Stephanie tipsar!

Fick en fråga om brunsås.
Här har jag ett ungefärligt recept på god brunsås. Dock är det en smaksak, så smaksätt efter eget tycke! :)



 

1 msk margarin

2 msk vetemjöl

ca 4 dl vatten

kalvfond (eller annan fond som man gillar)
lite vinbärsgelé

(salt, vitpeppar)

(grädde)


Gör så här:

Smält margarinet i stekpannan, blanda ner vetemjölet och vispa runt det till en jämn "smet". Tillsätt vatten under kraftig omrörning. Låt såsen koka ungefär 5 minuter. Smaksätt med kalvfond (om man inte har fond går det bra att ta en halv buljontärning som ska smältas i lite vatten i micron, men skippa saltet då), salt, vitpeppar, vinbärsgelé och eventuellt grädde (grädde kan man ju lyxa till med om det är helg;))



Som sagt kommer jag att göra pannbiffar ikväll, och till dem blir det ju skysås, den såsen går även utmärkt att använda som en fejkbrunsås!

Ett annat tips är om man tycker det är svårt att göra hemmagjord brunsås från gruden är det att använda maizena.

Gör då såhär:

- 4 dl steksky
- 2 msk Maizena redning
- 1 krm salt
- 2 krm peppar
- fond, efter smak
- vinbärsgelé

Häll vatten i stekpannan efter stekning så att du får steksky.
Koka upp det under omrörning så att så mycket som möjligt löser sig.
Om man vill kan man ösa över skyn till en lämplig kastrull, men det går bra att göra såsen i stekpannan med.
Krydda med salt och peppar.
Red av med Maizena redning (se hur man gör på paketet, man kan ju använda sig av mjöl, men det kan klumpa sig om man inte är så van vid att reda med mjöl, Maizena är väldigt lätt att reda med)
Smaka av, krydda mer om det behövs.



Lycka till med såsen :D


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback