Pasta al forno

 Pasta al forno betyder "ugnsbakad pasta" på italienska

Köttfärssåsen
400g blandfärs
2 lökar
2 morötter
2 vitlöksklyftor
en bit rotselleri (150-200 gram typ?)
2 dl köttbuljong
250 g krossade tomater, (vitlökssmak om så önskas) 
1-2 msk hackad basilika

Béchamelsås
1,5 msk smör
1,5 msk mjöl
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar
½ krm riven muskot

1 bit mozzarella
2 dl riven parmesanost

250g penne pasta


1. Värm lite olja till köttfärssåsen i en stor kastrull och bryn färsen, lök och vitlök, rotselleri och morötter. Smula samtidigt färsen med en gaffel.

2. Tillsätt de krossade tomaterna, buljongen och basilika och koka under lock på svag värme i 20-30 minuter.

3. Smält smöret till béchamelsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Späd med mjölken under oavbruten vispning. Koka såsen på svag värme i 5 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt, vitpeppar och muskot.

4. Sätt ugnen på 225°.

5. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, och låt den rinna av.

6. Smörj en ugnsfast form, lägg i hälften av pastan och fördela hälften av köttfärs- och béchamelsåsen över. Strö över en tredjedel av parmesanosten och all mozzarella. Täck med resten av pastan, köttfärs- och béchamelsås, och strö över resterande parmesanost.

7. Gratinera i ugn i 20 minuter.



Servera med rivna morötter, riven parmesanost och såklart ett par varv med pepparkvarnen!
Smaklig måltid!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback