret till kakan, dela chokladen i mindre bitar och smält ned i smöret. Häll över blandningen i en bunke och tillsätt socker.

Låt svalna lite. Tillsätt ett ägg i taget och rör om med slickepott. Rör ner mjöl och vaniljsocker. Bred ut smeten i en form, ca 30 x 30 cm (typ en halv ugnsplåt), klädd med bakplåtspapper.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min.

Ta ut kakan och sprid ut en påse minimarshmallows över den. Grädda kakan i ytterligare 5 min. Låt kakan svalna på ett galler.

Chokladkrisp: Smält chokladen i två olika vattenbad (en till mjölkchokladen och en till den vita chokladen). Blanda i hälften av puffarna i varje när chokladen smält. (Om man vill kan man torr-rosta puffarna lite innan i torr och het stekpanna). Klicka ut krispen över kakan.

Låt kakan stå kallt och skär sedan i bitar.






· Kommentera ·
Bakning 1 kommentarer




Örtlax i ugn

4 laxfiléer
200g Philadelphia
0,5 dl hackad gräslök
0,5 dl hackad persilja
1 dl riven ost
Örtsalt, citronpeppar

Lägg laxfileerna i en ugnsfast form. Skär en skåra i mitten längs med fisken på längden. Krydda med örtsalt och citronpeppar.
Rör ihop Philadelphia, gräslök, persilja, riven ost. Fyll skåran och dela upp röran på filéerna.
In i ugnen 200 grader, ca 15 minuter eller tills fisken är färdig.

Busenkelt och supergott. Variera gärna fyllningen med vitlök eller varför inte saffran eller något annat spännande!




· Kommentera ·
Fisk & Skaldjur 0 kommentarer