Bananpannkaka
Mellanmål till 2 personer
2 bananer
4ägg
lite salt
Skala bananerna och skär i 4-5 bitar, knäck äggen och ha i bland bananerna.
Kör med stavmixer tills det blivit en fin smet. Salta lite.
Hetta upp en stekpanna och ha i en klick smör.
När smöret smält och börjat puttra lite häller du i banansmeten.
Stek tills den stelnat. Om man vill kan man vända den, men det är inget måste ;)
Antingen kan man steka den som en stoor pannkaka, mer som en omelett som jag gjorde idag, eller kan man göra den som plättar eller som tunna pannkakor.
Till detta serverade jag kesella blandat med hallon. Smadaaack!
Mycket godare än det ser ut :(
Köttfärssås, försök till skol-köttfärssås
400 gram blandfärs
1½ gula lökar
1 rotselleri, ca 100g
½ dl tomatpuré
1 dl ketchup
1 dl chili sås, av tomattyp, typ felix eller heinz
ca 5 dl vatten
1 msk kalvfond/oxfond
½ tsk torkad basilika
½ tsk torkad oregano
salt & vitpeppar
maizena / mjöl till redning
Börja med att hacka löken, ganska grovt.
Grovriv rotsellerin och fräs detta i stekpanna i lite smör. Fräs tills löken blivit genomskinlig.
Lägg i färsen och blanda runt allt. Slå på lite vatten, stek tills färsen inte är rosa längre. I med resten av ingredienserna.
Låt allt få småputtra under lock omkring 45min-1 timme. Slå på mer vatten om det skulle behövas.
Smaka av ifall det behövs mer av någon krydda. När du nu är nöjd med smaken kan du ha i maizenamjöl och reda av såsen till önskad konsistens.
Dessvärre är detta en gammal bild.. För första gången glömde jag typ ta foto på maten?!
Så tråkigt utan bild så de fick bli en då jag gjort köttfärssås en annan gång.. :p
Rätt likt skolköttfärssås blev de väl.. Skulle nog kört pyyyttelite med mixern för att få till konsistensen.
Någon mer än mig som gillade skolans köttfärssås?! :D
Skolan hade ändå några ess i rockarmen ;)
Avokado till mellanmål
Till mig, alltså en person gjorde jag såhär:
½ avokado
ett par skedar keso
några räkor, skalade
citron
dill
salt, peppar
Börja med röran.
Lägg ett par klickar keso i en skål.
Ner med de tinade räkorna, i med några droppar citron efter smak.
Det gäller även dill, salt och peppar. Krydda och smaka av.
Om man vill orkar och har tid ska denna röran stå lite om smakerna ska dra till sig, men det går utmärkt att äta den direkt.
Om man vill ha röran lite krämigare går det utmärkt att ha i lite kvarg, creme fraiche eller gräddfil.
Brors lite på hur nyttig man vill ha den med ;)
Om man inte gillar räkor går det fint att ha i kyckling, skinka eller vegetariskt alternativ med goda grönsaker.
Går att variera detta goda enkla mellanmål till tusen olika kombinationer.
Kycklingröra i tortillabröd
1 gullök
3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 burk konserverade champinjoner
1 burk konserverade kidney bönor
ett par nävar spenat
salt, svartpeppar, basilika
sweet chili sås
riven ost
Hacka lök och vitlök och stek i lite smör.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek med.
Krydda med salt, peppar och lite torkad basilika (eller färsk hackad)
Sänk värmen när kycklingen är genomstekt och ha i creme fraichen.
Häll på ca ½ dl sweet chilisås.
Smaka av ifall det behövs mer kryddor.
Lägg i champinjoner, bönor och spenat och stäng av plattan.
Blanda runt tills spenat mjuknat lite.
Lägg en klick röra på varje tortillabröd och rulla ihop.
Lägg på ett ugnsfast fat/form och strö över ett par deciliter riven ost.
In i ugnen 200 grader 15-20 minuter.
Servera med en god sallad och gärna en kall sås, jag körde på en kall avokadosås :)




ICA's finkrossade tomater med chili
- Pris: Omkring 14,50 kr / st
- Jag tyckte att det var en god och len tomatsmak, inte för "tomatig" så att säga :p
- Smaksatt av chili, ja den var faktiskt kryddad. Lagom kryddad för min smak, inte hett liksom men lagom för att ha i en vardagsgryta.
- Finkrossad skulle jag nog inte kalla den, det fanns en hel del tomatbitar där i som var som tärningar. Inget mig emot, men den borde nog inte kallas finkrossad bara.
- Ett annat plus är storleken på förpackningen, 500g. När man kör en "normalsats" till en köttfärssås eller liknande på 300-400gram färs så går ju hela förpackningen åt, så slipper den stå och skräpa i kylen. Visserligen fanns det en lite bättre återslutningsfunktion på denna förpackningen än vissa andra.
- Den finns även i fler smaksättningar bland annat basilika och vitlök.


Stephanie tipsar! Jobbig ost?

Tacosoppa


Svampomelett



Hemmagjort jordnötssmör


Caj P rub allround



Fisk med en smak av apelsin (GI-inspirerat)


Lantbröd i gjutjärnsgryta
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
2,5 dl ljummet vatten
Blanda salt, vatten och jäst.
Blanda ner mjölet och arbeta degen ett par minuter.
Lägg degen i en bunke och täck med plast och låt jäsa i kylskåp i minst 12 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och vänd den två gånger.
Låt ligga på bänken med en handduk över och låt jäsa ytterligare två timmar.
Sätt igång ugnen på 225 grader.
Sätt in kastrullen och låt den bli varm. När den är varm tar du ut den, har i lite mjöl i bottnen och lägg i degen.
In i ugnen med lock på och baka i 40 minuter. Ta av locket och baka ytterligare 5 minuter.
Ta ut brödet och låt ligga ett par minuter.
Men inte för länge, nybakat ska ju vara härligt ljummet så smöret smälter, mm ;)
Pavlova med färska bär
4 äggvitor
en dutt salt
2 dl socker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
bär av olika sorter
rostade mandelspån
Sätt ugnen på 225°C.
Vispa äggvitor och salt till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning.
Vispa tills smeten är hård, ta lite smet mellan fingrarna, sockret ska inte kännas kornigt, om det gör det vispa mer.
Vipsa sedan i majsstärkelse och vaniljsocker.
Smörj en form ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen.
Gör en liten fördjupning i mitten för fyllningen.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 125°C. Grädda ca 1 1/2 timme. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat. Lägg tårtbotten på ett fat.
Vispa grädden och smeta på den på tårtbottnen, garnera med bär och rostade mandelspån.
Äntligen
Är så nöjd med den nya designen. Hoppas ni har lagt märke till kolumnen ute i höger kant där man nu kan välja kategorier efter vad man vill kika på :) lite enklare att navigera sig här på bloggen med andra ord.
Och nästa vecka ska jag försöka komma igång med bloggandet igen. Har varit så mycket på senaste tiden, dessutom har jag ju blivit bjuden på mat hela veckan i princip :p
Ikväll blir det i alla fall grillad ryggbiff och bakad potatis till det, smaskigt minst sagt ;)
Ska även öppna en till kategori, produkttest. Där testar jag nya/gamla produkter och betygsätter de här i bloggen.
Hoppas alla får en trevlig helg!
Dålig bloggning
Jag vet att det ekat tomt här ett tag! Var ju iväg i Sälen över hela påsken, och sen var det bara till att fara direkt till praktiken.. Att jobba heltid och plugga samtidigt tar en del på ens tid, speciellt när en tenta stundar!!
Men jag ska försöka bättra mig ;)
Har lite idéer pågång, bland annat håller jag på med en ny design, med smart kategorifunktion, gött va?!
Imorgon är det dags för en hel dag fylld av praktik, och efter det hem till gammelmormor för att bli bjuden på älg-kalops, ska det vara så ska det vara riktigt ;)
Smell ya later bloggen! Och glöm inte äta ägg.. (se bild)