Julgodis

Banangodis
För ca 15 bitar behöver du:
2 bananer
100 g mörk choklad 
1 dl kokosflingor

Skär bananerna i 3 cm tjocka skivor. Smält chokladen. Lägg ut ett bakplåtspapper på en plåt. Doppa varje bananskiva i chokladen och lägg på pappret, strö över kokosen och låt dem stelna. Håller sig några dagar i kylen.

 En banan.. En Sean Banan..haha, kul.


 

Ischoklad
För ca 55 styck behöver du:

125 g mörk blockchoklad
75 g kokosfett eller margarin
ischokladformar av metall

Ställ 55 formar på en bakplåt.
Smält allt i mindre bitar i en skål utan lock (eller ett microtåligt litermått) på 750W i ca 2 minuter.
Rör om, låt stå en liten stund och häll sedan upp i formarna.
Förvaras i kyl.






Mandelnougat
250g nougat
150g mörk blockchoklad
100g mandelspån
knäckformar

Smält chokladen tillsammans med nougaten i ett vattenbad på spisen.
Strö mandelspån på en plåt och rosta dem i 200 graders ugn i 2-4 minuter.
De ska bli gyllenbruna. Passa noga!
Rör ner mandelspånen i den smälta massan av choklad och nougat.
Klicka smeten i knäckformar och låt stelna.
Förvaras i kyl.




 

Rischoklad
vårgårda puffat rostat ris
mörk/ljus chokla


Smält choklad eller smält i mikron.
Rör ner riset, lite i taget. Se till att allt ris täcks av choklad. Rör ner så mycket ris att all choklad sugs upp i botten.
 Det går åt ganska mycket ris.
Klicka ut på smörpapper/eller i bakformar och låt stelna. Förvara svalt.






Knäck
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel

Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).
Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.
Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det.
Använd gärna en termometer som ska visa 122°C när knäcken är klar. Utan termometer gör man "kulprovet" för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback