Garfield

Lasagne

9 lasagneplattor (3 per lager) Köttfärssås

Köttfärsen
1-2 gula lökar
1 msk smör eller olja
400 g köttfärs
ca 400 g krossade tomater (jag föredrar mindre och tar hellre lite chilisås i)
2 msk tomatpuré (Duger fint med chilisåsen ;))
1 grönsaks- eller köttbuljongtärning
1 tsk basilika (Om man inte har det kan man ta lite oregano, det är ingen likvärdig krydda, men god :D)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ev. 1 tsk chilipeppar

Ostsås
4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
2 dl (ca 70g) riven ost
salt

Garnering
1 dl (ca 30 g) riven ost


Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Koka under lock på svag värme ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar (och chilipeppar).

Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av med salt. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.

Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

 

 

                        

Kommentarer
Postat av: pitöggd

hej, kan du läga upp en resept på hur man kockar mackarone??

2010-12-13 @ 23:23:03
Postat av: Linn

Bra recept, men lasagnen på bilden ser ut att innehålla betydligt mer än 3 plattor/varv..? Den ser ganska stor ut, menar jag. Men stort = bra, när det kommer till lasagne! :)

Ett tips, om du vill ha lite variation i köttfärssåsen, ta i rivna morötter och champinjoner, om du gillar det, det brukade vi alltid göra hemma och det tycker jag blir väldigt gott. :)

2011-10-17 @ 11:33:52
URL: http://thirteendays.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback