Cotolette italiano, svampsauté och bandpasta

4 st fläskkotletter
5 st torkade aprikoser
2 dl matlagningsgrädde
2 st vitlöksklyftor (pressad eller riven)
1 msk vetemjöl
1 msk oxfond
½ msk rödvinsvinäger
2 tsk salvia
salt, peppar, cayennepeppar, rosmarin

Svampsautén:
200g färska champinjoner
½ dl matlagningsgrädde
1 rödlök
1 tsk dijonsenap
salt, peppar

Stek kotletterna tillsammans med vitlöken i lite smör. Krydda med alla kryddorna.
När kotletterna fått fin yta ös på 2 dl vatten och låt koka ett par minuter, ös sedan över allt i en kastrull med lock.
Låt kotletterna ligga här och puttra i 1-1½ timme, så de blir riktigt möra och fina!
Om man vill kan man ju skippa långkoket, men jag föredrar ju dedär möra kotletterna i alla fall.

När de puttrat färdigt och gottat sig i kastrullen med alla kryddorna plockar du upp kotletterna från söppet.
Tillsätt rödvinsvinägern, oxfond, hackade aprikoser och grädden. Låt koka upp. Vispa ut mjölet i kallt vatten och sedan i med det i såsen, smaka av, behövs det mer krydda?

Skär champinjonerna i skivor, likaså strimla rödlöken. Bryn till champinjonerna i lite smör och tillsätt rödlöken, grädden, senapen, salta och peppra efter smak.

Servera kotletterna med svampsautén och bandpasta.
Smaklig måltid!

 


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Hoppas ni tycker synd om mig



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Hemmagjord bearnaise

Gjorde min första hemmagjorda bea igår :D
Så stolt för att jag lyckades, och god blev den med ;)

Ifall ni med skulle vilja göra denna läckra sås så kommer receptet här:

Räcker till 5-6 personer

6
st ägg (kanske två extra ifall såsen skär sig)
500 g smör
1 kvist dragon
8 st vitpepparkorn (eller massa malen vitpeppar)
4 st schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
1 msk hackad dragon
0.5 dl vinäger
1 dl vatten


Smält smöret på svag värme i en kastrull.

Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.

Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.

Sila ner detta i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten.

Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar.

Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.

Strö i lite hackad persilja och dragon. Salta och peppra om det behövs.

OOOOM såsen skulle skära sig, så tillsätt en äggula och vispa ut av bara sjutton!!! Och om de inte hjälper tillsätt en gula till, och vispa vispa viiiiiiiiispaaaaaaaaaaa!!! Om de inte funkar, ja då är det nog kört..
Men ni ska veta, det var verkligen värt besväret, gud så gott det var!

Pulver, no more!





På bild: Bacon och champinjonfyllda lövbiffar, ris, bearnaise och vinbärsgelé.. Mmmm..


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Silviakaka

Silviakaka i långpanna
5 ägg
4 1/2 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
3 1/2 tsk bakpulver
1 3/4 dl kallt vatten

Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda i resten av ingredienserna och blanda i hop allt. Häll ut smeten i långpannan. Använd bakplåtspapper i botten, in i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter.

Kräm
225 gr smör
2 1/4 dl socker
2 st äggulor
4 1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Koka allt på svag värme i en kastrull. Häll ut smeten över kakan i långpannan och avsluta med att toppa med kokos (jag hade ingen kokos hemma, men de gick bra ändå). Låt krämen stelna innan ni delar upp kakan i lagom stora rutor. Går jätte bra att frysa denna kaka.







· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Dagen D

Idag är det dagen D för Olofströms studenter! Grattis till er :)



Såhär såg jag ut när jag tog studenten ;) Haha, och min boyfriend vid min sida! Hihi.

Ikväll är en kväll som igår. Jag jobbar. Så jag får tidsinställa ett inlägg till er. Funderar bara på vilket av dem... Hmm.. Ja det återstår att se ;)



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Potatis- och broccolisoppa

4 potatisar
200g frusen broccoli eller 2 färska buketter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde + 2 dl vatten
salt, peppar

Skala och skär potatisen i tärningar. Skär lök och hacka vitlök.
Smält lite smör i en kastrull och lägg i potatis, lök och vitlök och stek ett par minuter.
Tillsätt grädden och vattnet och sänk värmen, lägg i buljongtärningen, låt sjuda 12-15 minuter, tills potatisen är mjuk.
Antigen kan man lägga i broccolin de sista fem minuterna eller koka den jämte.
Smaka av med salt och peppar, ofta duger soppan som den är då buljongtärningen ger smak.
En del gillar timjan i soppan också, men de skippar jag ;)
 
Smaklig måltid!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Andnöd!



Har jag sagt att jag är krasslig? Har varit supersnorig ett jäkla bra tag nu. Blir gaalen! Men det ska väl bli bättre nu snart. Eller är det så helt enkelt att jag är född till att vara just en snorunge? Ja jag tror nog på det senare alternativet faktiskt, snorunge.

Men det var det bara det jag ville berätta i detta inlägg, utan det är att jag jobbar kväll ikväll. Vilket betyder, jag lagar INGEN maaaaaat!! OMG, hur ska ni klara er? Men vet ni, jag har fixat ett inlägg till er ändå. Jag har sparat undan lite recept som passar utmärkt att lägga upp vid sådanahär tillfällen :)

Så ni kan andas ut (om ni inte är snoriga som mig)

Vi hörs på automatik ikväll ;) Hihi.

Poss!



· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Breakfast at Tiffanys (Stephanies)





· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Djävulskyckling a la Stephaniieee



1 hel kyckling, ca 1,3 kg
10 piripiri (eller krossad chili eller 2 färska chilifrukter eller cayennepeppar eller annat stark i massor!)
½ citron
2 msk honung
2 dl olja
2 msk soya
1 msk rosmarin
1 tsk peppar
2 tsk grillkrydda
3 vitlöksklyftor

Dela kycklingen på mitten längs bröstbenet. Krydda undersidan med grillkrydda. Vänd upp skinnsidan och krydda med rosmarin, peppar och chilin.
Gör en marinadpåse, jag gjorde två för enkelhetens skull.
Om man gör två påsar:
1 dl olja, 3/4 pressad citron alltså bara saften, 1 msk soya, 1 msk honung, 1½ pressad vitlöksklyfta. Blanda runt och ner med halva kycklingen.
Om man gör en gemensam påse till delarna, dubbla ;) Alltså det som står i ingrediensbeskrivningen, klurigt.

Låt ligga ett par timmar, ju längre desto bättre!

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och ös i marinaden också, krydda på med lite extra rosmarin eller chili ifall du tycker den ser naken ut (eller ös marinaden över kycklingen så kanske lite götte fastnar på den!)
In i ugnen på ca 175-200 grader, ca 50 minuter för att få den riktigt vällagad och grann!

Ät med ris, potatis, grönsaker vad du vill!
Ifall du ska äta den med ris går det ju utmärkt att använda skysåsen som den är. Om du tänker äta den med potatis kan man alltid sila av skyn, tillsätta lite hönsbuljong och vatten, en skvätt grädde, koka upp och vips har du fått en kanongod sås!

Do whatever u liiiiiiiike!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Djävulen doftar ljuvligt...



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




666

Ikväll tänkte jag ge mig på att laga djävulskyckling. Låter farligt va? Men det är det inte. Tänkte bara att jag skulle försöka låta lite cool.. Men japp, kyckling blir det ikväll. Så vi ses lite senare bloggen!
Puss.



Köpte dessa raringar i fredags! För er som inte vet så älskar jag lila och går under namnet purple-lady!


· Kommentera ·
Allmänt 2 kommentarer




Lufsa, öländsk specialité

Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lök
3 dl grädde eller gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
½ msk salt
500-600 gram rimmat fläsk

Gör såhär :
Skala & riv potatisen fint. Häll allt potatisriv i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, ev mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smaka av, tycker du inte att den smakar något salt alls så tillsätt lite till.

Konsistensen ska vara lös, men absolut inte rinnande. Du kan behöva bättra på med mer mjöl isåfall. Ungefär som ett tjockare äppelmos ska den kännas! Smörj en ugnsfast form med smör. Häll smeten i formen och skär fläsk i bitar och lägg ovanpå. Tryck ner bitarna lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader ca 1 timme. Gör ett stickprov med en vanlig bordskniv i lufsan, om den är kladdig och rinnig så låt den stå en stund till, är kniven kladdig men ändå ser fast ut i konsistensen och INTE rinnig så är den klar.

Viktigt är att lufsan får "stå till sig" en stund. Vila den en kvart under aluminiumfolié på köksbänken före du serverar med lingon, gräddmjölk och ev. smör.





· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Mangolöverz

Ett tips till alla mangoälskare där ute! Jag älskar verkligen mango, men fy tusan så tråkig den är att skala och skära i bitar på ett smidigt sätt. Jag har fixat en video till er så snäll som jag är, så ni lär er skära den på ett lätt och bra sätt.

Puss på mango!





I made it!!!!!!!!!!!!!



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




hejsan hoppsan!

Hoppas alla haft en trevlig helg, det har jag haft ;)
Hoppas ni alla ätit gott, för det har jag gjort ;) Haha!

Sitter just nu och äter gårdagens mat, lasange.. Mmm, gottit. Funderar lite över kvällsmaten också, funderar på att laga "Lufsa", en öländsk specialité. Men vi får väl se vad som dyker upp i skallen i matväg!

Smell ya later, poss!


                   
                        Meine lunch


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Ledsen för...

Ledsen för den dåliga uppdateringen. Men jag har varit sjuk, haft feber och kass, och inte nog med det så fick harley åka akut till djursjukhuset i hässleholm ikväll. Men det är ingen fara nu och han är på bättringsväg. Hoppas ni haft en bättre fredagskväll!



Harley, trött efter en jobbig dag..


· Kommentera ·
Allmänt 2 kommentarer




Världens godaste kladdkaksmuffins, jag lovar!!!

2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kvalitet
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den med smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Muffinsen sjunker ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
Garnera med en klick lättvispad grädde och färska bär.




Detta var det bästa recept som jag upplevt på kladdkaka, måste prövas!!!! Ni blir inte besvikna ;)
Om ni har ett bättre recept, låt mig se det då ;)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Fruktansvärt ont i magen,

Men är man sjuk får man äta vad man vill!!!!



· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




saviour of the day




Te med honung. Jag har knivar i halsen.


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Kåldolmar

MINA KÅLDOLMAR!!! (fasen va fult det låter när man säger dolme?)



Såhär snygga blev mina livs första kåldolmar, jättenöjd, och gott var det :D
Om ni nu skulle vilja veta hur man gör mina super kålisar kommer recept nedan :)

1 vitkålshuvud
ett par liter vatten
3 tsk salt

Färsen
350 gram färs
3 dl kokt ris
1,5 dl mjölk
4 krm svartpeppar
3 tsk salt
1 hackad gullök
1 msk fond (kalv, eller vad som helst)

Till stekningen krävs:
smör
ca 3 msk sirap

Till sausen (såsen)
3 dl sky
2 msk mjöl + 1,5 dl vatten (redning)
soja
grädde
fond

Koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull och salta.
Stick en kniv i kålhuvudets rot(?). När vattnet kokar sänker du ner kålhuvudet i vattnet.
Låt huvudet koka ca 5 minuer och sedan är första bladet lagom mjukt. Då lyfter du upp huvudet med hjälp av kniven och tar bort översta bladet och låter det torka lite.
Uppreda tills du är nöjd med antal blad.

Blanda kokt ris med köttfärs, mjölk, salt, peppar, lök och fonden. Lägg en råågad matsked av röran på kålbladet, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket.
Gör såhär tills bladen är slut och du är nöjd med mängden fyllning i bladen.

Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i dolmarna när fettet nästan är brunt, lägg dem med skarven neråt först. Ringla över lite sirap. Låt steka en bra stund på låg värme tills de får en gyllenbrun fin färg. Vänd sedan och låt de få lika fin färg på andra sidan.

Lägg sedan över dolmarna i en kastrull eller en gryta med lock. Rör ut skyn i pannan med lite vatten, och häll detta över dolmarna. Låt småputtra på svag värme i en halvtimme.
Ta bort dolmarna från skyn och red av den med mjöl och vatten. Koka upp, smaka av med soya och grädde. Congratz, du har nu brunsås!!!

Servera med kokt potatis och lingonsylt :) 

 <----- Vitkålshuvud
(bild tagen från google)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Fetafylld kycklingfilé

Ingredienser
4 kycklingfiléer
50 g fetaost
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
1 krm svartpeppar
1 squash (hittade ingen i affären, så jag trotsade och köpte purjolök istället, använde ca 10 cm)
1 röd paprika
3 dl hönsbuljong (fond eller tärning+vatten)
½ burk creme friache
1 msk smör eller margarin (till stekning)

Gör så här
Skär snitt i kycklingfiléerna så det blir som fickor in i dem.

Mosa fetaosten med en gaffel. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda alltsammans i en skål, om man vill kan man tillsätta lite creme fraiche ifall man tycker det känns för smuligt. Fördela röran inne i fickorna av filéerna. Fäst ihop med tandstickor.

Skölj och tärna squashen. Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Hetta upp matfettet i en stekpanna. När matfettet slutat skumma och blivit ljusgult läggs kycklingfiléerna i och får steka ca 2 min, krydda med alla kryddorna, gärna lite rosmarin med. Vänd filéerna och lägg squash och paprika vid sidan om. Häll över buljong och låt puttra 6-7 min.

Sätt in kycklingen i varm ugn, 175 grader, 20 minuter. Gör nu riset, vilket tar ca 20 minuter.
Tillsätt creme fraichen i skyn och låt koka upp. Man kan skippa creme fraichen för lite nyttigare, och tunnare sås.
Gör vad ni känner för.

Servera kycklingfilén med grönsakerna och såsen.
Couscous eller ris är gott till.




· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Testing

Ikväll ska jag prova göra chokladfondant, vet att det inte är helg, men lika bra att testa något nytt i veckan så man inte misslyckas på helgen, smart huuh? ;)



Undra om mina fondantisar kommer bli såhär fina?


· Kommentera ·
Mat och bak 1 kommentarer




Stinkey...

Idag stinker jag vitlök på grund av följande:



Men det var det värt!! Och om ni vill stinka som mig idag. Kika då in i bloggen ikväll, för då slänger jag upp receptet och en glad nyhet :D me so happy!


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




"Vegetarisk pastasås som inte blev vegetarisk"

1 pkt bacon
1 bukett(?) broccoli
10 cm purjolök
färska champinjoner
1 hackad vitlöksklyfta
1 milda mini mat (eller varför inte en creme fraiche?)
salt, peppar, cayenne

Skär bacon i strimlor och stek. Tillsätt skurna champinjoner, purjolök, vitlök och broccoli.
Ett tips ifall champinjonerna är smutsiga, torka av dem med lite papper, om man sköljer de i vatten tappar de smaken, och ni vet väl att lite skit rensar magen?
Vidare till receptet, när du stekt alltsammans i 5-10 minuter tillsätter du kryddorna och sedan mildan/creme fraichen och blandar runt.

Servera till kokt pasta, eller vad man nu vill :)



Första gången jag lagade detta, är en såndär rätt "ta vad du har hemma". Sånna rätter är kanon! ;)


· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Godmorgon Löööverz!

Efter en härlig morgon powerwalk förtjänar jag en god frukost.
En tallrik havregrynsgröt med hallon och mjölk, och ett ägg! Och en kopp kaffe på det såklart ;)

Härligt härligt! Men vart tog det fina vädret vägen? :( Hoppas det kommer tillbaka snart, neeed it.



Jag gjorde min gröt i en liten stekpanna! Men det gick lika bra det. Den lilla kastrullen var i diskmaskinen och jag orkade verkligen inte diska den för hand. Så stekt gröt it is, bra blev det dessutom ;)



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Helgresumé

Hoppas alla har haft en bra helg. Det har jag haft, en kanonhelg faktiskt! En kanonhelg med dålig bloggning. I fredags var jag och hjärtat mitt ute och åt gott, maten som är på bilden.. Mm, supergott var det verkligen. Helstekt oxfilé, perfekt röd hade de tillagat den. Dock måste jag klaga på upplägget. Hur tänker de när de bara dränker köttet med all denna sås? Man vill ju se köttet, se färgen.. Njuta av synen liksom! Men men det var så gott så det får väl väga upp det antar jag :-)
Sen på lördagen bar det av till danmark för att kolla på en kompis MMA-debut, han vann dessutom, vilket var superskoj att se, grattis till honom än en gång! Får se om jag kan hitta någon bild och lägga upp sen :-)
Och sist men inte minst, idag söndag. Jobbar lite idag, lite tråkigt att jobba en söndag, men det gör inte så mycket då helgen varit så bra, slutar dessutom 8 så hinner hem och se hockeyn, plus att mamma och pappa bjuder på god söndagsmiddag!

Ja, ni märker ju vilken bra helg jag haft?


Coepir de filet provencale, Helstekt oxfile med svartpeppar och vitlök och vinpocherad potatis


· Kommentera ·
Allmänt 0 kommentarer




Gissa vad jag lagar för gott?



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer




Love is in the aiiir



Stuvade makaroner till lunch.
Stuvade makaroner gör livet värt att leva.
Jag älskar stuvade makaroner.







· Kommentera ·
Mat och bak 2 kommentarer




IM BACK!

Jag är tillbaks! Wiiiiiii tänker ni nu :) Jag är med glad att vara tillbaka. Men vet ni, en sak är jag ledsen för. Och det är för att jag missade negerbollens dag igår :( Varken ätit eller kommit ihåg det, aaah.. attans.




Och nu tänker säkert en del "Man får inte säga negerboll.. Det heter chokladboll"
Men vet ni vad jag svarar då: "Det heter det visst. Sådeså"



· Kommentera ·
Mat och bak 0 kommentarer