Pepparkaksdeg, knäck och lussekatter

Det här behöver du :
250 gram riktigt smör
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
4 dl strösocker
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl
2 ½ msk malen kanel
1½ msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke. Slå på smörblandningen och rör om kraftigt!
Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen. Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 12 dl vetemjöl räcker.
Täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. Hållbarheten är minst ett par veckor, låt en bit ligga i kylen och baka när andan faller på! ;) (Men akta så du inte går och småäter degen och får ajaj magen hihi)
Baka ut pepparkakor, lägg på plåt och grädda i 200 grader ca 5 – 10min.
250 gram riktigt smör
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
4 dl strösocker
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl
2 ½ msk malen kanel
1½ msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
'
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke. Slå på smörblandningen och rör om kraftigt!
'
Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen. Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 12 dl vetemjöl räcker.
'
Täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. Hållbarheten är minst ett par veckor, låt en bit ligga i kylen och baka när andan faller på! ;) (Men akta så du inte går och småäter degen och får ajaj magen hihi)
'
Baka ut pepparkakor, lägg på plåt och grädda i 200 grader ca 5 – 10min.
'
Som ni ser har jag inte gjort vanliga kavlade pepparkakor. Jag hade i skållad mandel i min deg och rullade degen till en korv och skar pepparkakorna. Denna deg går alltså att göra vilket man vill med. :) Eller varför inte köra hälften med mandel och skära och andra hälften kavlade och gjorda i söta pepparkaksformer :)

'
Knäck
Ca 100 st
2 dl socker
2 dl sirap
2,5 dl grädde
2-3 dl hackad rostad mandel
'
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).
'
Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.
'
Låt koka ca 45-60 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.
Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.
'
Hacka mandeln, rosta i ugn, 200grader ca 10-15 minuter, vänd runt i mandeln ett par gånger.
'
Man gör ett kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
'
När smeten har fått godkänt på kulprovet rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.
Häll gärna smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt. Häll smeten i formarna.
Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så det inte kladdar ihop.
'

'
Lussekatter
ca 50 st
'
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk (gärna 3%)
1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
1 st ägg
1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
0,5 tsk salt
1,5-3 dl strösocker
ca 17 dl vetemjöl
Pensling:
1 st ägg
Garnering:
ca 1 dl russin
'
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
'
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
'
Pensla brödet med uppvispat ägg.
Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.
'
Jag kan verkligen inte göra "snygga" lussekatter... De blir alltid lika fula, men i varje fall alltid lika goda ;)
Och det är ju de som är viktigat ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback