Stekta nudlar med whatever u like ;)

2 kycklingfiléer
2 msk kinesisk soja
1 msk olja
1 st vitlöksklyfta (pressad)
1 msk strösocker
1 tsk sambal oelek
1-3 msk oystersås (efter smak)
ev räkor
Blandade grönsaker man gillar ;)
Skär filéerna i strimlor och blanda marinaden, låt ligga 5-10 minuter.
Skär, hacka, strimla grönsakerna du vill ha i rätten.
Själv hade jag, vattenkastanjer, salladslök, paprika, morötter, minimajs och böngroddar. Grönsakerna kan vara färska, konserverade, frysta! Denna rätt går att variera i all oändlighet ;)
Börja med att steka till kycklingstrimlorna  med marinaden några minuter först. I med resterande grönsaker. Stek mjuka eller hur pass mjuka/hårda du önskar ha grönsakerna.
Koka nudlarna vid sidan om. Ta dem lite al dente.
Blanda i nudlarna tillsammans med kyckling/grönsaksröran. Häll på oystersåsen och blanda väl. (Om man vill ha lite räkor i blandningen är det rätt tillfälle att kasta i dem nu;) )
Strö ev på lite salladslök och jordnötter eller cashewnötter vid servering!
Smaklig måltid!
2 kycklingfiléer
2 msk kinesisk soja
1 msk olja
1 st vitlöksklyfta (pressad)
1 msk strösocker
1 tsk sambal oelek
1-3 msk oystersås (efter smak)
ev räkor
Blandade grönsaker man gillar ;)
3-4 nudelnystan
'
Skär filéerna i strimlor och blanda marinaden, låt ligga 5-10 minuter.
Skär, hacka, strimla grönsakerna du vill ha i rätten.
Själv hade jag, vattenkastanjer, salladslök, paprika, morötter, minimajs och böngroddar. Grönsakerna kan vara färska, konserverade, frysta! Denna rätt går att variera i all oändlighet ;)
'
Börja med att steka till kycklingstrimlorna  med marinaden några minuter först. I med resterande grönsaker. Stek mjuka eller hur pass mjuka/hårda du önskar ha grönsakerna.
Koka nudlarna vid sidan om. Ta dem lite al dente.
Blanda i nudlarna tillsammans med kyckling/grönsaksröran. Häll på oystersåsen och blanda väl. (Om man vill ha lite räkor i blandningen är det rätt tillfälle att kasta i dem nu;) )
'
Strö ev på lite salladslök och jordnötter eller cashewnötter vid servering!
Smaklig måltid!
'
'
'
'
'
Ja jag är en ond människa som gillar tigerräkor.....


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Kycklingstroganoff

3 mellanstora kycklingfiléer
1 stor gullök
1 hönsbuljingtärning
1½-2 dl chilisås
3 dl mjölk
(helst 3%, blir godast så, eller en skvätt grädde,
eller creme fraiche för att få till den lena smaken)
2 tsk sambal olek (kan uteslutas om man inte vill ha den sådär hääärligt stark ;) )
cayennepeppar

Strimla lök och kyckling. Stek löken mjuk i en dutt smör och lägg sedan i kycklingstrimlorna.
När kycklingen är genomstekt häll på 3 dl mjölk och sambal oleken. Låt koka upp.
Red av med antigen 2 msk mjöl + en skvätt vatten, eller maizena-mjöl till önskad konsistens.
 
Servera med ris, potatis, couscous, matvete etc ;) och en mumsig sallad! Puss o kraam





Nej jag kunde inte bestämma om jag ville ha ris eller potatis, så gjorde båda ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Guleböj

En övermogen banan sitter fint på vägen hem i bussen. Egentligen ogillar jag såhär mogna bananer, men man tager vad man haver! ;)



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Köttfärsspett med tzatziki och kraschade potatis

Köttfärsspetten:

ca 500g blandfärs
1 ägg
½ msk potatismjöl
1 msk oxfond
1 msk schalottenlöksfond
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar, kebabkrydda

Blanda alla ingredienser. Forma till avlånga färsrullar. Stek i ugnen på 200 grader, ca 20 minuter.

Tzatziki:

150 gram riven gurka
2 dl turkisk yoghurt
2 rivna vitlöksklyfta
Salt & peppar

Riv gurkan och pressa ur vattnet. Blanda alla ingredienser och låt stå ca 30-60 minuter innan servering så såsen hinner götta till sig ;)

Kraschade potatis:

Potatisar
salt
olja
rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka potatisen mjuk med skalet på. Låt de kallna ev spola i kallt vatten.
Häll olja på en ugnsplåt och rulla runt potatisen. Pressa varje potatis med handen till dryga 1 cm. Pensla ovansidan med olja från plåten. Strö över salt. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut och strö över rosmarin. Tillaga i ytterligare 10 minuter. DONE!

Lägg upp alltsammans på en tallrik och njut till fullo mina kära vänner! Puss o kram!

BTW! Ni kanske undrade vart spetten i "köttfärsspett" tog vägen? Det var såhär att vi hade inga spett hemma. Och de går ju utmärkt utan spett? Så varför ens ha spett från början? :S Nåväl, de får heta köttfärsspett med spett i alla fall för det låter liite roligare! ;)


Lite småpinsam bild? Ser ut som b-korvar ;) hihi


Potatisen innan ugnen


Efter ugnen, gyllenbrun färg med lätt knaprig yta, mm.. ;)


Och resultatet! ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Panerad torsk, citron- och dillsås med pärgröt

Fishyy
Torskfiléer
Skorpmjöl
vetemjöl
ägg

Dela torskfiléerna i lagom portionsbitar.
Vänd dem i mjölet, doppa dem i uppvispat ägg, och sist i skorpmjölet.
Låt ligga ett par minuter och torka till.
Krydda med vitpeppar och aromat på båda sidorna.
Stek gyllenbruna i smör. Ca 3-4 minuter per sida.

Citron- och dillsås
4 dl fiskbuljong
1 dl grädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk ättiksprit (12%)
2 msk socker
1 stor knippa dill, hackad
2 msk citronsaft
salt
vitpeppar

Potatismos
10-12 st medelstora potatisar
ca 3 dl mjölk (helst 3 %) (eller grädde om man vill lyxa till det ;))
100 g smör
salt
peppar, helst vitpeppar
en gnutta muskot

Halvera eller dela potatisarna och koka i en stor kastrull med saltat vatten. Häll av vattnet när de är tillräckligt mjuka för att pressas, cirka 15 minuter. Tryck potatisarna genom en potatispress. (Eller stöt potatisen) 

Värm gärna mjölken något i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Rör sedan i mjölken (rör i lite efter hand o kolla så mosen inte blir för lös) och smöret och smaka av med salt, peppar och lite nyriven muskot efter smak. Fluffa gärna till mosen med elvisp!





· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Solskensbullar vaniljbullar seglarbullar sockerbullar

Ja, kärt barn har många namn! ;) Kalla dem vad du vill.
Här kommer receptet på dessa godingar i alla fall! 

(Ursprungligen Leila Lindholms recept med lite ändringar ;) )

Till ca 25 bullar

Degen
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
1.2 vetemjöl

Vaniljkräm
5 dl mjölk, gärna 3%
1 vaniljstång
1.5 dl strösocker
7 st äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör

1.
Vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2.
Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

4.
Degen: Värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

5.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (Vanilg ugn öka värmen med 20-25 grader ytterligare, över/undervärme)

6.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 25 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

7.
Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.

8.
Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljplutten.





· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




FREEEDAG! <3



Idag är det freeeedag ifall någon missat det? (Knappast vaa? ;) )
Tog mig en härlig sovmorgon.. Pluggat minimaaalt, tänkte till och med försöka låta skolböckerna klara sig själva i helgen! Får väl se hur det går med det.
Om en liten stund kommer Emelie hit, då ska vi äta tacosallad och äta chokladbollar (jag använder i vanliga fall det andra ordet :O ). Mysigt!

Fredag, fredag, fredag! Im so happy! Idag ska jag och älsklingen min även hämta hem Fillen som varit på hundpensionat en vecka, saknat fisen!


Här är Fillen på pensionatet med sin girlfriend Azira! :) <3

Ha en bra fredag och helg allesammans, SMELL YA LATER!


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Myskvällsmat och färdigkokta ägg

Ikväll är jag hemma själv.. Kände inte för att laga någon speciell mat, så blev en myskvällsmat framför tvn ;) Macka med korv, kaffe, hemmagjord äppelmos med kanel o röd (vit) mjölk och apelsin. Ja jag har det rätt bra ändå ;)


Förresten har ni sett detta påhitt??



Köpa kokta och skalade ägg? Nee, dedär tror jag inte på!
Vad tror/tycker ni om detta påhitt?


· Kommentera ·
Allmänt 2 kommentarer




Favorit i repris: NUGGETS!

till ca 24 nuggetsar

2½ kycklingfileér
skorpmjöl
aromat, vitpeppar, cayennepeppar, curry
smör/olja

Skär kycklingfileérna i lagom nuggiga bitar. Vänd i skorpmjöl och låt ligga en stund så att det liksom "torkar in".
Krydda över allesammans med aromat, vitpeppar, cayennepeppar och ENDAST en gnutta curry, man ska knaaappt ana den ;)
Stek naggisarna i smör/olja tills de fått fin färg på bägge sidorna, när de är sådär härligt gyllenbruna är de klara :) Om du känner dig osäker på om de är klara, skär i den största för att se om den är vit i köttet!

Servera nuggisarna med ris eller nudlar, thai sweet chilisås, currysås, bbq-sås, vad man nu vill!
Själv körde jag en liten hittapåsås som blev kanongod!

Hittapåsåsen:
1½ dl creme fraiche
1 msk thai sweet chilisås
½ msk chilisås
½ msk torkad basilika
salt, peppar





· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Abstinens..

Jag har inte bakat något på flera dagar. Känner att tiden inte finns, inte heller orken! Men jag är så suuugen på att baka. Och framförallt, ÄTA bakverken! Grymt sugen på kanelbullar.. Och ALLT som har med choklad att göra... Även sugen på att göra piroger. Jag vill göra aaallt! Snälla Gud, ge mig fler timmar på dygnet och mindre läxor ;)
Amen!



Men ikväll blir det i alla fall hemmagjorda kyckling-nuggets och nudlar till det. Puss på er!


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Myrans medelhavssoppa

Kan ju börja med att säga att jag hade noooll fantasi för en fiskrätt. Fick då ett tips från svärmor, så detta är alltså hennes fisksoppa ;) Smaskigt värre folks!


400g vit fisk (torsk, sej, alaska pollock)
300g räkor
1 gullök
10 cm purjolök
3 morötter
4 msk mjöl
4 dl creme fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
cayennepappar, salt
12 dl vatten
4 fiskbuljongtärningar

Fräs lök och morötter. Häll över vatten, låt koka 15 minuter.
Ner med creme fraiche och grädde. Red av soppan.
Lägg i fisk och purjolöken, koka.
Lägg i räkorna när soppan ska serveras!

Smaklig måltid!




· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Tacopaj

maaa mexican boooy

'
'
Pajdegen:
1 dl grahamsmjöl
2½ dl vetemjöl
150g smör
2 msk vatten
'
Blanda mjölen och kallt smör skuret i kuber till en grynig massa. Tillsätt vatten och blanda tills degen har "degat" ihop sig.
Tryck ut degen i en pajform, nagga den och in i kylen och låt vila 30 minuter.
Starta ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet 10 minuter.


Färsen:
400g köttfärs
1 kryddpåse tacokrydda alt hemmagjord tacokrydda (LÄÄNK -- här är en tacokrydda som jag brukar använda)
En gullök
En tomat
3 dl creme fraiche
2 msk chilisås
några duttar cayenne & paprikapulver
riven ost
'
Stek till färsen och häll på kryddan. Skiva tomat och lök.
Blanda creme fraiche, chilisås och cayenne och paprikapulver, smaka av, de ska vara lite hetta om det!
Lägg färsen i det färdiggräddade pajskalet, på med fraiche-geggan, lägg ut tomat och lök runt om. På med riven ost och in i ugnen ca 20-30 minuter eller tills osten fått fin färg.
'
'
jaa jag råkade lägga lök och tomat först, tabbeee, men de gick fint ändå ;)
'
oj vad färgen blev konstig på denna bilden :D
'
'
'
'
Servera pajen med en god sallad, gärna tacosås och kanske tacochips också? Smaskens!


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Tävling inom kort!!!

Kära damer och herrar.. Glöm inte för jissenamn att gilla Stephaniesmat på facebook, för inom kort, väldigt kort drar en tävling igång, med självfallet, finfina priser! Så gilla loss, och sprid denna matglädje. Puss och kram på er! ;) (Ledtråd på bilden...?)




FÖR ATT KUNNA GILLA:
Antigen går ni in på facebook och söker just på "Stephaniesmat" och klickar gilla, ELLER på just bloggen, till höger om texten, bilden nedan visar vart man ska klicka! ;)



· Kommentera ·
Allmänt 1 kommentarer




Mustig höstgryta med en syrlig touch

500g grytbitar (nöt, fläsk, eller annat "grytkött")
salt, vitpeppar, cayenne
2 morötter
2 lökar
2 äppel
2 buljongtärningar
några droppar citronsaft

Bryn smör i en gryta och kasta i köttet, stek tills de är någorlunda fin färg på köttet. Krydda.
I med morötter, lök och äppel (skalat och urkärnat).
Häll på vatten så det knappt täcker köttet och i med buljongtärningarna.
Låt puttra ca 2 timmar, vänd runt i grytan emellanåt.

Innan man startar potatisen kan man lägga i några steklökar i grytan, det är ju rätt smaskigt ;). Tillsätt några droppar citronsaft.
Men som sagt, starta potatisen när det är ca en halvtimme kvar på grytan, red av såsen. (1 dl vatten + 1½ msk mjöl). Koka upp, smaka av såsen.

Servera med kokt potatis, morötter, gelé, brysselkål, ja vad du känner för ;)




· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Godmorgon, hejsan, hoppsan allihopa!



Jag som skulle ha en supermysig morgon, väärldsgod frukost och plugga järnet. Jag vaknar med noll hungerkänsla och noll motivation till plugg. Vilket craaaap :( Tänkte att det kanske skulle kännas bättre om jag pylade ut lite här.. Men får väl ta någon huvudvärktablett och hoppas de löser sig. MEN jag hade faktiskt en grej jag tänkte säga er, STEPHANIESMAT finns ju på facebook om ni gått miste om denna informationen, jag har även lagt in en lite box här på sidan, så ni som inte gillat, tryck på gilla här till höööger om texten! DO IT!

Och förresten så ska jag nog snart sluta kinka mig och skriva något roligt istället :D
Have a nice Friday allihopa!! ;)



Och förresten så ska jag nog snart sluta kinka mig och skriva något roligt istället :D
Have a nice Friday allihopa!! ;)


· Kommentera ·
Allmänt 3 kommentarer




Chokladbollar, Gyllenhammars

100g smör
1 dl socker
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 tsk vanillinsocker
2 msk kallt staarkt kaffe
Ha smöret rumsvarmt. Sen är det bara till att blanda alla ingredienser, rulla i kokos, pärlsocker, strössel, vad du vill, låt stå kallt en stund och servera sedan med ett glas mjölk eller rykande hett kaffe, eller varför inte båda delar?? ;)
Detta är typ det godaste receptet på chokladbollar.. Ah de e ju så barnsligt gott!
Det är receptet som står på Gyllenhammars havregrynspaket dessutom, så ni vet det ;)



· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




On tha buss



Såhär mysigt hade jag det på bussen idag! Kaffe, nötter och en satsuma. Härligt!
Hade tänkt att en nyttig fika är ju helt okej, men jag har haft extreeeemt sug efter chokladbollar huur länge som helst. Så ikväll kunde jag inte motså mitt sötsug. Oh gud så underbart gott det var... Ahhhh!
Fiiiika forever <3


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Fläsk, päre och löksås

300 g rimmat fläsk
vitpeppar, aromat, grillkrydda, lökpulver
3 dl mjölk
1 dl grädde
2 st gul lökar
1.5 msk mjöl
1.5 msk smör
1 köttbiljongtärning
Skär fläsket i ½-1 cm tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form. Krydda med aromat, vitpeppar, grillkrydda och lökpulver. In i ugnen 200 grader 20-25 minuter, vänd, ca 20 minuter till eller tills det fått sån färg som du önskar ha på fläsket, själv gillar jag hårt stekt, mmm ;)
Skär löken i bitar och lägg i en kastrull och låt löken svetta sig mjuk under lock på medelvärme. När löken är mjuk tillsätt mjölet och rör om. I med mjök och grädde, plus köttbuljongtärningen. Koka upp, smaka av, färga såsen fin med collorit eller ha den som den är.
Servera fläsk, päre och löksås tillsammans med lingon (jag hade morötter till dessutom..krävs dock ej ;) )


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Yeeeay HUS-MANs-KOST!!! answer

Husmanskost is the answer! Ikväll blir det fläsk potatis och löksås här på bloggisen.. Gott vaaa? ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Gissa vad jag ska äta imorgon...????



· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




Rapidus Prandium Arvina

Till 1 person

2-3 små potatisar
½ okt bacon
1 mini lök
olja, salt, peppar, rosmarin

Tvätta och skär potatisen i tunna skivor, krydda med salt, peppar och rosmarin, ringla över olja. Skär löken i ringar och lägg ovanpå. Skär baconen i bitar och lägg överst.
In i ugnen 200 grader, 20-25 minuter, eller tills potatisen är mjuk!
Ringla lite thai sweet chilisås över för maximal smakupplevelse ;)

Smaklig måltid!


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




"Frukosten är det bästa på grisen"



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Spaghetti cabonara

Till ca 4 personer

500g spaghetti
300g bacon
2 dl grädde
2 äggulor
salt, peppar
grovriven parmesanost

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Skär bacon i bitar och stek. Peppra. När baconen är färdigstekt ta då bort stekpannan från plattan, låt ljumma till och ös i grädden.
När pastan är färdig häll då i bacongrädd blandningen och blanda runt. Blanda i en äggula i taget och rör om ordentligt. Upprepa med nästa äggisgula också.
Lägg upp på tallrikar och riv över lite härlig parmesan!
Garnera gärna med lite persilja (hade ingen hemma :( )
Enkel och god middag, peerfekt rätt för många vid bjudningar. Och jag lovar, gästerna blir inte besvikna ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Glad Stephanie

Hade första tentan i fredags, och vet ni...jag klarade deeen!!! Tack vare det hade jag en glad, bra helg.
Varit i skolan idag, haft två föreläsningar, en dålig och en bra. Resultat: SUUUPER huvudvärk. Förhoppningsvis mår jag bättre ikväll så jag kan slänga upp något mer intressant och matnyttigare, heehe ;)

NU: Kaffe, clementin, treo comp, sääääng.... zzzZZzZzz..


Här skriver jag tenta på bilden..



· Kommentera ·
SysterStephanie 1 kommentarer




Helstekt fransyska

ca 1 kg fransyska
salt, vitpeppar
smör
3 morötter
2-3 gullökar
2 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar

Torka av köttet med hushållspapper för att få en extra fin stekyta på köttet (mamma tipsar!). Lägg i köttbiten i grytan när smöret nästan är brynt. Salta och peppra. Vänd när köttet fått en härlig färg. Salta peppra på denna sidan också. När köttet är lika grannt på denna sidan häll då på 2-3 dl vatten, lägg i buljongtärningarna de skalade morötterna, löken och vitlöken. På med locket och låt puttra 1-1½ timme. Vänd köttet och låt puttra ytterligare 1-1½ timme. Kan ev. behövas hälla på lite mer vatten, allt ska ju trots allt ligga och mysa i den härliga skyn, de ska ju inte stekas eller så liksom.
När du känner att köttet myst färdigt i grytan tar du upp köttet, silar skyn från morötter m.m och gör sedan vääärldens godaste sås på fonden. Tillsätt en skvätt grädde och koka upp. Red av såsen (2,5 msk mjöl + 2 dl vatten). Låt såsen sjuda ett par minuter och smaka sedan av ifall det behövs någon mer krydda, eller red av mer ifall du vill ha en tjockare konsistens!

Servera med potatis, morötter, brysselkål, gelé och ättiksgurka, och ett stooort kallt glas mjölk! HÄRLIGT!!





(Jag ber om ursäkt för de dåliga mobilbilderna.. Eller nej jag ber INTE om ursäkt, det är min blogg ta det eller stick ;) Puss på er!)


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Lever Stephanie?

Svar; JAAA det gör jag. Har bara haft så himla mycket i skolan och dessvärre sidosatt bloggen lite :( Ledsen för det. Gillar ju min kära blogg och mina kära läsare. Men dock ser jag på statistiken att ni inte gett upp hoppet för mig, ni är för söta som hänger kvar! ;)
Kan ju ta och berätta för er att jag har min första tenta imorgon.. SHIEET! Så nervös är jag. Så nervös så jag tänkte skriva lite om hur jag tillagade en stek häromdagen. Men det kommer i ett enskilt inlägg. Blir en paus ifrån pluggandet och klottra lite här! :p
Slänger in en helt oberoende bild på en tonfisksallad yooo.. ;)


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer