Jag orkar fasen inte blogga idag. Men imor...
Jag orkar fasen inte blogga idag. Men imorgon kommer två recept upp, korvstroganoff och pannkaksrulle :-) hoppas ni står ut! Puss /Stephanie
Chokladpannacotta
Det var både gott och enkelt!
Vi körde på en chokladpannacotta med hallon och blåbär.
Detta receptet använde jag mig av: Chokladpannacotta


.








Mmm.. Blir hungrig av att se bilderna.
Namnam...

Dåligt med updates.
Då blir det lite fläskfilé i bloggen, gött!
Seees dååå!
Nu ska jag kolla Per Morberg på tv4 plus en timme, sen är det bingolotto och bullens korv som gäller :D
Ett vinnande koncept.
Hör av mig när jag vunnit miljonerna :)
Ha en fin söndag!

Havrekuddar

Cowboysoppa
400-500 g köttfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
7 potatisar, tärnade
1 stor paprika, tärnad
3 msk chilisås
1 dl grädde
5 dl standardmjölk
ca 2 msk kalvfond
1 msk torkad oregano
svartpeppar, paprikapulver
Fräs köttfärs, vitlöken (hackad) och löken(hackad) i en stekpanna med olivolja/smör tills köttfärsen är genomstekt.
Tillsätt potatis och paprika och fräs i ytterligare någon minut.
Häll över köttfärsröran i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
Tillsätt chilisås, grädde, mjölk och kalvfond och låt soppan koka i ca 15 minuter, eller tills potatisen blivit mjuk. Krydda med oregano och paprikapulver och smaka av med och svartpeppar.
Yiiiha
Blir faktiskt hungrig av bara tanken! Mums..

Ikväll..
Fisk är verkligen kanongott, det är tyvärr något som man äter för sällan.
Borde bli ändring på det. Men det blir det aldrig ändå, men man kan ju låta duktig och säga det.
Man kanske ändrar på det när man blir äldre? Min mormor och morfar är fruktansvärt duktiga på att äta fisk, de äter det i alla fall ett par gånger i veckan och ibland oftare.
Jag ska nog ha som mål att äta det en gång i veckan i alla fall. I skolan var det minsann ordning, fisk en gång i veckan, men när man lagar mat själv blir det lätt att man skippar fisken.
Sen kommer ju det med variation med, fisk och potatis varje gång är ju rätt trist. Men när man tänker efter finns det många kombinationer. Min tonfiskgratäng med ris, fisksoppa, fisk i ugnen, grillad fisk, kokt fisk osv. Det finns ju faktiskt en hel del om man tänker efter :) Ska bättra mig, promise!
Jädrans vilket flummigt inlägg. Men det blir det ibland, det får ni stå ut med :)
Fisk är ju så himla nyttigt dessutom. Ät mer fisk så mår du bättre. Detta är faktiskt sanning.
Men vad är det egentligen som gör att fisken näringsmässigt sett är ett av våra viktigaste och bästa baslivsmedel? Jo, den är rik på protein, vitaminer och mineralämnen. Även fettet som finns i fisk är nyttigt då det innehåller fleromättade omega-3 fettsyror som bl a kan förebygga högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. I forskningen kommer man ständigt fram till nya positiva rön om fiskens förträffligheter för hälsan.
Slutsats: ÄT MER FISK GOTT FOLK!!!
Bild från google

Grekisk pyttipanna
3 kycklingfileér
2 paprikor
2 rödlökar
1 ask körsbärstomater
potatis
fetaost
Marinad
1,5 dl olivolja
2 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
vitpeppar
Skär kycklingfiléerna i ganska stora strimlor. Blanda alla ingredienser till marinaden och låt kycklingbitarna ligga i den (gärna hela dagen).
Smöra en form. Skär potatis i klyftor och lägg i formen. Salta lite och låt stå i ugnen 15 minuter (225 grader). Dela paprikan, klyfta löken. Lägg lök, paprika och kycklingen med marinaden över potatisen och ställ in i ugnen igen i ca 15 minuter. Efter det gått 15 minuter lägger man på tomaterna och fetaosten (bryt den i bitar), sätt in i ugnen i 10 minuter till. Servera med en kall sås, tzatziki kanske?
Det var verkligen jättegott och en jääkligt lättlagad rätt. Stort plus ;)
tomorrow
Passande låt va haha. Så tråkig är jag ibland.
Nej men imorgon tror jag att jag ska göra grekisk pyttipanna, låter intressant va?
Man tar en grek och kör i en mixer och blandar med lite moussaka och tzatziki till det vid sidan av.
Hahaha aah nej så dum jag är. Ja jag har fruktansvärt tråkigt.
Men tror nog att grekisk pyttipanna kan vara gott, kycklingfileér, paprikor, rödlökar, körsbärstomater, potatis, fetaost blandat med en marinad. Joda de blir nog spännande. Får se om mina gäster tycker att rätten duger. Och gäster, det är väl mamma eller Jonatan då antar jag :D Vi får väl se!
Hade inte varit fel att åka till Grekland för den delen heller.
Ah grekisk sallad, sol, bad, läsa böcker och bara götta sig..
Ge mig en resa så är nån snäll :) Puss

Garfield
9 lasagneplattor (3 per lager) Köttfärssås
Köttfärsen
1-2 gula lökar
1 msk smör eller olja
400 g köttfärs
ca 400 g krossade tomater (jag föredrar mindre och tar hellre lite chilisås i)
2 msk tomatpuré (Duger fint med chilisåsen ;))
1 grönsaks- eller köttbuljongtärning
1 tsk basilika (Om man inte har det kan man ta lite oregano, det är ingen likvärdig krydda, men god :D)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev. 1 tsk chilipeppar
Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl (ca 70g) riven ost
salt
Garnering
1 dl (ca 30 g) riven ost
Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar (och chilipeppar).
Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.
När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.
Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.




Rulltårta
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk
2 dl äppelmos eller sylt
Sätt på ugnen så att den är varm när du du vispat ihop smeten. (250 grader)
Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Vispa ner bakpulvret. Vispa ner mjölet. Vispa ner mjölken/grädden till en jämn smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5 minuter. Du måste verkligen vara med och "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.
Stjälp direkt upp tårtan på sockrat bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret om det inte vill lossna.) Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven ner och låt svalna innan den skärs i bitar.
Jag hade drottningsylt i. Dock är jag inte så förtjust i denna variant. Jag förederar äppelmos i eller Rulltårtans släkting DRÖMRULLE..ahh..
mmm..


Lördag
Det blir mat på jämshög pizzeria.
En tacosallad.
Hejdå.

Helg
Idag är det fredag. Idag blir det inget bloggande. Idag ska jag på julfest, det är därför.
Återkommer imorgon! Då blir det nog fläskfilé med paprika och bacon!
Ha en trevlig fredag allihopa.
Ni får några bilder att glo på istället :)

En Fille

En Fille ligger och myser på en renfäll

Lite puss

En balbild, den finaste bilden av alla

Lite bullar

Kompisar

Mmm tigerpudding.. ska berätta hur man gör detta goda nån dag

Bild från Thailand.. hade inte varit fel att vara där nu

Dildoparty en gång i tiden. Man ska faktiskt känna på nästippen, för den är känslig,
säger de som kan, sådeså!

Alexandras första lagliga utgång ;)

Nathalie och jag <3

Amanda gjorde sushi och bjöd oss tjejer, en gång för tusen år. Saknar det.

Jag och Mandy, detta var nog en kväll när vi kollade på en grymt dålig bio. På Grand, haha.

Jag och Sandra åker skridskor, att jag kunde gå med på dethär? :o

Hahaha denna bilden är hur fin som helst.

Mmm gulasch.. Brun jag är förövrigt, haha ne verkligen ej.

Dags för skidor snart.. Ah längtar! Jag och Johanna på bild.

Världens bästa bror
Så nu får ni inte mer bilder.
Som sagt ha en trevlig fredag.

Lypsyl Pink Original
Jag samlar i alla fall på läppklet. Har i massa olika former, smaker och dofter. Tänkte dela med mig av min samling en vacker dag :D Himla fin är den.
Ja det var bara denna onödiga sak jag ville berätta.

Mandelnougat
250g nougat
150g mörk blockchoklad
100g mandelspån
Ta nougaten och blockchokladen och smält i en kastrull på lägsta värmen..typ.
Under tiden rostar du mandelspånen lätt i ugnen, 200 grader, ca 5-6 minuter, rör runt bland dem efter halva tiden.
När allt smält och mandeln är klar kör man ihop det i kastrullen.
Sen öser man det i en liten form med bakplåtspapper (OBS, bakplåtspappret måste vara upp över kanterna!)
In i frysen och låt stelna.
När det stelnat skär man upp det i bitar och lägger i en burk med bakplåtspapper mellan våningarna :)










Anna <3
Världens bästa gammelmormor har namnsdag idag!
Puss på henne! <3
Öländska kröppkakör
1 kg rå potatis
250 g kokt potatis
3/4 dl vetemjöl (jag tog 3/4 + 3/4 vetmjöl istället o skippade kornmjölet)
3/4 dl kornmjöl
200 g rimmat sidfläsk
1 st gul lök
2 msk kryddpeppar, grovmald (stod det i receptet men jag hade finmald kryddpeppar och inte alls så mycket)
100 g smör
lingon
Do like this:
Riv den råa potatisen, krama ur så mycket vätska som möjligt. Lägg därefter potatisen i en bunke.
Pressa den kokta potatisen (eller mosa med handen som jag gjorde). Lägg den i bunken med den rivna potatisen. Tillsätt mjölet och kornmjölet. Blanda allt till en fin och smidig deg (jag kastade i ett ägg också för att det skulle bli lättare att få ihop geggan, ta lite extra mjöl om man tycker de e för kladdigt).
Skär fläsket i tärningar och finhacka löken. Fräs det tillsammas i en stekpanna så att fläsket blir knaprigt. Tillsätt kryddpeppar.
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull. Rulla under tiden degen jämnstora bollar och platta till lite. Gör en liten grop i varje degbit som du fyller med lite lök och fläsk.
Förslut gropen med handen och rulla försiktigt till en rund kaka. Lägg ner kroppkakorna i det kokande vattnet och låt koka i ca 40 min (för mig tog det 25 minuter). När kroppkakorna är klara flyter de upp till ytan.
Man kan äta dom sådär, alltså kokta bara. Men jag vill ha lite yta på dom så jag smälter en hel del smör och steker dom tills dom fått fin färg.
Lägg upp kroppkakorna på tallrikar och servera med lingon och skirat smör.
















Pastagratäng
ca 7 dl penne pasta
400 g köttfärs
1 lök
1 dl chilisås
en skvätt kalvfond
lite oregano
peppar
2 tomater
riven ost
Sätt ugnen på 225 grader
Koka pastan
Hacka löken och fräs i smör
Stek färsen med löken
Ös i chilisåsen, fonden och kryddorna
När pastan är klar lägger du den i en smord ugnssäker form
Öser på färsblandningen, lägger på tomaterna och sist den rivna osten
Låt stå i ugnen tills osten fått fin färg, ca 10-15 minuter
Smörkola
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Blanda ner alla ingredienser i en tjockbottnad vid kastrull
Koka ca 30 minuter, rör om då och då
Gör ett kulprov och se om kolan går att forma till en boll, då är den färdig
Häll upp kolan på ett oljat bakplåtspapper och låt svalna
(OBS! med nån form eller något under så det inte rinner kola över hela köksbänken)
Klipp i bitar och så in kolan i smörpapper, om man vill
Förvaras kallt
Ett tips är att göra fina strutar och lägga kolorna i och kanske ge bort till någon man tycker om? :)
L i s t a ..zah
DAGENS KLÄDSEL: leggings och en svart collegetröja
DAGENS MUSIK: Ingen alls. Det är knäpptyst är hemma, rätt skönt.
DAGENS SAKNAD: Mormor, har inte varit hemma hos mormor på länge :(
DAGENS LÄNGTAN: Längtar till juuul!
DAGENS HAT: Nja jag är inte den personen som hatar. Lite irriterad på min finne på käken dock
DAGENS VILL: Jag vill äta upp pepparkakshuset bakom mig, det luktar så gott!
DAGENS VILLE INTE: ville inte stiga upp ur sängen..dock kom målaren så jag flög bokstavligt talat ur sängen
DAGENS MYS: Förhoppningsvis Jonatan ikväll :D Annars tar jag Harley o Felix och gosar lite
DAGENS GÅ UPP: i trappen?
DAGENS VILL VERKLIGEN INTE: gå ut i kylan
DAGENS JAG ÄR: FRUSEN!

Jag och mormor på min student <3

Wooho! Ny header!
Tonfiskgratäng med ris
2 portioner ris
1 burk tonfisk
1/2 purjolök
1 dl konserverade champinjoner
1 dl gräddfil
1 dl mjölk
1/2 dl chilisås
ev lite riven ost
Gör såhär
1. koka riset enligt anvisning
2. sätt ugnen på 225 grader
3. Smörj en ugnssäker form
4. Fräs purjolök och svamp i smör
5. Blanda gräddfil, mjölk och chilisås
6. Fördela riset i formen
7. Dela tonfisken i bitar och lägg ovanpå riset
8. Bred ut purjolök- och svampfräset över tonfisken
9. Häll såsen över fräset och strö över riven ost
10. Gratinera i ugn ca 15 minuter, eller tills osten fått fin färg
En bekväm maträtt då man kan städa undan allt medans tonfisken är i ugnen :)









Lite nyttigare godis
I alla fall tar man en banan, skivar den, lägger på en tallrik och ringlar chokladsås över :)
Rättså nyttigt i alla fall, i och för sig beror det på hur mycket chokladsås på, ifall Jonatan får bestämma blir det nog en hel del ;) haha.

Japp jag har gjort bilden i paint :D Ni fattar principen va? ;)

Dillkööött
Portioner: 4-6
Ingredienser
・1½ kg benfritt kalvkött t.ex. bringa eller grytbitar
(TIPS! använd vanlig fläskkarré,
ett billigare och snabbare alternativ)
・ 1½-2 liter vatten
・ ½ msk salt
・ 10 st vitpepparkorn / eller om man vill slippa kornen, ta valig vitpeppar
・ 1 st morot
・ 3 st dillstjälkar
・ 1 msk smör
・ 2 msk vetemjöl
・ 1 dl vispgrädde
・ 2-3 msk lag från ättiksgurka
・ ½ dl finhackad dill / finns att köpa frusen i affären, bekvämt och smakar bra
Gör så här
1. Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. Lägg i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka upp.
2. Häll av och spola av köttet under kallt rinnande vatten. Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten precis så att det täcker. Låt koka upp. Skumma av väl.
3. Tillsätt salt, vitpeppar, morot (skuren i bitar) och dillstjälkar. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme.
4. Lägg över köttbitarna, morot och dillstjälkar, i en serveringsgryta och håll varmt. Spara buljongen.
5. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd, under omrörning, med 4-5 dl av kokbuljongen. Koka ihop ett par minuter.
6. Tillsätt grädden och låt småkoka. Smaksätt såsen med ättikslagen så att den får en riktigt god sötsur smak. Tillsätt dillen och häll såsen över köttet. Servera med kokt eller pressad potatis.

Ser inte så snyggt ut,
men gott är(var) det ;)

Godmorgon! :)
Idag kommer recept och bilder upp på dillkött. Åh vad gott det var.
Julig frukost idag för min del, vad har ni haft för god frukost? :)


Mys på hög nivå!
Igår gjorde vi pepparkakshus :)
Dock köpte vi färdig byggsats, varför krångla till det med att bygga ett eget snett hus när de man köper är så himla bra?
Tur att jag hade snickarn hemma som kunde hjälpa mig bygga ihop huset, höhö! :)
Och så var vår lilla kärleksstuga klaaar :D Söt va? hihi
(DEL I, snart kommer pepparkakshus DEL II!)
Skämt o sido
Haha nej jag ska inte äta grisfötter. Har aldrig gjort och kommer nog inte göra det heller. Det kanske är skitgott förresten? Jag kanske går miste om något. Nån som ätit grisfötter, hiss eller diss?
Dock ser det inte så smakligt ut :(
Kokta grisfötter
Ikväll blir det nog det. Gott.
Här har ni receptet:
Till 4 portioner.
8 grisfötter, halverade
Till varje liter vatten:
5 tsk salt
5 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Till servering:
ättika
rödbetor
rödkål
rotmos
Be att få grisfötterna kluvna i butiken.
Skölj dem i kallt vatten och lägg dem i kallt vatten i två timmar.
Lägg grisfötterna i en kastrull, fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Häll bort vattnet, fyll på nytt vatten och tillsätt salt, pepparkorn och lagerblad. Koka upp och låt sjuda under lock 3-4 timmar.
Grisfötterna är klara när köttet är mjukt och lossnar från benen. Låt dem kallna i spadet, som kommer att stelna till gelé.
Kanderade brända mandlar
250 g skalad hel mandel
3 dl florsocker
1 dl florsocker till separering
Gör så här
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills mandeln knäpper, rör hela tiden.
Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
Strö i 0.5 dl florsocker och blanda, slå upp på ett bakplåtspapper och separera nötterna från varandra.
Låt svalna och fyll upp i pappersstrutar.
För att få dom extra juliga kan man blanda ner lite kanel i florsockret man har till separeringen :)

Åh de är så gott!

Rollokladdkaka
150g mörk blockchoklad
200 g smör
4 ägg
3,5 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3,5 msk kakao
3 dl vetemjöl
15 st Rollo-kola hackade i små bitar
Sätt ugnen på 175 grader & smörj en formen.
Smält smöret i kastrull & bryt ner chokladen, rör om tills allt är smält.
Ta fram en bunke & knäck ner äggen. Tillsätt salt,vaniljsocker & socker, vispa poröst.
Blanda ner bakpulver, vetemjöl & chokladblandningen.
Tillsätt de hackade Rollo-kolorna.
Häll ner smeten i formen & grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter.
namnam
Varsågoda, bildspel.






Jag skippar att skriva något om hur man gör. För det första är det jättelätt, och för det andra tror jag inte så många har en fondue hemma.
Lägger upp bild och recept på rollokladdkakan snart :D

Changed plans!
Ikväll blir det fondue och till efterrätt rollokladdkaka!
Bilder kommer att dyka upp, och NI kommer att dregla
Åååh jag är så fruktansvärt rolig ibland asså
Kommer inte på nån rubrik.
FREDAG! Gött :)
När det är fredag tycker jag att man ska laga något mer "avancerat". Det är typ det helgen är till för. God mat!
Visst det kan väl vara gott med en köttfärssås på en fredag, men jag gillar att laga något jag lagt ner mer tid på på en helg. Hade lite planer på kycklinggryta med paprika och bacon idag. Eller om det blir en fläskfilé istället för kycklingen. Får se vad andra hälften säger :p Haha. Som vanligt kommer det komma ut recept och bilder. Men troligtvis imorgon, får se. Inte så många som läser på bloggen över helgen ändå. Undra ifall det är för att det är helg eller för min dåliga uppdatering? Hmm..
Jaha vad ska jag mer dela med mig av för intressant information. Jag tror jag håller på att bli sjuk. Roligt värre. Idag ska jag med mamma o helghandla, vaaaarför måste hon göra det på fredag eftermiddag då det är såå mycket folk på Maxi? Men snäll som jag är så följer jag med. Dock hatar jag det, jag hatar allt folk inne på Maxi som är så virriga, går sakta och är allmänt i vägen. Bah!
Måste lägga in en bild, för visst är inlägg utan bilder extremt tråkiga?
Oj vilket inlägg imponerande. Någon som vill att jag ska dela med mig av någon annan intressant information eller förslag på en awesome maträtt? Skriv gärna en kommentar :D
För övrigt håller jag på med en gryyym lista! En "detta visste du inte om mig"-lista! Helgrym är den.
Det var allt för nu! Håll utkik, något kan dyka upp näääär som helst!
Ahh..fläskpannkaka.
Undra i hur många recept jag skrivit att de är enkla eller goda..hm.
Kan kanske vara så att allt är så enkelt för att jag är så bra? Eller för att de är enkla?
Att det är gott är i alla fall för att jag gjort det. Så här kommer ett gott recept till ;)
Sätt på ugnen på 225 grader.
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
300 gram rimmat fläsk (jag brukar köra några paket bacon ifall det inte finns fläsk hemma)
Vispa ihop mjöl och mjölk, tillsätt äggen och saltet. Skär fläsket i bitar och bryn det i lite fett, peppra. Smöra en långpanna, häll i smeten (personligen brukar jag ha lite aromat, grillkrydda och vitpeppar i smeten, men de är en smaksak) och strö ut fläsket. Grädda i mitten av ugnen tills pannkakan stannat och fått fin färg, ca 20-25 minuter.
Mmmm så gott det var. Bacon är underbart!
Apelsin

Mackor i ugnen.


Lass, lass, lass.
Ja mat i stora lass var det ja!
Man kan faktiskt ta två gånger, men nejdå, stora lass ska det vara

Dålig bild, ja vet.
Det är makaroner, köttfärssås, ketchup och några paprikabitar.
Och nej det är inte min tallrik.

Koka soppa på en spik
Idag blev det en tavadmanharhemmasoppa!
2 potatis
2 morötter
lite purjolök
en bit falukorv
persilja
grönsaksbuljongtärning.
Inte mycket grejer i, men jättegod :D haha.

ja det är en jultallrik

Julgodis
Banangodis
För ca 15 bitar behöver du:
2 bananer
100 g mörk choklad
1 dl kokosflingor
Skär bananerna i 3 cm tjocka skivor. Smält chokladen. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Doppa varje bananskiva i chokladen och lägg på pappret, strö över kokosen och låt dem stelna. Håller sig några dagar i kylen.
En banan.. En Sean Banan..haha, kul.
Ischoklad
För ca 55 styck behöver du:
125 g mörk blockchoklad
75 g kokosfett eller margarin
ischokladformar av metall
Ställ 55 formar på en bakplåt.
Smält allt i mindre bitar i en skål utan lock (eller ett microtåligt litermått) på 750W i ca 2 minuter.
Rör om, låt stå en liten stund och häll sedan upp i formarna.
Förvaras i kyl.
Mandelnougat
250g nougat
150g mörk blockchoklad
100g mandelspån
knäckformar
Smält chokladen tillsammans med nougaten i ett vattenbad på spisen.
Strö mandelspån på en plåt och rosta dem i 200 graders ugn i 2-4 minuter.
De ska bli gyllenbruna. Passa noga!
Rör ner mandelspånen i den smälta massan av choklad och nougat.
Klicka smeten i knäckformar och låt stelna.
Förvaras i kyl.
Rischoklad
vårgårda puffat rostat ris
mörk/ljus chokla
Smält choklad eller smält i mikron.
Rör ner riset, lite i taget. Se till att allt ris täcks av choklad. Rör ner så mycket ris att all choklad sugs upp i botten.
Det går åt ganska mycket ris.
Klicka ut på smörpapper/eller i bakformar och låt stelna. Förvara svalt.
Knäck
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).
Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.
Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det.
Använd gärna en termometer som ska visa 122°C när knäcken är klar. Utan termometer gör man "kulprovet" för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.

Jul <3
Julen är så mysig. Ge mig jul nu!
Åh så gott det var.
Snabbt, enkelt och gott, vad mer kan man begära?
Bilder och recept nedan:
4 tortillas
lökkeso
½ röd lök
1 vitlöksklyfta
liten purjolök
4 kokta potatisar
1 gul paprika
3 kycklingfileér
salt
vitpeppar
Tzatziki:
0.5 st gurka
1 dl naturell yoghurt lätt
1 st vitlöksklyfta
salt
peppar
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Skär kycklingfiléerna i centimetertjocka strimlor. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och stek dem gyllenbruna och färdiga rakt igenom.
Skala och finhacka löken. Finhacka purjolöken och paprikan och blanda sen grönsakerna med keson.
Låt potatisen svalna, hacka den i små bitar och blanda den med keson. Pressa ner vitlöken och krydda med salt och peppar.
Fördela röran över tortillabröden och toppa med kyckling. Rulla ihop till "wraps".
(Tzatzikin) Riv gurkan i strimlor, om man vill kan man låta gurkan rinna av lite då den blir vattnig. Blanda gurka och vitlök (pressad) i yoghurten. Salta och peppra.
Servera tzazikin tillsammans med wrapsen.
And DONE!!!!!!!!
Så himla gooooooott..
Låter konstigt att ha kokt potatis i tyckte jag, men jag lovar, det var jättegott, blev matigt med potatisen med.
Jag lovar att denna rätt uppskattas ;) Nam nam nam ;) höhöhö