Kåldolmar

MINA KÅLDOLMAR!!! (fasen va fult det låter när man säger dolme?)



Såhär snygga blev mina livs första kåldolmar, jättenöjd, och gott var det :D
Om ni nu skulle vilja veta hur man gör mina super kålisar kommer recept nedan :)

1 vitkålshuvud
ett par liter vatten
3 tsk salt

Färsen
350 gram färs
3 dl kokt ris
1,5 dl mjölk
4 krm svartpeppar
3 tsk salt
1 hackad gullök
1 msk fond (kalv, eller vad som helst)

Till stekningen krävs:
smör
ca 3 msk sirap

Till sausen (såsen)
3 dl sky
2 msk mjöl + 1,5 dl vatten (redning)
soja
grädde
fond

Koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull och salta.
Stick en kniv i kålhuvudets rot(?). När vattnet kokar sänker du ner kålhuvudet i vattnet.
Låt huvudet koka ca 5 minuer och sedan är första bladet lagom mjukt. Då lyfter du upp huvudet med hjälp av kniven och tar bort översta bladet och låter det torka lite.
Uppreda tills du är nöjd med antal blad.

Blanda kokt ris med köttfärs, mjölk, salt, peppar, lök och fonden. Lägg en råågad matsked av röran på kålbladet, vik in sidorna och rulla ihop till ett paket.
Gör såhär tills bladen är slut och du är nöjd med mängden fyllning i bladen.

Hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i dolmarna när fettet nästan är brunt, lägg dem med skarven neråt först. Ringla över lite sirap. Låt steka en bra stund på låg värme tills de får en gyllenbrun fin färg. Vänd sedan och låt de få lika fin färg på andra sidan.

Lägg sedan över dolmarna i en kastrull eller en gryta med lock. Rör ut skyn i pannan med lite vatten, och häll detta över dolmarna. Låt småputtra på svag värme i en halvtimme.
Ta bort dolmarna från skyn och red av den med mjöl och vatten. Koka upp, smaka av med soya och grädde. Congratz, du har nu brunsås!!!

Servera med kokt potatis och lingonsylt :) 

 <----- Vitkålshuvud
(bild tagen från google)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback