Smör vs margarin



Ovan ser ni fyra enkla steg på hur tillverkningen av smör går till. Det första som sker är självfallet mjölkning av kon. Därefter separeras grädden ifrån mjölken och pastöriseras vid hög temperatur, ca 95 grader. Därefter sker kärningen vilket skapar smörkorn. Sedan saltas smörkornen och ältas tills en jämn smörmassa med jämn fördelad fuktighet har bildats. De naturliga smöraromerna, som vi idag associerar till just smör, framkommer då man tillsätter speciella bakteriekulturer som odlas separat.

Som ni ser ger dessa fyra steg en helt naturlig produkt helt utan kemikalier. Det är en ren naturprodukt som konsumerats av människor under århundraden. Och har människor blivit feta? Ja det har förekommit, men inte av smöret. Det var då den minskande smörkonsumtionen tog fart i början av 1950 talet som den riktiga fettman tog fart världen över, hur kan det komma sig?

Och nu över till margarin..



Först importerar margarinföretaget, tex Unilever eller det Svenska Carlshamnsmejeriet, palmolja ifrån Borneos eller andra Indonesiska regnskogar som fortsätter att skövlas år efter år. Det är denna olja som kallas för det vegetabiliska fettet och som företagen marknadsför sig med, vilket kanske inte är så konstigt då det troligen är det ända naturliga som margarinet innehåller.

(Visste du att det faktiskt förekommer att den palmolja som transporteras med vårt margarin som ändamål, faktiskt får transporteras i samma tanker som vid transport av diverse lösningsmedel , vilket medfört att man funnit mikroskopiska bensinmolekyler.) 

Dessa fetter innehåller i sin naturliga form, olika former av växteroler, antioxidanter och karotenoider. Dessa förstörs vid den kemiska behandlingen som fettet genomgår när det anländer till fabriken. Då samtliga av fettets naturliga egenskaper har reducerats kan fettmassan ges ny smak, färg och lukt genom att tillsätta konstgjorda aromer, smakämnen och färgämnen vilket tillsammans skapar en perfekt smörimitation som lätt går att förväxlas med den naturliga produkten ovan.

Dags att gå vidare till nästa steg.

I nästa steg ”omestras” fettet, vilket betyder att fettet tillsammans med ett ämne kallat natriummetylat reagerar i en omestringsreaktor. I detta steg slits fettmolekylerna i sär i en blandad ordning för att sedan fästas i en ordning som inte går att identifiera med naturen, då ämnet inaktiveras.

Kort sagt så förstörs de naturliga fettmolekylerna i de vegetabiliska fetterna och sätts samman till en brun illaluktande kemisk produkt, ett raffinerat industrifett, vi befinner oss då vid punkt fyra.

Det kemiska ämnet natriummetylat som jag nämnde ovan omvandlas till bl.a. metanol som sedan reduceras. Den kemiska behandlingen kallas för ”raffinering”.

Vi befinner oss nu vid punkt fem. Vi har kemiskt grundfett med breda användningsområden. Detta fett kan köpas upp av ett företag som tillverkar målarfärg, hudkräm eller margarin.

Vid tillverkning av hudkräm tillsätts en trevlig doft, och vid målarfärg en behaglig färg och vid margarin, doft smak och färg, samt möjligen konsistensgivare för att ge en behaglig och fast form.

De olika margarintillverkarna kan fritt tillsätta utvalda tillsatser, för att ge sin produkt en unik färg, lukt eller smak. Om man sedan tillsätter lite växteroler som behandlas kemiskt, för att få en kollesterolsänkande effekt¤, och kallar det för Becel Pro Activ, samt lägger på en tredje del i pris, vilket lurar kunderna att tro att det är någon form av läkemedel, är upp till företagen.

Sedan återstår bara att sprida ut svarta lögner och rykten om att det naturliga fettets skadlighet och lura konsumenterna att köpa det kemiska margarinet. Visst är det genialiskt? och det fungerar.



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Pumpa- och valnötsbröd

4 dl pumpafrön
4 dl valnötter (ca 150g)
2 tsk bakpulver
2 msk fiberhusk 
1 tsk salt
0,5 msk brödkryddor 
250g creme fraiche 
6 ägg
1 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke.
Rör ihop "de blöta" i en annan.
Blanda sedan ihop båda.
Klä en form med bakplåtspapper.
Häll i smeten, jämna ut.

Baka nedre delen av ugnen i ca 80 minuter.
Låt svalna och skär sedan upp i skivor.

Ät och njut med mycket pålägg på!



Jag lägger skivorna luftigt i en påse och fryser in. Tar sedan fram skivor efter behov. Låter självtina eller rosta en liten stund... Mmm ;)


· Kommentera ·
Bakning 1 kommentarer




Plättar med variation

Jag älskar verkligen plättar! Både som middag eller som "godis". Med olika tillbehör är det enkelt att skapa variation till dessa enkla plättar som är gudomligt goda!

Ca 20 plättar

4 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl vatten
1 msk fiberhusk 
Lite salt
(Ev vaniljpulver om de ska ätas som godsak, ej som "middag")

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå fem minuter. Om plättarna ska serveras tillsammans med grädde o sylt exempelvis kan det vara gott att ha i lite vaniljpulver, men om du ska äta plättarna med bacon o lingon rekommenderar jag inte vaniljpulver haha.

Stek i plättjärn av teflon annars fastnar de lätt.
Stek i smör på medelvärme 2-3 minuter på varje sida tills de stelnat och fått färg.
Servera med favorit tillbehör, exempelvis bacon/skinkfräs o lingon, eller bär o grädde, eller varför inte lite kanelsmör.... Mums :)



Här serverade med bacon o lingon... Mmmm...


Och sista bilden serverade som gottis ;)








· Kommentera ·
Tillbehör 0 kommentarer




Kasslergratäng med blomkål- och broccolimos

750g tärnad kassler
1/2 purjolök
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
Riven ost
Svartpeppar
En burk krossade tomater

1kg blomkål/broccoli (50/50)
100g smör
Vitpeppar, salt aromat
0,5-1dl grädde

Lägg kasslern i botten på en form. Skär purjolök och lägg ovanpå.
Rör ihop övriga ingredienser till såsen och häll ovanpå.
Riven ost överst.
In i ugnen 200 grader, ca 20 minuter tills osten fått fin färg.

Under tiden gör mosen.
Koka grönsakerna mjuka.
Mixa sedan tillsammans med kryddor, smör och grädde till önskad konsistens.

Klart för servering ;) 
Smaklig måltid!





· Kommentera ·
Gratäng 0 kommentarer