Bräserade fläskkotletter med champinjonsås

3 stora fläskkotletter, med eller utan ben smör att steka i
3 morötter
2 stora gullökar
100g champinjoner (konserverade)
1 dl creme fraiche / grädde / kvarg (jag hade kvarg)
1 dl rött vin om man vill
2 msk mörk soya
1 tsk torkad timjan
2 msk lingon, helst riktiga bär liksom, annars kan det funka med lite lingonsylt ;)
Salt, svart/vitpeppar, cayenne
Bryn kotletterna i lite smör.
Krydda med salt o peppar, o cayennepeppar.
Lägg över kotletterna i gjutjärnskastrull.
Dela löken och morötterna grovt tillsätt i gjutjärnskastrullen.
Tillsätt timjan och lingon i grytan.
Ha i vatten så kotletterna täcks, samt lite till för vi ska göra riktigt buljong/fond av resten ;)
Tillsätt vin o soya, sänk värmen, jag hade på 2/6 på min spis.
Och på med locket! Låt puttra 30-40 minuter.
Sila av och bestäm hur mycket sås du vill ha, som du öser i en kastrull.
I din sås tillsätter du nu champinjonerna och cremefraiche/grädde/kvarg, låter koka upp och smakar av. Kanske behövs det en klick gelé eller salt/peppar för att få till de rätta smakerna.
Eller varför inte lite dijongsenap?
Jag serverade kotletterna med kokt potatis o sallad, för att göra rätten lite festligare kan man ju pressa potatisen ;)
(För er som vill ha färska champinjoner i såsen steker du till dem innan och tillsätter de i såsen sedan)
Fonden du nu fått över från såsen låter du stå och sjuda på svag värme några timmar, så att den reduceras. Sedan kan du frysa in den portionsvis och ta fram efter behov. För såsen blir som bäst på hemgjord fond ;)
Dock blir detta ju en liten fuskfond, men men god är den ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback